REPORTAJ. Camăr, comuna prosperă din Sălaj unde nivelul de trai este la fel ca în Occident

Navo cover cover cover

Comuna Camăr, deși are un singur sat, se poate lăuda că este locul cu un nivel de trai ca în satele din Occident. Comuna este una prosperă, unde locuitorii au apă și canalizare, servicii comunale bine puse la punct, drumuri și străzi asfaltate și amenajate cu bun-gust, inclusiv cu pomi ornamentali și flori. Inclusiv o popicărie a apărut în satul de la granița Sălajului cu Bihorul, iar planurile comunei condusă de Szabó Levente-György sunt mari – în cel mai scurt timp aici se va construi inclusiv o bază sportivă modernă.

Salajul liber Pub

Comuna Camăr are o populație de aproximativ 1.700 de locuitori și se bucură de investiții serioase sub conducerea primarului Szabó Levente-György. Ultima investiție din Camăr a fost reabilitarea din temelii a drumului comunal DC 101 ce leagă satul Camăr de Balc, județul Bihor.

Valoarea investiției a fost de un milion de euro, iar drumul este acum modern și oferă acces celor din zonă spre județul Bihor. Drumul a fost reabilitat de Drum Construct, iar banii au venit prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNDL 2). Recepția la lucrări a fost realizată joi, 10 iunie în prezența constructorului.

Administrația locală de la Camăr așteaptă să inaugureze și popicăria din centrul satului. Sala de bowling este finalizată, investiția pentru cele două piste fiind realizată prin fonduri europene atrase prin Grupul de Acțiune Locală, valoarea ridicându-se la 72.000 de euro. Clădirea care adăpostește investiția a fost reabilitată de comună din fonduri propri.

Comuna este una dezvoltată, iar fiecare casă beneficiază de apă și canalizare. Sunt două puțuri de apă forate în sat care alimentează întreaga localitate cu apă curată și potabilă.

Mai mult, comuna este foarte bine întreținută. În centrul satului Camăr există o fântână arteziană situată în fața Bibliotecii Comunale, o clădire foarte bine amenajată.

Tot în centrul comunal există și un parc modern, dotat cu mobilier stradal bine îngrijit. O stație de autobuz construită din lemn, în stilul arhitectural al zonei și numeroși brazi, pomi decorativi și flori fac ca zona centrală a comunei să fie una spectaculoasă.

În mai multe zone din sat au fost amplasate și panouri stradale cu fotografii panoramice ale satului, dar și harta turistică a acestuia. Mai mult, comuna are și un Centru de Informare Turistică, construit în același stil arhitectural specific zonei.

Comuna are și un cămin cultural modern, dar și două școli. O școală este foarte bine pusă la punct, iar la a doua, clădire care găzduiește elevii din clasele I-IV se muncește pentru realizarea studiului de fezabilitate și apoi modernizarea clădirii.

În centrul comunal se modernizează în această perioadă și o grădiniță. Astfel, o clădire abandonată din centrul satului va fi transformată în unitate de învățământ. Este vorba de magazinul universal al cooperației, clădire rămasă în paragină, începută și neterminată niciodată de regimul lui Nicolae Ceaușescu. Adminsitrația locală a preluat clădirea și acum lucrările de amenajare a unei grădinițe sunt aproape finalizate.

Singura problemă majoră a adminsitrației locale din Camăr prevede serviciile medicale. În sat există un dispensar modern, dar și farmacie și cabinet stomatologic. Problema comunei este lipsa medicului de familie.

Primarul Szabó Levente-György susține că oferă inclusiv locuință de serviciu pentru medicul de familie, dar acesta nu este de găsit. Problema a ajuns de mai multe ori și în fața prefectului județului Sălaj, dar fără rezultate.

Comuna se remarcă și în ceea ce înseamnă turismul local. Astfel, în comună se află Pensiunea Kemsilvanum și Cramele Fort Silvan, aici popsind sătămânal sute de turiști. Mai mult, satul Pădureni, unul fără locuitori, începe să prindă viață, iar acum administrația locală se gândește să faciliteze accesul spre acea zonă.

La Pădureni și-au cumpărat sau construit case de vacanță și cabane foarte mulți orășeni, iar Primăria Camăr se gâdnește serios să asigure servicii de înaltă calitate și spre acea zonă turistică.

Szabó Levente-György este primarul comunei Camăr care zi de zi se preocupă de problemele comunității locale. Acesta are gânduri mari pentru comunitate. În prezent, administrația locală se ocupă de realizarea unui Plan Urbanistic Zonal, deoarece în Camăr se va construi prin fonduri de la Compania Națională de Investiții o bază de tip 1, cu un teren de fotbal cu 250 de locuri în tribună, cu vestiare moderne și pistă de alergare.

Mai mult, și celelalte două ulițe, singurele care au rămas neasfaltate, urmează să intre în proces de reabilitare, astfel încât comuna să se bucure de un procentaj de 100% străzi, drumuri și ulițe cu asfalt.

„Cei care ne cunosc pe noi Cămărani, ne consideră oameni prietenoși, mândri, dar nu ostentativi. Locuitorii din comună formează o comunitate compactă, care contribuie și lucrează pentru a atinge interesele și obiectivele comune.Prin construirea rețelelor de drumuri, am reușit să facem conectarea cu comunele și județele învecinate, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare sunt funcționale, avem internet de bandă largă și televiziune prin cablu, școlile, bisericile, căminul cultural au fost renovate, am construit un centru de informare turistică, avem telecentru, bibliotecă pentru iubitorii de cultură, echipă de fotbal, dispensar și farmacie, condiții ca la orașe, toate motive pentru care merită să trăim aici și să facem planuri de viitor în această comunitate”, sunt cuvintele primarului Szabó Levente-György care arată nivelul de trai din comună.

 

 

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.