Un destin trist: o mamă cu 13 copii trăiește în condiții INUMANE pe malul Someșului, în Ciocmani

cover Salajul liber3

E marți, 1 Decembrie. Ziua în care unii ies la paradă, își pun eșarfa tricoloră și salută poprul, arătându-ne cât de patrioți sunt ei odată pe an.


Salajul liber Pub

IMPORTANT!!! Dacă vrei să ajuți acest caz poți scrie un mesaj la eduard@salajulliber.ro – de menționat în mesaj localitatea dvs, un număr de telefon și cum doriți să ajutați

Cei care vor să facă donații în bani pot folosi contul RO70BRDE320SV28836193200 – în LEI, deschis la BRD, titular – Crucea Rosie Salaj.

Vă rugăm nu mai întrebați de numărul lor de telefon sau alt mijloc de comunicare cu ei – NU AU ELECTRICITATE!


Pentru alții e tot marți și tot 1 Decembrie. Dar este o zi obișnuită, trăită în frig, cu lacrimi în ochii, lacrimi care nu mai cântăresc deloc în economia vieții, doar cât să mai încălzească fața înghețată de la curenții de aer rece care bat înspre cocioaba improvizată a familiei compusă din 14  membri – mama și cei 13 copii.

Citește și –> Trei copii care trăiesc în condiții INUMANE pe malul Someșului visează să ajungă oameni mari

Frigul îți intră până în oase. Sunt minus opt grade afară, iar pentru ei 1 Decembrie e la fel ca 2 decembrie. Nu au pe cine aplauda la paradă, și nici nu le pasă de paradă. Asta pentru că nici electricitate nu au pentru a vedea parada.

Pentru cei 13 copii contează mai mult cum să facă rost de o pereche de papcui decât de parada lor grandioasă, asta pentru că sunt desculți, iar pământul e înghețat.

În casă, deși arde focul, e frig. Pereții de chirpici au găuri pe unde intră curentul de aer. Nici nu știu cât e ora, nu au ceas și nici nu au ce face cu el. Ora nu contează, dacă e zi lucrează pe unde pot, dacă e noapte, împart cele trei paturi din odaie. Au auzit însă,  în sat, că e ziua României, o țară din care fac și ei parte, dar care a uitat de ei.

Nici nu sperau să le treacă cineva pragul. Asta și pentru că drumul până la ei e plin de noroi, iar fără o mașină de teren rămâi blocat.

Trăiesc undeva izolați de restul sătenilor. Sunt 13 frați și mama lor. Tata a plecat în urmă cu două săptămâni în Franța și nu mai vrea să audă de ei.

Cel mai mic este nou-născut, iar cel mai mare este clasa a VII-a. Au mers la școală, atunci când școala era școală. De cursuri online nu au auzit, pentru că nici măcar electricitate nu au.

Au doar trei paturi, pe care le împart cum pot, o sobă, care nu ține de cald din cauza crăpăturilor din pereți și un dulap unde își pun ce mai strâng de pe afară.

În curte, impropriu spus curte, printre noroaie și tot ce au mai strâns de pe unde au aflat, sunt trei porci. Îi țin să mai facă un ban. În rest, Dumnezeu cu mila.

Dar de această dată Dumnezeu chiar a fost cu mila. Astfel că Sălajul Faptelor Bune nu le-a dăruit doar un pachet cu dulciuri, alimente și haine, ci le-a dăruit speranță!

Sute de români au rămas impresionați de povestea de viață a acestei familii și au decis să se implice și să le facă traiul mai ușor. Jos pălăria pentru oamenii cu suflet mare și nu uitați, în primul rând suntem OAMENI!

Distribuie articolul
Comentarii: 63

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

 1. Am sa încep cu o întrebare , la care probabil cel ce a făcut articolul va sti sa îmi Răspundă.
  Când aceasta femeie a născut nu a întrebat-o nimeni in maternitate dacă are vreun fel de venit / posibilitate pt acei copii?
  Și mai ales Ginecologii ce au asistat la nașterile ei nu sau gândit ca acea femeie trebuie convinsă sa fie “castrată” definitiv ?
  Copii sunt singurii care nu au greșit cu nimic ca au ajuns pe lumea asta, in rest pe toți din societate îi văd vinovați ca sa ajuns aici.

