Drumuri spectaculoase din Sălaj. Top 10 șosele care îți taie răsuflarea

sos de centura cover

Deși nu se află într-o zonă cu specific montan, altitudinea maximă fiind sub o mie de metri, județul Sălaj are locuri de un pitoresc aparte, dar și peisaje spectaculoase și drumuri care îți taie răsuflarea atunci când le parcurgi.

Salajul liber Pub

Județul Sălaj este din punct de vedere geografic o zonă de dealuri și depresiuni situat pe cursul văilor Someș, Almașului, Agrijului, Crasnei și Barcăului, iar zona montană este reprezentată în partea de sud-vest prin două ramificații nordice ale Munților Apuseni: culmile Meseșului cu Vârful Măgura Priei (996 m) și Plopișului cu Vârful Măgura Mare (918 m). Depresiunile au o largă răspândire pe teritoriul județului și reprezintă importante zone agricole de concentrare a așezărilor.

Totuși, județul Sălaj se poate lăuda cu șosele care îl tranzitează ce merită văzute cel puțin o dată în viață, cu atât mai mult, cu cât, pe lângă peisajele de basm, șoselele ascund și obiective turistice de o frumusețe rară.

Salajul liber Pub

În orice parte a județului cauți, cu siguranță găsești un drum cu peisaje de poveste, care îți taie răsuflarea, fie că vorbim de zona montană sau de zonele din depresiuni, șes sau cursuri de apă. Noi, în lungile călătorii prin județul Sălaj am descoperit zece astfel de șosele care surprind prin frumusețea locului.

1. DJ 108G: Cizer – Vânători – Ciucea – 30 km

(FOTO – Cristian Ardelean)

Drumul Județean 108G face legătura între județul Sălaj și județul Cluj prin comuna Cizer. Drumul este spectaculos, traversând zona montană a comunei Cizer. Drumul cu peisaje de poveste începe de la ieșirea din satul Cizer, unde încă mai străbate o zonă plată. De acolo începe urcarea pe un șir lung de serpentine.

Șoseaua are o lungime de 30 de kilometri, este în stare perfectă din punct de vedere al părții carosabile, are mai multe refugii/parcări, iar din vârful pe care „îl cucerește” poți vira pe un drum de piatră spre satul Pria și spre zona unde se organizează celebra sărbătoare – Măsurișul Oilor de la Pria.

Mai mult, drumul face legătura cu Drumul Național spre Cluj-Napoca și Oradea, unde poți vizita în apropiere Muzeul Octavian Goga din Ciucea. Dacă te afli pe acest drum, poți urca și până pe Măgura Priei, cea mai înaltă culme din Sălaj, dar poți trece și pe la Casa Muzeu Horea din Cizer.

2. Ținutul slovacilor, DJ 110 E – Plopiș – Făgetu – Șinteu / Borod – 6 km /15 km /22km

Drumul care leagă satul Plopiș de Făgetu a fost intitulat „Transalpina Sălajului” sau „Mica Transalpină”. Șoseaua a fost reabilitată în totalitate în 2015, iar drumul lung de peste 6km este practicabil în orice anotimp.

O plimbare din Plopiș spre Făgetu nu trebuie ratată deoarece frumusețea și pitorescul zonei te va încărca cu energie pozitivă. Mai mult, Făgetul este cunoscut pentru comunitatea sa de slovaci, oameni gospodari și primitori, care cu siguranță te vor servi cu o plăcintă tradițională realizată din cartofi. Și dacă tot urci până la Făgetu, poți popsi la hanul de la intrarea în sat, care deține și un restaurant cu specific ceho-slovac. În zonă este recomandat să guști un polesneak – plăcintă tradițională slovacă din cartofi și o bere cu origine cehă, dar și o pălincă de cireșe, o raritate a zonei.

Drumul ce trege prin Făgetu, pe culmile Munților Plopiș, face apoi legătura cu zona Borod, la 22 kilometri depărtare, tot prin peisaje de basm, sau cu zona Șinteu.

De remarcat că în satul Făgetu au fost asfaltate de curând mai multe drumuri comunale care fac legătură cu drumul principal, iar peisajul este spectaculos.

