Toată lumea merge pe Transfăgărășan, dar știai că avem în Sălaj acest drum ca-n povești

Navo cover cover cover

România este o țară cu peisaje de poveste, iar Sălajul nu face excepție. La granița Sălajului cu județul Bihor se întinde un drum pe o culme de deal care îi surprinde pe toți cei care ajung aici. Recent modernizat în mare parte, drumul ce leagă Sălajul de Bihor prin satele de slovaci este de o frumusețe rară și ascunde locuri care merită să fie descoperite.

Salajul liber Pub

Zona este atât de spectaculoasă încât turiștii care au ajuns pe aici i-au spus „Transalpina Sălajului” sau „Drumul Slovacilor”, asta deoarece trece printr-o zonă înaltă, pe culmile Munților Plopiș și leagă mai multe sate populate de slovaci, printre care așezarea sălăjeană Făgetu.

Șoseaua care pornește din satul Plopiș spre Făgetu oferă peisaje de poveste. Aceasta străbate satul Făgetu, care are o întindere de peste 45 de kilometri pătrați și ajunge în locuri de basm. De aici poți urma calea către Aleșd – Șinteu sau către Șerani, Borod. În fiecare sat străbătut de această șosea de poveste vei întâlni numeroși etnici slovaci, ospitalieri.

Slovacii de la Făgetu și-au păstrat destul de bine tradiția, astfel că aici, când te vei pune la masă la restaurantul de la intrarea în sat vei fi servit cu un Polesneak, o plăcintă tradițională slovacă, realizată din cartofi.

Tot la hanul de la intrarea în sat vei găsi și două camere cu cinci paturi pentru cazare. Condițiile de relaxare sunt foarte bune, aici fiind disponibile la un preț de doar 10 euro camere cu mai multe paturi, dar și cu baie amenajată în stil tradițional, toate într-o încăpere realizată ca pe vremuri, din lemn.

Povestea slovacilor de la Făgetu începe în urmă cu peste 200 de ani, când bărbați blonzi cu ochi albaștri au fost aduși din ținuturi îndepărtate pe culmile înalte de la granița Sălajului cu Bihorul. La început, pentru că nu știau cine sunt și de unde vin, românii le spuneau tăuți. Abia apoi și-au dat seama și le-au spus pe nume: slovaci. Printr-o directivă a Casei Imperiale din Imperiul Hasburgic, slovacii au fost aduși în aceste locuri fiind buni tăietori de lemne.

După ce au defrișat o culme de deal au primit drept răsplată pentru munca lor pământul de sub pădurea pe care o trimiteau în Imperiu, la Viena.A șa s-au stabilit slovacii pe culimele cele mai înalte de la granița celor două ținuturi – Sălaj și Bihor. Astăzi, la Făgetu, în comuna Plopiș mai trăiesc încă 700 de slovaci. Și-au păstrat tradiția, religia, dar și limba, fiind destul de greu să te înțelegi cu aceștia în dulcele grai românesc.

Ce poți face în zonă?

  • să deguști mâncare tradițională slovacă la restaurantul de la intrarea în satul Făgetu dinspre Plopiș
  • să te bucuri de Polesneak, plăcinta de casă a localnicilor
  • să explorezi zona pitorească
  • să faci o drumeție la rezervația de narcise sălbatice înflorite în perioada aprilie-mai
  • să vizitezi Biserica Sfântul Ștefan Rege construită în anul 1894, singura romano-catolică din Sălaj
  • aici există și o mănăstire
  • să mergi până la Muzeul de Artă Populară de la Iaz
  • să vizitezi Rezervația Mlaștina de la Iaz
  • să ajungi la Șinteu, într-o altă zonă spectaculoasă a Sălajului

Vizitează Sălajul – un județ cu locuri și oameni de poveste!


Citește și:

–> Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate

–> Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.