   1. Ba din cauza unora ca tine si ca „femeia” aia o duce lumea cum o duce! Cum sa faci copii pe banda rulanta fara sa le poti asigura minimul de trai!
    Nu merita ajutoare, merita castrata si minorii incredintati unor centre de plasament sau familii adoptive unde sa aiba macar sansa la o viata decenta. Tu nu vezi in ce mizerie ii tine?

   2. Doamne fereste! Cum poți vorbi așa că te aude Dumnezeu ? Statul în loc să de-a pensile speciale ar putea face locuințe pentru ce-i nevoiași și să îi trimită la școală ,binențăles să le asigure și mîncarea.

    1. Sa le facă statul casa….sa le dea statul mâncare…și ce altceva? …nu de alta,dar femeia are treaba: cred ca are “norma” de făcut,pana la menopauza! Dacă acel caz e plauzibil,eu zic sa nu mai muncim niciunul,sa ne dea statul!!! Cu ce suntem mai diferiți? Ne căsătorim toate cu “Statul”,sa ne facă el casa,etc,ca el ne-a făcut atâția copii. Ma întreb unde au fost concepuți,dacă au doar 3 paturi pt toți…. când ceilalți dormeau?…lângă ei?

    1. Da asa am gandit și eu ! Din păcate! ..săracii copilași nu pot sa cred cum .pot sta acolo ! Dar noi ,,,tu toți ii putem asa lasa ??? Fără sa facem nimic ,,,,,primăria?? Și restu ……

  1. Inclusiv tu esti vinovata,datorita egoismului tau!!!Acei copii au dreptul la viata…un drept dat de Dumnezeu!Cine esti tu,cine sunt ceilalti ,sa le ia acest drept?Rusine voua care ganditi asa! Dumnezeu a lasat saracii sa te incerce pe tine…Cum te implici?

   1. Sa mori tu? Daca nu ai ce sa le dai sa manance nu faci sex cu sotul. Nu a zis nimeni nimic de avort, unde apropo, cea care decide daca duce sarcina la capat sau nu e doar gravida! Inteleg 1 sau 2 copii dar 13? Puteau sa se abtina de la sex!

  2. Doamne cata rautate!!! Si ce daca are 13 copii??? 100 sa aiba, femeia nu a cerut absolut nimic. V-a cerut ceva, voua, astora care sunteti asa preocupati de nr de copii ai familiei respective?
   Rusine sa va fie

  3. – răspunsul e simplu dragă Emilia. Dumnezeu dăruiește fiecărei mame daruri neprețuite. De pildă și eu m-am născut într-o familie cu 13 copii, eu fiind cel din urmă. Nimeni dintre noi oamenii nu poate decide cine se naște și cine trebuie avortat.

 2. Protectia copilului unde e in cazul acesta? Sau considera conditiile de trai decente? Dupa primul, al doilea copil, oamenii astia fara ratiune nu trebuiau cumva opriti? Vorbim aici strict de destinul trist a 13 suflete nevinovate. Individa nu poate fi numita mama, aia nu e mama care isi vede copiii chinuiti de frig, jeg si foame si mai face unul. Sunt laudabile initiativele de genul acesta, dar sa nu ne imbatam cu apa rece, problema nu se rezolva si cazuri ca acesta sunt extrem de multe. Masinile de sex, care nu sunt capabile sa castige painea cea de toate zilele pentru copilul lor si sa ii ofere o minima educatie trebuie oprite.

  1. Multa lume știe sa critice da nimeni nu ar ajuta. Eu o respect pentru ca nu a ales sa ii avorteze sau sa ii dea de lângă ea… probabil aceasta familie a fost si ea ca toți ceilalți la rândul lor dar poate ca sa întâmplat o nenorocire in viata lor,poate ca lea ars casa sau sa întâmplat ceva groaznic de au ajuns asa … dar nu noi nu ne gândim la asa ceva.. nu noi doar stim sa criticam si sa călcăm in picioare ,nu știm sa ajutam .. De aceea Dumnezeu sa săturat de răutatea din noi si nu mai vrea sa lupte pentru noi …😭

   1. Eu as fi apreciat-o daca renunta la ei, stiind ca astfel copiii ei au sansa la o viata buna, au mancare, caldura, haine curate, apa calda si merg la scoala. Stiti ce conditii sunt in centrele de plasament. Sunt copii crescuti in familii organizate care nu au conditiile acelea. Dar sa-i tin chinuiti langa mine, pretinzand ca-i iubesc mi se pare groaznic.

