FOTO. Cum arată unul dintre cele mai sălbatice locuri, încă locuit, din județul Sălaj

cover cover casador

Legătura dintre satele Toplița – Purcăreț și apoi Vălișoara este poate una dintre cele mai spectaculaose rute turistice din județul Sălaj, mai ales atunci când ninge, iar peisajul este unul de basm.

Salajul liber Pub

Accesul din Toplița spre Purcăreț se face pe un drum asfaltat de Primăria comunei Letca, iar peisajul arată desprins parcă din basme, mai ales acum, când e zăpadă afară. Pe acest drum nu este exclus să te trezești cu o căprioară în fața ta, mai mirată ea decât tine că ești pe acolo.

În Purcăreț poți vizita biserica de lemn, construită în 1698. Conform recensământului, aici mai trăiesc 118 locuitori, însă în realitate, numărul acestora cu siguranță este unul mai mic.

Accesul dintre Purcăreț și Vălișoara se poate face pe mai multe rute, dar cel recomandat de majoritatea sătenilor este intersecția de la drumul spre Toplița. Aici vei da peste câteva case de români mai puțin fericiți, cu un trai de viață puțin mai greu decât al nostru, iar apoi vei trece pe lângă mai multe ferme de oi.

Spectacolul naturii este unul de nedescris. Sălbăticia este la ea acasă, iar accesul până în Vălișoara se face pe un drum de-a lungul unei văi, formând peisaje de basm.

Mai mult, pădurea crescută și pe o parte și pe cealaltă a drumului formează un „tunel” care te face să crezi că la capătul drumului nu vei mai găsi pe nimeni.

Surprinzător este faptul că la capătul acestui drum, destul de anevoios mai ales când ninge, vei mai găsi câteva case, majoritatea părăsite, dar unele locuite.

Conform recensământului în Vălișoara mai trăiesc doar 32 de săteni. În realitate, numărul acestora este mai mic.

Totuși, spectacolul naturii și peisajele de aici plasează Vălișoara pe lista locurilor unde trebuie să ajungi cel puțin odată în viață dacă vrei să vezi fața frumoasă a județului Sălaj.

 

 

 

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.