Spectaculoasa poveste a unui meșter popular din satul Var care duce mai departe tradiția strămoșească

Navo cover cover

Petru Teglaș este unul dintre seniorii satului sălăjean Var care duce mai departe tradiția strămoșească – de împletit nuiele. Acesta a moștenit îndeletnicirile de la părinții săi, care și ei au moștenit-o în familie de la strămoșii lor.

Salajul liber Pub

În satul Var, pe vremuri erau numeroși meșteri populari care se ocupau de împletitul nuielelor, zona fiind recunoscută în întreaga țară pentru această îndeletnicire a sătenilor. Astăzi, meșterii populari din sat pot fi numărați pe degetele de la o mână.

Unul dintre aceștia este Petru Teglaș. În vârstă de 79 de ani, bărbatul își expune cu mândrie împletiturile de nuiele pe marginea drumului național care trece prin localitatea Var, în speranța că șoferii care au nevoie de astfel de obiecte să oprească și să cumpere direct de la producător. Acesta realizează diferite obiecte din nuiele, de la coșerci și coșuri, la sticle îmbrăcate în nuiele, dar și obiecte de mobilier – mese și scaune pentru terasă.

Petru Teglaș duce tradiția mai departe, el apucându-se mai serios de această îndeletnicire în anul 1994, atunci când s-a pensionat din cadrul CFR, unde era electromecanic la trenuri. Mai mult, și fiul său este mecanic de locomotivă pe trenurile de pasageri, în special de pe ruta Jibou – Dej sau Jibou – București, tren pe care îl duce până în Dej, unde se face schimbul de locomotivă.

Vizitează Sălajul – un județ cu locuri și oameni de poveste!


Citește și:

–> Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate

–> Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.