  2. O casă dacă i-ar ajuta cineva!😭. Cât sunt de frumoși copilași!! Bravo femeie că în sărăcia ta știi să îți crești copii. Unii sunt bogați, au unul,doi și nu îi știu îngriji.

   1. Eu nu înțeleg unde e de lăudat situația mamei…femeia s-a izolat de lume tocmai pentru că ştia ca v-a fi judecată şi vor fi posibilități mari să îi ia copiii dacă îi creşte aproape de civilizatie si oamenii ca multi care au comentat pe aici. Dar de la o aprecia pentru ca îi ține pe lângă ea până la a o felicita cum îi creşte cred că e drum lung, ținând cont de stare deplorabilă un care se află copiii şi gospodăria …

  3. Inclusiv tu esti vinovata,datorita egoismului tau!!!Acei copii au dreptul la viata…un drept dat de Dumnezeu!Cine esti tu,cine sunt ceilalti ,sa le ia acest drept?Rusine voua care ganditi asa! Dumnezeu a lasat saracii sa te incerce pe tine…Cum te implici?

  4. Mama nu are nicio vina . in primul rand draga mea nu a fost o mama sasi lase copii in jegul ala care il descri tu . fie care om are posibilitatea lui alte mame pleca de langa copii si isi face viata . tu te auzi ce spui nesimtita lumi . cand tu stai la oras in caldura iei sta intr-o ghereta . sa le pupati picioarele la toti amararati asta ca din cauza lor mai ne tine dumnezeu in viata . si tu sti sa judeci . sa-ti dea dumnezeu tie aceiasi situatie . sa nu mai vb de unul si de altul .. Si in general se vede ca esti o femeie care nu are capul pe umeri . in loc sa se strnga un ajutor tu vi sa spui indei protectia copilului . alooooo esti nebuna . tu sti ce insemna sati ia copilul protectia . ca iti vine sa-ti rupi parul din cap . mai bine in mizerie si in frig decat acolo

  5. Sunt de aceeași pare cu dvs, stimata d-na, Oana Criș, oricât ajutor ar primi, adevaratele probleme ale acestor suflete chinuite, și a altora ca ei, vor exista atât timp cât autoritățile și cei în măsura sa facă acast lucru nu se implică, și mai ales pt a opri înmulțirea cazurilor de genu, nu e vina bieților copilași, e vina mamelor inconștiente, stau și ma întreb, dacă nu ii pleca soțul, continua sa facă copii fără număr, pe banda rulanta,e de apreciat inițiativa oamenilor care doresc sa ajute,dar și autoritățile și instituțiile în măsura ar trebui sa intervină pt a limita oarecum răspândirea cazurilor de genu, din cauza unor oameni inconștienți și pt a ajuta sufletele chinuite, sa aibă acces la un trai decent, la educație și condiții umane de trai.

 3. Nu tie rușine sa judeci cine ești tu’ e o mama care nu și-a dat copiii în centre nu ia abandonat dacă e săracă de ce nu ajuți tu ? Atâta răutate aveți uni în voi

  1. Nu e vorba de a judeca ci de gindire sanatoasa femeie! Ori sunteti bolnavi de cap cu totii?! Cum sa te f**ti atita si sa faci 13 copii si sai cresti ca maugli si sai chinui asa.
   De ce sa ajut eu…daca eu avind mai mult, nu indraznesc sa fac copiii mei de frica ca nam sa pot sa le dau si sai cresc cum trebuie, dar tot as sta sa ajut pe altii care nu au. Sa fim seriosi. Pentru ce este stat si instanțe? Unde e primarul acelui sat?!

  1. Cum putem ajuta un nr de cont?! Ceva îmi imaginez ca mulți din oameni sunt de, departe nu putem ajunge… Cum putem ajuta. Și lăsați criticile ajutați lăsați criticile astea care nu le folosește la nimik lor!!!

