VIDEO. Drumul crucilor din pustiu – cel mai spectaculos traseu abandonat din Sălaj

cover cover casador

Noi l-am intitulat sugestiv „drumul crucilor”, deoarece în fiecare răscruce de drumuri a fost construită câte o cruce din piatră, beton sau lemn pentru a arăta credința religioasă a oamenilor din zonă, dar și pentru a marca traseul spre destinație.

Salajul liber Pub

Folosit în anii de mult apuși de către săteni români pentru a ocoli zonele conduse de autorități, drumul a fost vreme bună punctul de legătură între comunele Zalha și Cristolț, prin Valea Ciurenilor, trecând pe deasupra de Văleni.

Salajul liber Pub

La fiecare răscruce de drumuri mai stă în picioare, abandonată, câte o cruce. Cea mai nou construcție dăinuie din 1972, având textul gravat „construită prin darul sătenilor din Zalha”, iar cea mai veche dăinuie din secolul XIX.

Drumul a fost mult timp practicat de către săteni, însă astăzi este abandonat, știind de el doar câțiva ciobani care merg pe zonă cu oile sau pasionații de drumeții și off-road.

Zona are însă un imens potențial turistic, tot traseul fiind realizat pe vârfurile dealurilor din zonă, astfel că peisajele sunt spectaculoase.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.