#VisitSălaj: Creaca – ținutul bisericilor de lemn

sos de centura cover

Comuna Creaca se poate lăuda că este ținutul bisericilor de lemn. Șase astfel de edificii sunt în comuna dintre Zalău și Jibou, toate monumente istorice. Patru sunt reabilitate și puse în valoarea, inclusiv printr-un sistem special de iluminat, iar alte două urmează să fie reabilitate. Satele în care sunt amplasate cele șase biserici de lemn sunt Creaca, Borza, Brebi, Brusturi, Jac și Prodănești, cea din urmă fiind și cea mai spectaculoasă.

Salajul liber Pub

Având hramul „Sfîntul Ghoerghe”, biserica a fost construită în anul 1650, fiind cea mai veche din comună. Situată pe o culme, la drumul principal spre Jibou, biserica poate fi văzută mereu. Mai nou, noaptea a fost pusă în evidență printr-un sistem inedit de iluminat.

Salajul liber Pub

 

O altă construcţie impunătoare se află în satul Jac. De altfel, cea de aici a fost construită la o sută de ani distanţă de cea din Prodăneşti. Biserica de lemn din Jac a fost cosntruită în 1759 şi a fost declarată monument istoric.

Un alt edificiu spectaculos este cel din satul Borza – datând din 1758. Această biserică a fost o ruină până în 2019, când prin Ambulanţa pentru Monumente a fost resuscitată, iar acum a devenit o bijuterie arhitecturală.

Biserica de lemn din satul Brebi a fost construită în acelaşi an cu cea din Jac, respectiv 1759, iar biserica din Brusturi datează de la 1701.

Biserica de lemn din Creaca poartă hramul „Sfântului Nicolae” şi aici s-au oficiat slujbe până în anii 2000 când s-a clădit biserica de piatră din apropiere. Lăcaşul de cult din Creaca dăinuie de la 1710.

Vizitează Sălajul – un județ cu locuri și oameni de poveste!


Citește și:

–> Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate

–> Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.