Trei copii care trăiesc în condiții INUMANE pe malul Someșului visează să ajungă oameni mari

Navo cover cover

Pe malul Someșului, la temperaturi cu minus, Bogdan și Săndel visează să ajungă oameni mari, deși frigul le-a intrat până în măduva oaselor și de multe ori pun capul pe pernă noaptea nemâncați. Trăiesc într-o casă de chirpici, au doar o sobă, iar în loc de electricitate, folosesc o lanternă pentru a mai vedea noaptea ce se întâmplă.

Salajul liber Pub

Mai au o surioară, și recunosc că nu e vina lor că s-au născut în astfel de condiții. Familia nu o alegi, ci doar te naști, trăiești și mori. Important este însă cum trăiești.

Salajul liber Pub

Salajul liber Pub

Bogdan e băiatul cel mare. Are zece ani și merge la școală. Spune că îi place matematica și ne răspunde corect la întrebările noastre. „1+1+2+2 e 6 și 2+1+2 e cinci”, ne spune Bogdan.

Visul său este să devină polițist. Nu știe multe despre polițiști, însă vede că este o meserie respectată. Își dorește să scape cumva din sărăcia care îl ține captiv. Dacă Bogdan va avea o șansă egală cu ceilalți la educație, atunci cel mai probabil va fi sortit să ducă o luptă cu supraviețuirea, o luptă pe care Bogdan nu o poate câștiga.

Săndel e frățiorul lui. Are cinci ani și cât e ziua de lungă muncește umăr la umăr cu Bogdan. Duc lemne în casă pentru a se încălzi și mai fac tot ce trebuie în lupta cu supraviețuirea. Are o sanie ruginită și o minge spartă. Câteva cărți de joc pe jos și cam atât. Căruța le e și jucărie și unealtă de lucru. Vrea și el să ajungă om mare, așa cum îi vede pe alții prin sat, însă ridică din umeri când vede diferența dintre el și ceilați copii ai satului.

Cei doi mai au o surioară de doar doi anișori. E deja bolnavă. Și nici nu e de mirare, când te gândești la condițiile inumane în care trăiesc.

Dar dincolo de soarta părinților, de obiceiurile lor sau de orice alte idei ce țin de rasă și gen, acești copii pot ajunge oameni mari doar dacă au acces la educație. Asta pentru că atunci când îi întrebi unde le place, acasă sau la școală, spun printre lacrimi că „la școală”, bucurându-se că pot evada din mediul lor.

Împreună credem ân fapte bune! Așa că Sălajul Faptelor Bune prin campania „De Crăciun credem în MINUNI” o să ajungem și la acești copii. Dacă vrei să dai o mână de ajutor scrie pe eduard@salajulliber.ro sau donează în contul RO70BRDE320SV28836193200 – deschis la BRD, titular – Crucea Rosie Salaj.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.