USR Sălaj: DA pentru dezvoltare, dar fără îndatorarea sălăjenilor din cauza incompetenței guvernului actual

Navo cover cover cover cover cover

Consilierii județeni USR Sălaj Ardelean Cosmin Vasile și Nicolae Olar au fost convocați zilele trecute pentru a aproba contractarea de către Consiliul județean Sălaj a unui împrumut în valoare de 18.640.000 lei.

Salajul liber Pub

@Nicolae Olar: „În intervenția mea am susținut că în referatul de specialitate se specifică faptul că 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕𝒆 𝒕𝒓𝒆𝒃𝒖𝒊𝒆 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒕𝒆 𝒑𝒂̂𝒏𝒂̆ 𝒍𝒂 𝒅𝒂𝒕𝒂 𝒅𝒆 31 𝒅𝒆𝒄𝒆𝒎𝒃𝒓𝒊𝒆 2023 iar, ca justificare, pentru aceste împrumuturi se invocă 𝒍𝒊𝒑𝒔𝒂 𝒅𝒆 𝒓𝒆𝒔𝒖𝒓𝒔𝒆 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒏𝒄𝒊𝒂𝒓𝒆 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒂𝒔𝒊𝒈𝒖𝒓𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒏𝒕̧𝒂̆𝒓𝒊𝒊 𝒄𝒉𝒆𝒍𝒕𝒖𝒊𝒆𝒍𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒏𝒆𝒆𝒍𝒊𝒈𝒊𝒃𝒊𝒍𝒆 𝒂𝒔𝒐𝒄𝒊𝒂𝒕𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕𝒆𝒍𝒐𝒓. Întrebarea firească este 𝐜𝐮𝐦 𝐝𝐞 𝐬-𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐢̂𝐧 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐚, 𝐥𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐮𝐭̦𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝟐 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧𝐮𝐥 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚̆, 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐳𝐢𝐦 𝐜𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐛𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐞𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫.

Salajul liber Pub

Consiliul Județean Sălaj mai are de primit, din informațiile mele, de la Guvern, sume de bani, deconturi, în valoare de cca. 20.000.000 lei, exact suma cu care CJ vrea să se împrumute. Dar, Guvernul nu a trimis către județul Sălaj aceste sume. Acesta este și motivul pentru care ne-am opus acordării împrumutului care ar îndatora județul pe ani de zile doar din cauza incompetenței unui guvern care nu e în stare să administreze România. Mai mult, Guvernul PSD-PNL a cheltuit toți banii pe pensii speciale și angajări de pile la stat și obligă acum și autoritățile locale să îndatoreze generațiile următoare.

În prezent, Județul Sălaj mai are de achitat credite contractate, printre acestea aflându-se un credit în valoare de 65 milioane lei, care are scadență în 2028, și un altul, contractat pe parcursul acestui an de 7,5 milioane lei.
Adăugând împrumutul de azi, creditele luate doar în ultimii doi ani se ridică la aproape 100.000.000, respectiv 20.000.000 euro.

Chiar dacă nu se atinge nivelul maxim de îndatorare bugetară permis de Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, am solicitat lămuriri despre gradul de îndatorare al județului. Pe lângă faptul că, îndatorăm sălăjenii pe următorii ani până la finalizarea rambursărilor, CJ Sălaj se va afla în imposibilitatea de plată în cazul în care apar nevoi urgente de finanţare.

Atât preocuparea noastră cât și a Consiliului Județean, a autorităților locale, și aici fac apel și la Primăria Municipiului Zalău și la primăriile din județ, ar trebui să fie de a obține fonduri de investiții, de a atrage investitori și mai puțin să „stea cu mâna întinsă” sau cu gândul la împrumuturi pentru care vom plăti dobânzi ani buni şi care restrâng, destul de mult, capacitatea de îndatorare a administraţiei. Rolul lor este să găsească soluţii alternative.

Suntem cu toții de acord că, pentru a dezvolta județul, este nevoie de bani. Am susținut și susținem dezvoltarea județului, inclusiv prin intermediul creditelor, în unele situații, dar, în contextul socio-economic actual, credem că e nevoie de multă înțelepciune pentru chibzuirea banului public.

▶ Din motivele invocate mai sus, am votat cu abținere la acest proiect de hotărâre a CJ Sălaj.

✍ La sfârșitul ședinței am solicitat să ni se transmită data în care vor fi premiați elevii sălăjeni olimpici, proiect pe care noi, consilierii județeni USR, l-am susținut în CJ.
Răspunsul președintelui CJ a fost că, săptămâna viitoare, împreună cu reprezentanții grupurilor de consilieri județeni vor stabili toate detaliile.”

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.