Bijuteria Sălajului – satul situat foarte aproape de Zalău, care impresionează prin progres

Navo cover cover

Statistic vorbind, în acest sat există câte o societate comericală la fiecare 40 de cetățeni, un record la nivel de județ în raportul firme – cetățeni. Sunt și 83 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că peste 10% din populație are de muncă chiar în sat. De remarcat că cea mai prosperă societate comericală are o cifră de afaceri de peste 18 milioane de lei, adică 3,6 milioane de euro, iar administrația publică locală și-a făcut foarte bine treaba.

Salajul liber Pub

Faceți cunoștință cu Dioșod, satul situat în proximitatea Zalăului, de pe culmile sale chiar putând admira o panoramă superbă a municipiului reședință de județ.

Dioșod este situat în comuna Hereclean și numără conform ultimului recensământ 800 de locuitori, din care doar 710 sunt cu drept de vot, adică populație activă peste 18 ani.

Satul Dioșod este fruntaș la mai toate capitolele. Lipsește doar canalizarea, însă Primăria Hereclean are în plan să remedieze problema în scurt timp printr-un proiect major în care este angreantă. Apă potabilă este la fiecare gospodărie, ba mai mult, exisă inclusiv utilitățile necesare, dar s-au făcut și investiții masive în infrastructură.

Fiecare stradă a satului este asfaltată, iar în localitate există inclusiv mai multe stații de autobuz bine întreținute și amenajate.

Puncte de colectare selectivă a deșeurilor, camere de supraveghere și instituții moderne, sunt celelalte obiective realziate în Dioșod.

Și nu doar atât. Există o școală modernă, mai ceva ca la oraș. De remarcat că Primăria Hereclean a investit masiv în educație. Recent a fost modernizată școala din Dioșod, care este la standarde europene.

Banii pentru reabilitarea clădirii au fost obținuți prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNDL2). În total, este vorba de o investiție de 1,3 milioane de lei.

Căminul cultural este și el foarte bine întreținut și amenajat, există inclusiv o capelă, iar în intersecții au fost montate panouri informative care ne informează în ce parte să mergem pentru a vizita obiectivele din sat.

Și pentru că vorbim de turism, trebuie să amintim că aici s-a deschis de curând o pensiune agroturistică, iar în sat dăinuie și o biserică de o frumusețe ieșită din comun. Biserica Reformată a fost construită pe locul unei vechi bisericii.

Aceasta datează din anul 1873, iar orga din interior este cu doi ani mai tânără decât biserica, fiind datată în 1875. Biserica a fost sfințită în 1894. Turnul lăcașului de cult are o înălțime de 32 de metri, unde se găsesc și clopotele turnate între anii 1915 – 1925.

De remarcat că satul a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1345, fiind una dintre cele mai vechi așezări încă locuite din Sălaj.

Distribuie articolul
Comentarii: 1

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

  1. Inscriptiile trebuie sa fie prima data in limba romana, abia apoi in maghiara.
    Pot ramane acolo unde sunt. Nu merita vizitate astfel de specimene anti-romanesti.