   1. Sunt de aceeași pare cu dvs, stimata d-na, oricât ajutor ar primi, adevaratele probleme ale acestor suflete chinuite, și a altora ca ei, vor exista atât timp cât autoritățile și cei în măsura sa facă acast lucru nu se implică, și mai ales pt a opri înmulțirea cazurilor de genu, nu e vina bieților copilași, e vina mamelor inconștiente, stau și ma întreb, dacă nu ii pleca soțul, continua sa facă copii fără număr, pe banda rulanta,e de apreciat inițiativa oamenilor care doresc sa ajute,dar și autoritățile și instituțiile în măsura ar trebui sa intervină pt a limita oarecum răspândirea cazurilor de genu, din cauza unor oameni inconștienți și pt a ajuta sufletele chinuite, sa aibă acces la un trai decent, la educație și condiții umane de trai.

 4. Intrebare fara rost poate nici nu a nascut la maternitate , a nascut acasa . Aceasta postare ar trebui trimisa la Guvern sa sunt multe cazuri din astea si lor nu le pasa doar ei sa se imbogateasca .Rusine sa le fie , si sa-i mustre Dumnezeu !

 5. Fraților, o ducem rău în România datorită coruptiei din guvern, parlament si asa mai departe, nu datorită faptului ca ne punem intrebari sau nu „ajutăm pur și simplu”. Poate oamenii si ajuta, chiar dacă își pun întrebări sau încearcă sa înțeleagă mai bine. Nu mai săriți unii pe alții ca niste câini însetați de ceartă.
  In tarile civilizate din vest si nord, la care ne place sa ne uitam si sa-i dam exemplu, si acei oameni si ar pune 1 mil de întrebări, nu si ar da banii munciți pur si simplu.
  Ok, daca n ai ce face cu banii, si te dau afara din casa, te rog, doneaza peste tot, scoate tara din saracie, ca s o bage alții din nou. Dar hai sa nu ne mai scamdalizam atât cand oamemii își pun întrebări. E absolut normal.
  In țările mai avansate economic, social etc decat Ro, fiecare instituție are grija de parcela ei, si fiecare om, de jobul pe care il are.
  Hai sa vedem si lucrurile astea, chiar dacă ajutăm, donam si asa mai departe.

 6. Asta înseamnă lipsă de educație!!!! Câți dintre noi ( mă refer la cei care au copii) înainte să devenim părinți, nu analizăm ,nu cugetăm nu ne asigurăm că cei mici vor beneficia de cele mai bune condiții. Să aduci pe lume 13 suflete și să-i supui la aceste condiții înseamnă Inconștiență. Aceasta femeie, că nu se poate numi MAMA, a rămas însărcinată 13 ani la rând (conform articolului cel mare e in clasa aVII-a,iar cel mic e abea născut) și nu cred că a fost din greșeală. O greșeală este o dată ,de două ori, dar de 13 ori nu am cuvinte . Unde este rațiunea??? Nu mai suntem oameni??? Suntem animale !!! De fiecare dată când intrăm în călduri ne împerechem fara consecințe??? Lipsa educației primează in aceste cazuri (că familie nu se poate numi).Unde este tatăl??? A fugit în Franța!!! Nu mai vrea să audă de ei??? Toți săriti sa nu criticăm și să ajutăm!!! Ajutăm!!!! Nu ai cum să critici inconștiența.

 7. Sa va ajute DUMNEZEU la toti cei care ati ajutat si voi.o sa primiti inzecit pentru ACEST gest minunat.sa va auda DUMNEZEU rugaciunile si sa va implineasca dorintele ,sa va ocroteasca si inimile sa le imbuneasca…..VA DORESC SARBATORII FERICITE!!!

 8. Unii nu înțeleg ca Dumnezeu a dat sa ne înmulțim, nu sa ne simțim bine, Acesta femeie nu are comoară pe pământ dar în cer are cu siguranță.. Dar astea care gândesc de-a face un copil sau maxim doi nu au credință în Dumnezeu destul sau nădejde ca el nu da ceva de ce sa nu se îngrijească.. DOMNUL SA BINECUVINTEZE ACESTA FEMEIE PENTRU CURAJUL SAU, sunt și sigura ca are credință în Dumnezeu!

