Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci

Navo cover cover cover cover cover

Te-ai gândit vreodată că în județul Sălaj sunt lucruri inedite, pe care merită să le încerci o dată în viață? De la ieșiri cu canoea pe Someș, până la a degusta mâncare traidițonală slovacă, după rețete care se mai păstrează în doar câteva locuri, până la degustări de vinuri într-o cramă construită în formă de castel și până la a participa la lecții practice de supraviețuire sau a vedea cele mai spectaculoase apusuri de Soare, în Sălaj ai ocazia să faci numeroase lucruri de care poate nu știai.

Salajul liber Pub

Noi încercăm să vă arătăm astăzi șapte din aceste lucruri spectaculoase pe care le poți face într-un weekend sau într-o zi în Sălaj pentru a mai scăpa de stresul cotidian și a te deconecta de la ceea ce faci în mod obișnuit.

Salajul liber Pub

1. Safari în canoe pe Someș – Rezervația Natura 2000

În județul Sălaj se află a doua cea mai mare rezervația naturală din România ca număr de specii de păsări. Se numește Natura 2000 și se întinde de-a lungul Someșului în zona Benesat – Cuciulat. Și pentru a promova zona, profesorul de biologie Gadiel Zaharie s-a decis să le ofere turiștilor plimbări în canoe pe Someș.

Turul îm canoe pe Someș începe de obicei din zona Băbeni, iar experiența este una aparte, de neuitat. De aproximativ zece ani, profesorul Gadiel Zaharie organizează an de an coborâri în canoe, iar doritorii pot opta pentru un pachet turistic complet, inclusiv cu cazare dacă se solicită. Turiștii pot primi un pachet de o zi sau de două zile în care să uite de atmosfera cotidiană. În pachet mai poate intra tir cu arcul, expediții la peșterile din zonă, lecții practice de supraviețuire și multe altele, inclusiv mâncare specifică, cu peștele din Someș ca delicatesă.

Cei care doresc să își rezerve o călătorie pe Someș în canoe pot căuta pe facebook organizatorii acestui tur pe pagina Somes Canoe.

2. Să mănânci Polesneak – o mâncare tradițională slovacă

Polesneak este o plăcintă tradițională slovacă, rețetă care se mai păstrează doar în câteva locuri unde există comunități de slovaci, în special în zona județului Sălaj, pe granița cu Bihorul. Polesneak poți încerca și la restaurantele cu specific din zonă, dar nu se compară cu cel făcut acasă, de gospodinele de origine slovacă din Sălaj.

Astfel, dacă vrei să deguști un Polesneak după rețeta tradițională trebuie să ajungi neapărat la Făgetu, în comuna Plopiș sau la slovacii din Marca Hută. Și dacă tot vorbim de mâncare și preparate tradiționale, trebuie să încerci și supa de ceapă de la Pericei.

3. Să vizitezi expoziția Primăvara Lalelelor de la Grădina Botanică din Jibou

La Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou se întâmplă mereu lucruri spectaculoase, iar cei de la Centrul de Cercetări Biologice te vor surprinde cu diferitele expoziții din cadrul zonei. Însă cel mai spectaculos este momentul când înfloresc zecile de mii de lalele din curtea grădinii.

Primăvara Lalelelor este un motiv de mândrie pentru Grădina Botanică de la Jibou deoarece aceasta este cea mai mare expoziție ca mărime și ca specii de lalele din România, iar imaginile sunt de vis! Iar vestea bună este că Grădina Botanică este din nou deschisă!

4. Să urci la Belvedere, pe vârful Prisnel

Vârful Prisnel, sus, la Belvedere, oferă o priveliște de ansamblu asupra Văii Someșului de nedescris în cuvinte. Spectacolul zonei este de o raritate ieșită din comun. Aici vei constata că în față poți admira Stanii Clițului, care de aici de sus par foarte mici, dar și râul Someș. Iar dacă ai noroc și este senin poți vedea inclusiv orașul Baia Mare în zare.

Pentru a putea urca pe Vârful Prisnel ai două variante, fie prin comuna Letca, pe la Cozla, mergând spre antena GSM, fie prin Năpradea, urmând calea stânelor de oi și a cursului văii pe care o întâlnești la ieșirea din sat.

5. Să deguști vin în castel

Vinul de la Fort Silvan este de o calitate premium, iar turiștii care poposesc aici primesc o gamă largă de servicii. Crama de vin a celor de la Fort Silvan este amenajată sub formă de castel, în „U”, iar pachetul turistic oferă o multitudine de oportunități, de la cele mai ieftine care includ o degustare de vin cu mâncare tradițională maghiară, până la plimbări cu trăsura în vie, expediții turistice în zonă sau să deguști un purcel sau vițel la proțap.

La Fort Silvan ai și oportunități de cazare, iar proprietarii pensiunii și a cramei îți pun la dispoziție inclusiv o terasă cu vedere panoramică asupra întregii zone.

6. Să mănânci ca dacii în urmă cu 2.000 de ani

Oana-Cristina și Vlad Man sunt doi tineri din Jibou pasionați de istoria dacilor. Aceștia fac parte și din Asociația Geto-Dacii Ansamensi alături de care au promovat cultura dacilor din Sălaj peste hotare.

Oana și Vlad și-au deschis anul trecut un restaurant cu iz antic la ieșire din orașul Jibou. Totul este ca în urmă cu 2.000 de ani, inclusiv mesele unde poți servi bucatele preparate de cei doi sunt în formă de scut dacic. Cei doi pun mare accent pe tradiția dacică, iar toate preparatele lor au denumiri antice – Coson, Bendis și multe altele.

Inclusiv o specialitate care se numește „Pui de Dac” o poți comanda de la restaurantul de la ieșirea din Jibou spre Prodănești. Cei de aici au planuri mari de viitor și vor să readucă în actualitate tradiția strămoșilor.

7. Să mergi la restaurant medieval cu picturi care se plimbă odată cu tine prin încăpere

Restaurantul Curtea Veche de la Jibou este spectaculos sus, la etajul principal unde trec pragul majoritatea clienților. Etajul este amenajat într-un stil aparte, exact ca în perioada medievală. Pe pereți se găsesc imagini cu Jiboul de pe vremuri, iar întreg decorul este realizat ca în anii medievali.

Totuși, partea cea mai interesantă este crama restaurantului de la subsol. Aici decorul a fost gândit într-un mare fel. În crama restaurantului, pe pereți sunt pictate mai multe imagini care reprezintă butoaie de vin cu o alee printre ele. Interesant și spectaculos este faptul că această pictură este 3D, astfel încât, din orice parte a camerei te-ai uita la imagine, poteca se întoarce după tine. Practic, din colțul stânga camerei vezi poteca cum merge de la stânga la dreapta, iar din colțul drept al camerei, poteca se întoarce după poziția ta.

Tot în acest restaurant medieval, la baie au fost montate oglinzi atât în față cât și în spate, exact ca în urmă cu 500 de ani, când oglinzile erau montate și în față și în spate pentru a spulbera unele mituri.

Curtea Veche este deocamdată închis din cauza pandemiei, însă în curând se anunță redeschiderea localului, unde clienții vor avea parte de gustări tradiționale, dar și de o cramă spectaculoasă unde să deguste un vin.

Distribuie articolul
Comentarii: 1

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

  1. Eduard Farkas, denumirea de ,,castel,, la care faci tu trimitere, nu este sinonimă cu denumirea de ,,fort,,. Pune mâna pe carte și informează-ți corect cititorii sau nu-i mai dezinforma.