3. DJ 191D, Sâg – Rezervația Peisagistică Tusa-Barcău – Dealu Corbului – 10 km

(FOTO – Cristian Ardelean)

Cu peisaje încântătoare, drumul care leagă satul Sâg de Tusa și mai apoi spre Dealu Corbului, un cătun populat de slovaci, este o adevărată bucurie pentru orice șofer care vrea să admire peisaje încântătoare, cu o deschidere de pe vârf până spre Șimleu Silvaniei.

Drumul este practicabil în orice anotimp, iar zona este pur și simplu spectaculoasă. Atât porțiunea de drum Sâg – Tusa, cât și Tusa – Dealul Corbului sunt de o frumusețe rară.  Intitulat Dealul Corbului, drumul care leagă satul Tusa de cătunul populat cu slovaci din zonă oferă peisaje de poveste. De aici poți admira întreaga Vale a Barcăului, iar în zare, dacă este senin, poți vedea până în Șimleu Silvaniei și chiar mai departe.

Drumul străbate și o pădure, iar peisajul de toamnă, viu colorat este desprins parcă din basme.

(FOTO – Cristian Ardelean)

Mai mult, dacă ajungi la Dealul Corbului, sus în satul de slovaci, poți vedea cum se produce cărbunele natural prin arderea unor movile de lemn.

Dacă ești pasionat de călătorie poți urma drumul pietruit prin pădure și o să ajungi după 5 kilometri de mers prin păduri, la Păstrăvăria Tusa. În zonă poți admira și Cascada Izvorele Barcăului.

4. DJ 109F – Poiana Blenchii – Baba (jud. Maramureș) prin Cheile Babei – 6 km

Poiana Blenchii este cea mai îndepărtată comună de centrul de județ. Situată în coada Sălajului, spre Maramureș, din Poiana Blenchii este aceeași distanță de parcurs spre Bistrița, cât spre Zalău – 82 km.

Drumul județean care leagă comuna de vecinii din Maramureș este una dintre cele mai spectaculoase șosele din județ. Aceasta trece prin Cheile Babei, o zonă de o frumusețe rară, cu pereți de stânci abrupți care mărginesc șoseaua. Tot în zonă se află și celebrul izvor Pizda Babei pentru care sătenii din Poiana Blenchii și Baba s-au certat în trecut privind amplasamentul – sălăjenii susțineau că este în județul Sălaj, iar maramureșeni spuneau că izvorul este pe teritoriul lor.

În cel mai spectaculos punct al drumului, la hotarul Sălajului cu Maramureșul a fost amenajată și o zonă de recreere, astfel încât turiștii să se poată opri pentru a admira peisajul și pentru a face fotografii. De remarcat că lângă pereții de stâncă abrupți este și un râu care diversifică peisajul.

5. Cristolț – Muncel și Văleni – Teștioara – 15 km

Satul Muncel din comuna Cristolț este una dintre cele mai spectaculoase așezări rurală din Sălaj datorită peisajelor care ți se ivesc pe orice rută spre sat ai circula. Spre Muncel poți ajunge din două direcții, atât din centrul satului Cristolț, cât și din satul Brâglez. Peisajele sunt spectaculoase pe ambele rute, iar priveliștea este una de nedescris, paradisiacă.

Și tot în zonă, mai puțin cunoscut este drumul care leagă satul Văleni de Teștioara. Astfel, drumul care leagă comuna Surduc de comuna Cristolț oferă peisaje de poveste pentru cei care vor să-și prelungească cu câțiva kilometri traseul și să nu meargă pe drumul obișnuit prin Cristolțel, ci pe cel prin Teștioara. Astfel, de la ieșire din Teștioara până în satul Văleni peisajele sunt de poveste, iar spectacolul naturii te impresionează. Odată ajuns în Văleni, poți alege să treci și pe Drumul Stelelor spre Cristolț, sau să te cazezi la pensiunea din sat.

Mai mult, dacă tot sunteți în Văleni, îl puteți căuta și pe Ion al Vântului, cel mai izolat sălăjean, care trăiește izolat, pe o coamă a satului Văleni, lângă o pădure.

