VIDEO. Drumul crucilor din pustiu – cel mai spectaculos traseu abandonat din Sălaj

Navo cover cover cover

Noi l-am intitulat sugestiv „drumul crucilor”, deoarece în fiecare răscruce de drumuri a fost construită câte o cruce din piatră, beton sau lemn pentru a arăta credința religioasă a oamenilor din zonă, dar și pentru a marca traseul spre destinație.

Salajul liber Pub

Folosit în anii de mult apuși de către săteni români pentru a ocoli zonele conduse de autorități, drumul a fost vreme bună punctul de legătură între comunele Zalha și Cristolț, prin Valea Ciurenilor, trecând pe deasupra de Văleni.

La fiecare răscruce de drumuri mai stă în picioare, abandonată, câte o cruce. Cea mai nou construcție dăinuie din 1972, având textul gravat „construită prin darul sătenilor din Zalha”, iar cea mai veche dăinuie din secolul XIX.

Drumul a fost mult timp practicat de către săteni, însă astăzi este abandonat, știind de el doar câțiva ciobani care merg pe zonă cu oile sau pasionații de drumeții și off-road.

Zona are însă un imens potențial turistic, tot traseul fiind realizat pe vârfurile dealurilor din zonă, astfel că peisajele sunt spectaculoase.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.