Bijuteria Sălajului: satul cu un nivel de trai ca în Occident

Navo cover cover

Puțin peste 300 de suflete mai locuiesc astăzi în satul Jebucu din comuna Almașu. Situat între localitățile Șaula din județul Cluj și localitatea sălăjeană Sfăraș, Jebucu este satul cu unul dintre cele mai ridicat nivel de trai din Sălaj.

Salajul liber Pub

Nu a fost tot timpul așa. Imeidat după Revoluție satul se depopula masiv și nimeni nu mai credea că oamenii de aici vor vedea luminița de la capătul tunelului. Fără școală, fără preot și cu drumuri de pământ, așa era satul care în prezent a dat noul primar al comunei Almașu.

Din fericire pentru săteni, la începutul anilor `90 aici s-a stabilit o familie care avea să slujească la biserica reformată din sat. Atunci a început și schimbarea.

Acum satul Jebucu strălucește. Oamenii de aici sunt printre cei mai fericiți sălăjeni. Au de toate, de la un orfelinat, până la o moară datorită căreia se pot gospodări singuri. Au străzi asfaltate și toate condițiile unei vieți decente.

Ba mai mult, școala este și ea în curs de reabilitare, iar drumul ce leagă satul de județul Cluj trebuie străbătut cel puțin odată în viață de orice iubitor de drumeții pentru că peisajele sunt deosebite.

Satul este și unul dintre cele mai îngrijite din Sălaj. Aici nu vezi o mizerie aruncată pe jos, ba mai mult, pe fiecare stâlp sunt montate ghivece cu flori. Sătenii au chiar și o Casă de Cultură pusă la punct de administrația locală.

Fără doar și poate, Jebucu se poate lăuda ca fiind unul din satele Sălajului în topul localităților cu cel mai înalt nivel de trai.

 

Distribuie articolul
Comentarii: 2

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.