Povestea a două tinere care încearcă să însuflețească viața socială a unui sat din Sălaj

Navo cover cover cover

Își doresc să însuflețească viața socială din satul copilăriei, să implice comunitatea în cât mai multe acțiuni și să atragă cât mai mulți turiști în zonă, pentru că, deși au plecat poate departe de meleagurile natale, dragostea de casă a rămas aceeași, indiferent unde s-ar afla. Iubesc atât de mult meleagul copilăriei încât se întorc mereu și mereu cu același drag acasă și înceară, ori de câte ori au ocazia, să promoveze și să vorbească la toată lumea despre tradițiile arhaice, oamenii de seamă și locurile de poveste din satul lor – Bădăcin.

Salajul liber Pub

Bianca Loredana Chereji (24 ani) este juristă și apără, din capitală, drepturile copiilor din România. S-a mutat la București, a călătorit în toată Europa, a ajuns la diferite evenimente și congrese importante din domeniul său de activitate pe tot Bătrânul Continent, dar mereu se întoarce, atunci când are ocazia, cu același drag, acasă, la Bădăcin.

Maria Chis (23 ani) s-a dus și ea din satul copilăriei la studiu, în Oradea. A terminat facultatea de pedagogie, iar acum a început să studieze tot la Oradea și agronomia. Cu cunoștințele dobândite în orașul de pe Criș s-a întors acasă, la Bădăcin, unde încearcă, alături de Bianca, să atragă cât mai mulți turiști și să readucă în actualitate tradițiile arhaice ale satului.

Dragostea pentru meleagurile natale le-a intrat în sânge de mici copile. Au crescut în ogradă, s-au bucurat de ceea ce le-a oferit satul natal, au ajuns mari, iar acum vor să întoarcă comunității tot ce aceasta le-a oferit de-a lungul timpului. Cele două tinere au organizat până acum diferite evenimente prin care nu doar că au promovat Băcădinul, ci au reușit să angreneze toată comunitatea în diferite proiecte sociale, culturale și activități prin care să îmbine modernismul epocii vitezei cu tradiția străveche.

Cele două au organizat, sprijinite puternic de comunitatea din Bădăcin, un concert caritabil de colinde, un târg caritabil de flori, dar și Ziua Recoltei de la Bădăcin. Au fost evenimente despre care s-a vorbit mult și prin care au încercat să transforme Bădăcinul într-un sat despre a cărui tradiții să se vorbească în întreaga țară. Pe lângă evenimentele pe care le-au organizat în comuniatate, cele două se implică activ și în promovarea voluntară a brandului din sat – Pălinca de Bădăcin.

Pălinca de Bădăcin este cea mai bună băutură de acest tip din România, fapt confirmat de numeroasele premii câștigate de-a lungul timpului, la diferitele festivaluri unde a fost expusă, atât în țară, cât mai ales, peste hotare, la cele mai mari evenimente din domeniu. Pălina de Bădăcin a ajuns inclusiv pe masa Casei Regale a Marii Britanii. Produsă de maestrul Valentin Vălcăuan (75 ani), un fiu al satului, jurist de excepție care a activat peste hotare, în Germania, Pălinca de Bădăcin a devenit un brand al satului. Cele două tinere se implică activ în promovarea acestui produs cu atât mai mult cu cât, Valentin Vălcăuan a fost unul dintre cei care le-a însuflețit celor două dragostea de țară, de rural, de arhaic.

 

 

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.