6. DJ 109P: Zăuan Băi – Camăr – Balc – 18 km

Cu pornire din Zăuan-Băi, drumul spre Camăr și mai departe spre județul Bihor ascunde peisaje fantastice. Drumul Zăuan-Băi – Camăr este drum județean, în timp ce drumul Camăr – Balc este o investiție nouă a adminsitrației locale de la Camăr. Astfel, județul Sălaj este conectat acum pe asfalt cu județul Bihor și prin comuna Camăr, grație unei investiții realizate de administrația locală de la Camăr, condusă de primarul Szabó Levente-György.

Valoarea investiției a fost de un milion de euro, iar drumul este acum modern și oferă acces celor din zonă spre județul Bihor. Drumul a fost reabilitat de Drum Construct, iar banii au venit prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNDL 2).

Dacă ajungi în zonă trebuie să vizitezi satul Camăr, care este unul aparte, dar și ținutul vinului. Aici găsești cazare la Fort Silvan, dar și un loc ideal unde să deguști un vin tradițional produs în Sălaj.

Astfel, Pensiunea Kemsilvanum și Fort Silvan este locul din Sălaj unde poți avea parte de una dintre cele mai tari experiențe turistice din județ, aproape de casă, fără a fi nevoit să străbați mulți kilometri pentru a te putea relaxa departe de agitația orașului.

Pensiunea dispune de o terasă cu vedere panoramică, situată în unul din turnurile de la intrare în cramă – clădirea cramei fiind construită ca un fel de castel. Terasa cu vedere panoramică este destinată și închirierii pentru evenimente la prețul de 1.500 de lei pe eveniment. În acest preț este inclus frigiderul, pagare, vase, difuzoare și sistem audio, dar și un spațiu generos, pentru 70 de participanți.

7. Zalha – Valea Hranei – 3 km

Deși este un drum relativ scurt, de doar trei kilometri, merită să traversezi din Zalha spre Valea Hranei pentru a admira peisaje de poveste și pentru a descoperi unul dintre cele mai mici sate din județ. De remarcat că întreg satul este asfaltat grație ultimelor investiții ale Primăriei Zalha.

8. Ileanda – Vima Mare – 10 km

Drumul județean care leagă comuna Ileanda de județul Maramureș prin Vima Mare ascunde peisaje ce merită admirate. Drumul are o distanță de 10 kilometri, iar la un moment dat trebuie să fii foarte atent pentru că se îngustează pe sectorul în care străbate satul Vima Mare.

9. DC 47 A: Drumul Stelelor – Cristolț – Văleni – 2 km

 

Între Cristolț și Văleni se întinde un drum de doi kilometri care în timp a primit denumirea mistică de „Drumul Stelelor”.  Povestea drumului spune că Drumul Stelelor este locul din România unde ești mai aproape de Cer, iar noaptea, în special vara, poți vedea Cerul în toată splendoarea sa.

Drumul Stelelor este și locul din România unde poți vedea numeroase stele căzătoare. În doar câteva minute poți admira zeci de astfel de stele căzătoare. Drumul nu este asfaltat, însă drumul este practicabil. Accesul se face prin Surduc spre Cristolț, iar la intrare în satul Cristoț vei vedea indicatorul care marchează începutul acestui drum.

10. DJ 103N: Jebucu – Huedin – 10 km

Unul dintre cele mai accesibile trasee pentru iubitorii de natură, care vor o super plimbare cu bicicleta prin județul Sălaj sau să admire peisaje de poveste, este drumul care leagă satul Jebucu de Șaula din județul Cluj. Traseul pornește din satul Jebucu, unde la ieșire există un monument dedicat satului. Apoi urmează o zonă stâncoasă pe partea dreaptă, iar în partea stângă peisajul este fenomenal, cu o priveliște de excepție. După câteva sute de metri, drumul intră printr-o pădure,  iar la ieșire te întâmpină o poiană impresionantă, cu arbori crescuți într-un mod foarte spectaculos. Traversezi apoi calea ferată Cluj-Napoca – Oradea, urmând drumul spre Șaula.

În zonă se află și Platoul de Arbori Jebucu, un loc natural de poveste, care trebuie văzut o dată în viață. Și dacă tot ajungi în zonă, poți vizita satul Stana, unde mai multe conace dărăpânate au fost transformate în pensiuni de lux.


Vizitează Sălajul – un județ cu locuri și oameni de poveste!


Citește și:

–> Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate

–> Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.