SCM Zalău – clubul de la poalele Meseșului scrie istorie în Sălaj

Navo cover cover

Sport Club Municipal Zalău este organizat ca instituție publică, cu personalitate juridică proprie, de interes local, în subordinea Consiliului Local și al Municipiului Zalău.

Salajul liber Pub

În cadrul Sport Club Municipal Zalău funcționează nu mai puțin de 6 secții sportive, afiliate toate la Federațiile Sportive de specialitate, volei, fotbal, box, karate tradițional, judo și ultima, recent înființată, tenis.

În cadrul acestor secții sportive își desfășoară activitatea sute de copii, antrenori și instructori, persoane care prin rezultatele obținute anul aceste și în anii anteriori, fac cinste municipiului Zalău și județului Sălaj.

Anul acesta, SCM Zalău scrie istorie cu secția fotbal, unde în Liga a 3 suntem lideri și evoluăm în grupele Cupei României alături de FCSB, Dinamo București, FCU 1948 Craiova și FC Bihor.
Despre fiecare secție, cât și rezultatele de exceptie obținute de fiecare secție în materialul următor.

Secția de volei -vicecampionii României

Voleiul este unul dintre sporturile cele mai iubite în Zalău dacă facem referire la spectatorii prezenti în Sala Sporturilor, etapă de etapă. An de an echipa noastră a fost printre fruntașele țării, iar în primul an de activitate, când nimeni nu ne acorda nicio șansă, am devenit vicecampionii României.
În prezent, echipa de volei a debutat în campionat, iar în acest weekend va evolua pentru accederea în faza a doua Cupei României la volei masculin.
Mai mult decăt atât, echipa a două care evoluează în Diviaia A2, liga a doua în voleiul românesc, este alcătuită doar din voleibaliști juniori din Sălaj. Scopul echipei secunde este acela de a antrena și pregăti juniorii în vederea înregimentării lor la echipa mare, mai pe scurt, echipa a doua este pepiniera primei echipe.

Secția Fotbal – SCM Zalău – Poli Iași 3-0

Este bine de amintit că fotbalul este sportul rege în România și cel mai iubit din Sălaj și Zalău. Echipa noastră de seniori are un început de sezon foarte, foarte bun, iar echipele de juniori de la Centrul de Copii și Juniori sunt pe locurile fruntașe în campionatele în care evoluează.
Echipa de seniori se află pe prima poziție în clasamentul Seriei a 10-a, din Liga a 3-a, cu 21 de puncte la startul returului. De asemenea, jocul foarte bun al băieților noștri a făcut ca până în prezent să fim echipa cea mai bună din această serie, cu 17 goluri marcate și 6 primite.
Este îmbucurător faptul că în acest an SCM Zalău s-a calificat pentru prima dată în istoria Sălajului, în grupele Cupei României. Asta după ce a eliminat în play-off, o formație din prima ligă, Poli Iași, pe care a învins-o cu scorul de 3-0. În prezent, Poli Iași se află pe locul 11 în Superligă, deasupra de Voluntari, UTA, Dinamo și FC Botoșani.
Mai mult decăt atăt, SCM Zalău se află în grupele Cupei României cu echipele FCSB, Dinamo Bucuresti, CSU Craiova și FC Bihor, primele trei echipe enunțate făcănd parte din prima ligă.

Tot în acest start de sezon, SCM Zalău a evoluat, de două ori, cu stadionul arhiplin, aducăndu-ne aminte de perioada de glorie a Armăturii Zalău când evolua în Liga a 2-a. Atmosfera la partidele cu Poli Iași și Oțelul Galați din play-off și grupele Cupei României a fost una incendiară, zălăuanii înghesuindu-se peste tot, doar să-i vadă pe favoriții lor. De ce? Pentru că, fotbalul se joacă pentru suporteri și spectatori, iar la asemenea meciuri, tribuna este al doisprezecelea jucător.

Anul 2023 este anul istoriei în fotbalul din Zalău și Sălaj. Calificarea în grupele Cupei României a intrat în istoria Sălajului, ca fiind prima echipă din județ care ajunge în acest act al competiției. De asemenea, meciul cu Oțelul Galați, fosta campionă a României, a fost prima partidă transmisă la TV, posturile de televiziune, Digi Sport și PrimaSport au transmis de la Zalău.
Într-o altă ordine de idei, adăugăm faptul că în primul an de la înființare, echipa noastră a fost la câteva secunde de promovare în Liga a 2-a.
În cadrul secție de fotbal funcționează un Centru de copii și juniori, care este format din peste 400 de copii, nascuți în anii, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 și 2018.
De remarcat este faptul că anul acesta Juniorii U19 au ajuns până în sferturile de finală ale Cupei României, practic s-au aflat în primele 16 echipe din România.
Mai mult, elevii pregătiți de Alexandru Pop au câștigat Seria a 9 a Campionatului Național U19, terminând sezonul 2022-2023 în primele 16 la nivel național.
Anul acesta, Juniorii U17 merg ”ceas” cum se zice in fotbal. Sunt pe prima poziție în Clasamentul Național cu 23 de puncte, obținând 7 victorii și două rezultate de egalitate.

