Pentru unii perlă, pentru alții spaimă. 10 curiozități despre cel mai circulat și cunoscut drum din Sălaj

Navo cover cover

Fără doar și poate, drumul care străbate Meseșul este cel mai cunoscut din județul Sălaj. Atunci când spui Zalău, te duci cu gândul automat și la Munții Meseș, cât și la șoseaua ce-l străbate. Și mulți sunt șoferii care au avut cel puțin o peripeție pe această șosea. Iar dacă nu a fost o peripeție neplăcută, atunci sigur ai o amintire plăcută trecând pe aici.

Salajul liber Pub

Pentru unii e perlă, considerat un drum spectaculos, în timp ce alții se gândesc cu groază atunci când au de străbătut muntele. Noi ne-am decis să-ți prezentăm astăzi imagini spectaculoase cu șoseaua care face parte din viața orașului, dar și o listă cu zece curiozități despre drumul care străbate muntele.

Salajul liber Pub

Salajul liber Pub

1. Din punct de vedere geografic, drumul care străbate Munții Meseș de la ieșirea din Zalău este considerat un pas. Trebuie spus că pasul și trecătoarea sunt spații care favorizează trecerea/ accesul dintr-o zonă în alta. Pasul și trecătoarea sunt puncte de legătură între munți, iar Meseșul este considerat și marcat pe hărțile geografice drept un pas din Carpații Occidentali.

2. Altitudinea maximă pe șosea, în vârf, la intersecția cu Treznea este de 603 metri. În schimb, în vârf, la relee, altitudinea ajunge la 716 metri.

3. Meseșul este străbătut de Drumul European E81, care este cunoscut pe porțiunea noastră cu indicativ de Drum Național 1F. Întregul pas are o lungime totală de 14 kilometri și favorizează accesul zonei Satu Mare spre Cluj.

4. Din punct de vedere meteorologic, Meseșul, în unele situații este o barieră naturală pentru curenții de aer care ar putea lovi Zalăul, cât și pentru norii încărcați cu precipitații. Situația meteo este însă complexă, pentru că Meseșul poate chiar și amplifica unele fenomene meteorologice în funcție de traiectoria acestora. Totuși, în cele mai multe cazuri, peste 80%, este considerat o barieră naturală în calea curenților de aer.

5. Din punct de vedere rutier, este inclus în rețeaua de drumuri europene, cea care este un sistem de numerotare a șoselelor din Europa creat de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa în 1947.

6. La nivel european, șoseaua este considerată un drum european clasa A, dar drept drum intermediar pe rețeaua nord-sud. Spre deosebire, europeanul E60 ce leagă Oradea de Cluj este considerat un drum european de clasa A principală.

7. E81 are 900 de kilometri lungime. Șoseaua care străbate muntele Meseș – E81 – pornește din Ucraina, din Muncaci și merge până în Constanța, unde se intersectează cu E60 care pornește din Brest, Franța și se termină la Kârgâstan, granița cu China.

8. Unii istorici au denumit șoseaua E81 pe partea de nord-vest a României (Sălaj, Satu Mare și Maramureș) drept „Drumul Oaselor” din cauza numeroaselor lupte sângeroase din al Doiela Război Mondial care s-au dat în satele care sunt străbătute de această șosea, inclusiv zona de Treznea din vecinătatea Meseșului.

9. Șoseaua este veche de sute de ani, de altfel, în zonă se găsește și Poarta Meseșană, care mult timp a fost singura legătură rutieră dintre Transilvania și Ungaria, zona superioară a Tisei. Drumul a fost reabiltiat prin grija Guvernului României în anii `90, calitatea lucrărilor fiind excepțională.

10. Cel mai mare tunel rutier din România este programat a se construi pe Meseș. Totuși, Meseșul atrage și datorită numeroaselor trasee montane care încep din șoseaua principală, atât motorizate, gândite ca drumuri forestiere, cât și trasee de drumeție, marcate pe poteci de munte.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.