  1. Dar la începutul lumii când oamenii se inmulteau, pe atunci nu erau nici spitale, nici moașe și nici oameni așa de mulți ca acum, nici atâta știință, și totuși Bunul Dumnezeu a avut grijă de noi și iată-ne că am ajuns să trecem de 7 miliarde de persoane +cele ce au murit, categoric, Oare dacă Dumnezeu sa îngrijit până acum de miliarde și miliarde de persoane, nu se va ingrijii și de aceste 14 suflete?? Eu sant mai mult ca sigur ca Da, Domnul Isus Hristos se va îngriji cu siguranță și de acesta familie. Și închei cu mesajul către cei care cartesc, și zic că, de ce a făcut atâția copii, dacă nu are condiții, nați citit deloc în Sfânta scriptura, că copii sant binecuvântări de la Dumnezeu? Și că nimic fără voia Lui nu se întâmplă pe acest pământ? Eu vă spun, mai plăcută este femeia aceasta înaintea lui Dumnezeu pentru faptele ei, decât cei care o judecă, sau opresc nașterea copiilor, sau cum vă explicați faptul că sunt oameni milionari sau chiar miliardari, si nu pot avea copii nici chiar dacă a-r plătii cu toată averea lor, și femeii acesteia ia dat 13 copii, atât de frumoși și sănătoși? Totul este făcut de Dumnezeu în taină, Dumnezeu știe și cunoaște inima omului și faptele lui dinainte, de aceea sunt lucruri neexplicate, si ne cucerite de mintea omului, ca să vă întrebați voi acum, de ce ia dat femeii acestea 13 copii și nare ce manca, si eu că am miliarde nu pot avea nici unul? Se întreabă unii, lată de ce, Dumnezeu a lăsat omul bogat și omul sărac pe pământ, și Domnul Isus Hristos ne-a spus că, de câte ori vom face acestor neinsemnati, săraci, nenorociți, bolnavi, un bine, Lui II facem bine, și mai zice undeva,m că cei flămânzi și însetați, aceia vor fi saturați și desetați, Așadar oameni buni decât să-i criticam, chiar dacă nu avem sau nu putem să-i ajutam, faceți măcar o rugăciune din toată inima pentru ei, sunt sigur că este mai plăcut înaintea Lui Dumnezeu, decât judecata.

 9. As dori sa infiez 2 copilasi si sa-i aduc in Germania sa le ofer o viata mai buna si un viitor mai bun! Cu cine as putea lua legatura? Rog cei care stiu ca raspund de asemenea cazuri, birourile competente, sa raspunda solicitarii mele! Multumesc frumos!

 10. Tot acest articol nu isi are nici un sens daca nu se indica modalitatile in care se poate ajuta. E pacat ca in zielele noastre mai sunt oameni care traiesc in acest fel, educatia evident lipseste cu desavarsire deasemena din toate punctele de vedere insa faptul e consumat iar criticile nu isi au nici un rost. Daca cineva se ocupa de acest caz facilitatea unui numar de cont & transfer bancar / paypal ar ajuta mult pentru a putea dona. Cele bune!

  1. there seems to be a huge belief in God in many of these posts but really he had very little to do with this outcome. This poor woman has been denied an education. Is probably 2nd or 3rd generation or more of how life is and was. She was probably married to a man who beat her, subjected her to different types of abuse, How can she refuse sex or anything when he will always be so much stronger and more powerful than her. You must feel sorry for her and of course the 13 children who stand no chance of a normal life or who can try to improve their lives. The government need to take responsibility of housing, educating and medical assistance. This mother had all her babies in that shack and who knows how many babies she lost. Have some pity and compassion on those who are not so fortunate as you just because you have a government plan/help to fall back on

 11. Ba voi va auziți ce vorbiți?
  Ăștia îs prăduitorii țării
  Azi ii ajutați maine va dau in cap
  Voi știți ca iau 3 mii lei alocații și 1800 lei de la Călin de la surduc? Mulți dintre voi nu câștiga atât
  Pe lângă asta or avut 80 de porci anul asta și am distrus 10 hectare de teren
  Cine credeți ca ii dorește îs sat? De ce credeți ca le a dat foc consătenii in localitatea de unde or fost alungați? De buni???
  Ajutați romanii ca sunt destui care au nevoie nu leprele societății

 12. Trebuia sa plece mai demult in Franta pana a aduce pe lume 13 copii sa le planga de mila ..
  O femeie si mama fara constiinta ..
  Copii amarati suporta saracia din cauza parintilor , noroc cu oamenii de bine trimisi de Dzeu…este de plans…