Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici. 3 drumuri fabuloase, mai puțin știute

Navo cover cover cover cover cover

Deși nu se află într-o zonă cu specific montan, altitudinea maximă fiind sub o mie de metri, județul Sălaj are locuri de un pitoresc aparte, dar și peisaje spectaculoase și drumuri care îți taie răsuflarea atunci când le parcurgi. Județul are numeroase locuri și sate de poveste, mai puțin umblate, care însă ascund oameni și peisaje de basm.

Salajul liber Pub

Am ales să vă prezentăm astăzi trei drumuri fabuloase din județul Sălaj, mai puțin știute, circulate în mare măsură doar de către localnici și de către cei care mai ajung cu treabă în zonă. În toate cele trei cazuri, drumurile duc spre zone de poveste și dezvăluie fața spectaculoasă a Sălajului.

Salajul liber Pub

1. Drumul Slovacilor, DJ 110 E – Plopiș – Făgetu – Șinteu – Aleșd 

Drumul care leagă satul Plopiș de Făgetu a fost intitulat „Transalpina Sălajului” sau „Mica Transalpină”. Șoseaua a fost reabilitată în totalitate în 2015, iar drumul lung de peste 6 km este practicabil în orice anotimp. Din 2015 și până în prezent, pe lângă șoseaua principală, care duce tocmai până la Șinteu și Aleșd, administrația locală de la Plopiș a mai asfaltat și străzile laterale, care merită parcurse, atât cu mașina, cât și la pas. Peisajul este unul fabulos.

O plimbare din Plopiș spre Făgetu nu trebuie ratată deoarece frumusețea și pitorescul zonei te va încărca cu energie pozitivă. Mai mult, Făgetul este cunoscut pentru comunitatea sa de slovaci, oameni gospodari și primitori, care cu siguranță te vor servi cu o plăcintă tradițională realizată din cartofi. Și dacă tot urci până la Făgetu, poți popsi la hanul de la intrarea în sat, care deține și un restaurant cu specific ceho-slovac. În zonă este recomandat să guști un polesneak – plăcintă tradițională slovacă din cartofi și o bere cu origine cehă, dar și o pălincă de cireșe, o raritate a zonei.

2. DJ 191D, Sâg – Rezervația Peisagistică Tusa-Barcău – Dealu Corbului – 10 km

Cu peisaje încântătoare, drumul care leagă satul Sâg de Tusa și mai apoi spre Dealu Corbului, un cătun populat de slovaci, este o adevărată bucurie pentru orice șofer care vrea să admire peisaje încântătoare, cu o deschidere de pe vârf până spre Șimleu Silvaniei.

Drumul este practicabil în orice anotimp, mai puțin porțiunea dintre parcarea amenajată și cătunul de slovaci. Zona este pur și simplu spectaculoasă. Atât porțiunea de drum Sâg – Tusa, cât și Tusa – Dealul Corbului sunt de o frumusețe rară.

Intitulat Dealul Corbului, drumul care leagă satul Tusa de cătunul populat cu slovaci din zonă oferă peisaje de poveste. De aici poți admira întreaga Vale a Barcăului, iar în zare, dacă este senin, poți vedea până în Șimleu Silvaniei și chiar mai departe.

Dacă ajungi sus la Dealul Corbului, sus în satul de slovaci, poți vedea cum se produce cărbunele natural prin arderea unor movile de lemn. Dacă ești pasionat de călătorie poți urma drumul pietruit prin pădure și o să ajungi după 5 kilometri de mers prin păduri, la Păstrăvăria Tusa. În zonă poți admira și Cascada Izvoarele Barcăului.

3. Cristolț – Muncel și Văleni – Teștioara – 15 km

Satul Muncel din comuna Cristolț este una dintre cele mai spectaculoase așezări rurală din Sălaj datorită peisajelor care ți se ivesc pe orice rută spre sat ai circula. Spre Muncel poți ajunge din două direcții, atât din centrul satului Cristolț, cât și din satul Brâglez. Peisajele sunt spectaculoase pe ambele rute, iar priveliștea este una de nedescris, paradisiacă.

Și tot în zonă, mai puțin cunoscut este drumul care leagă satul Văleni de Teștioara. Astfel, drumul care leagă comuna Surduc de comuna Cristolț oferă peisaje de poveste pentru cei care vor să-și prelungească cu câțiva kilometri traseul și să nu meargă pe drumul obișnuit prin Cristolțel, ci pe cel prin Teștioara. Astfel, de la ieșire din Teștioara până în satul Văleni peisajele sunt de poveste, iar spectacolul naturii te impresionează. Odată ajuns în Văleni, poți alege să treci și pe Drumul Stelelor spre Cristolț, sau să te cazezi la pensiunea din sat.

Vizitează Sălajul – un județ cu locuri și oameni de poveste!


Citește și:

–> Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate

–> Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci

Distribuie articolul
Comentarii: 1

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.