Povestea preotului care a alinat dorul de casă al românilor din Italia, dar s-a întors în Zalău unde ajută numeroase familii sărmane

Navo cover cover cover

Doru Vasile Gârboan (39 ani) a petrecut zece ani în Italia, acolo unde a slujit la două biserici ortodoxe din comunitatea de români plecați la muncă peste hotare. S-a întors acasă, iar în prezent slujește la Parohia Ortodoxă din Ortelec unde a demarat alături de tinerii din cartierul zălăuan un amplu proiect umanitar prin care ajută zeci de familii sărmane din oraș.

Doru Gârboan a absolvit Seminarul Teologic din Zalău în anul 2001, iar în anaul 2005 termină și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, ca ulterior, în anul 2008 să fie absolvent și al studiilor de masterat, tot din cadrul Facultății de Teologie din Oradea.

A fost hirotonisit ca preot pe 26 iunie 2005, primind în grijă parohia din Boșița. De aici, în anul 2008 pleacă la Parohia „Sfântul Ștefan” din Zalău, unde slujește până în 2010, când se decide să plece peste hotare, în Italia. În Italia, preotul sălăjean a slujit la Faenza în perioada 2010 – 2012, iar apoi se mută la biserica ortodoxă din una dintre cele mai mari comunități de români – Imola. Doru Gârboan a fost iubit și apreciat de comunitatea din Imola, drept pentur care, a slujit la biserica ortodoxă din zonă până în anul 2020, adică peste opt ani în slujba românilor plecați la muncă în Imola. În Italia, Doru a primit și Crucea Episcopală a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (2016).

Se întoarce însă în România și este repartizat la Biserica Ortodoxă din Ortelec. Și pentru că a realizat că misiunea cea mai importantă a unui slujitor al lui Dumnezeu este aceea de a ajuta semenii aflați în nevoie, Doru Gârboan a dat startul unui important proiect în care a implicat zeci de tineri din comunitatea din Ortelec.

Astfel, Doru Gârboan a organizat Școala Parohială Ortelec care a concretizat Proiectul Social Filantropic D.A.R. Alături de tinerii din comunitate, preotul a ajuns cu ajutoare constând în alimente, haine, lapte pentru cei mici, jucării și multe altele la 20 de familii aflate în nevoie din Zalău.

„Cu darul Bunului Dumnezeu, prin jertfa donatorilor cu inima bună și prin osârdia tinerilor parohiei noastre, Joia Patimilor a devenit pentru 20 de familii din Zalău, Joia Dăruirii”, spun cei de la Parohia Ortodoxă Ortelec.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.