Secția Box

În cadrul acestei secții își desfășoară activitatea un antrenor în persoana fostului campion național, Virgil Meleg și 10 sportivi, cu precizarea că mai mulți tineri așteaptă legitimarea.
Încă după primele antrenamente, Virgil Meleg și-a etalat profionismul în box, aducănd la Zalău și făcănd cinste Municipiului cu o medalie de vicecampion național în persoana lui David Anton, poate cel mai valoros pugilist pe care îl are Zalăul în prezent.
De asemenea, un alt rezultat notabil a fost în Cupa României, în acest an, când Antonio Moldovan a reușit să câștige marele trofeul, după o perioadă îndelungată.
Boxul un sport iubit în Zalău și apreciat de mulți oameni, drept dovadă stau și cele trei locuri 1 ocupate de sportivi de la SCM Zalău o prestigioasa competiție, Centura Transivaniei, în întrecere care adună în ring cei mai valoroși boxeri din România, la toate categoriile.
De asemenea, secția de box a avut rezultate deosebite și în competițiile de sparing, cele de antrenament sau de verificare, ceea ce înseamnă că la SCM Zalău se lucrează foarte bine, concentrarea este maximă, iar profesionalismul este dus mai departe de tinerii boxeri, viitori campioni.

Secția de Karate Tradețional

Sensei Călin Marincaș, cel care se ocupă de pregătirea celor peste 30 de sportivi legitimați și încă vreo 25 în curs de legitimare, este poate cel mai titrat sportiv din Sălaj, cu numeroase titluri de ”Sportivul anului în Sălaj”. Călin Marincaș a obținut totul în karate tradițional, titluri mondiale, europene, naționale, cupe ale României, rezultate care au loc de cinste în Karate-ul Tradițional din întreaga lume.
Acum, sportivul care a devenit Sensei (maestru sau profesor) vrea să ducă și mai departe această taină a karate-ului. Încă de la primele antrenamente, Calin Marincaș a avut în sală foarte mulți copii dornici să înceapă o nouă viață, una de modelare a caracterului și a personalității, pentru că karate-ul nu înseamnă luptă, ci înseamnă disciplină, caracter și este joc, este bucurie, este muncă, este satisfacție și împlinire. Acest sport le oferă copiilor legarea unor prietenii de calitate pe termen lung, să se dezvolte armonios fizic și mental, să-și dezvolte încrederea în propriile calități și să le scoată la suprafață, să dezvolte un caracter puternic și o gândire sănătoasă în luare deciziilor pe viitor.
Din profesionismul și priceperea lui Călin Marincaș deja au ieșit o serie de campioni mondiali, europeni și naționali, iar aceste rezultate cu siguranță nu se vor opri aici.
Anul trecut la Finala Campionatului Național de Karate Tradițional, desfăsurat Zalău, SCM Zalău a obținut 3 medalii de aur, 9 de aur și 7 medalii de bronz. De asemenea, karateka de la SCM Zalău au obținut și 6 locuri 4.
La Finala Campionatului Național de Karate Tradițional de la București, SCM Zalău a obținut 2 medalii de argint și 13 medlaii de bronz.
De asemenea la ITKF Europe Traditional Karate, sportivii de la SCM Zalău s-au întors din Slovenia cu o medalia de argint și una de bronz, iar la Open Cup, elevii lui Călin Marincaș au obținut, o medalie de aur și 2 de bronz.
Să mai spunem că în această perioadă Călin Marincaș și Balagyan Brigitta participă la Campionatul European de Karate Tradițional din Portugalia.

Secția Judo

La scurt timp după înființarea secției de judo și la prima competiție la care au participat sportivii, Campionatul Național, un sportiv de la SCM Zalău a devenit campion național. Este vorba despre Ionuț Cuibuș, unul dintre antrenorii secției de judo. Totul se întâmpla în urmă cu doi ani, la Poiana Brașov. Un rezultat de mare excepție, fiind la prima compeție după scurt timp de la inființare.
Cu toate astea un an mai târziu în 2022, Ionuț a devenit din nou campion național, datorită faptului că se antrenează cu strictețe și profesionalism.
Am început cu aceste rezultate obținute de antrenorul secției, pentru că ele sunt motivația celor peste 50 de sportivi care își desfășoară activitatea în club. Și rezultatele au venit la scurt timp, numeroase locuri unu la competiții naționale oficiale și de pregătire.

Secția Tenis

Secția Tenis s-a înființat de scurt timp, în această vară și este una luată cu asalt de micii sportivi. La primul antrenament au fost prezenți peste 30 de copii, iar în prezent sunt legitimați peste 50 de copii și încă vreo 30 în curs de legitimați. Secția tenis are un antrenor în persoana lui Dan Trif.
Fie că vorbim de fotbal, volei sau box ori karate, copii trebuie să facă sport, să facă mișcare, pentru a avea o viață sănătoasă și echilibrată. Sportul înseamnă un stil de viață sănătos.
Pe lângă toate aceste beneficii, mai sunt și rezultatele execelente obținute de sportivii de la SCM, prin care Municipiul Zalău a fost recunoscut la nivel national și international.

Credem cu tărie că aceste rezultate fac cinste orașului și județului Sălaj.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.