O poveste despre viața de taximetrist în Zalău – aventuri, curse inedite și peripeții „ca în filme”

Navo cover cover cover

Biroul lui este un Ford Focus cu „pereții” albi și cu priveliște în tot orașul. Schimbă priveliștea biroului des, în special seara. Este taximetrist pentru că îi place să întâlnească oamenii din diferite categorii sociale și să schimbe cu aceștia o poveste, dar și să cunoască fiecare colțișor din oraș, poate de mulți chiar neștiut.

Salajul liber Pub

Are 32 de ani și este taximetrist de la 26 de ani. Îi place ceea ce face și susține că mereu încearcă să fie în folosul clientului. S-a apucat de meserie în 2014, pe vremea când un kilometru cu taxiul era doar 1,99 lei, iar comenzile se făceau prin stație. Acum e 2,79 lei pe kilometru, iar comenzile le primește direct pe telefonul mobil, prin aplicație. Îi plăcea și atunci, îi place și acum. Asta deoarece, după o pauză de șase luni și-a dat seama că nu poate sta departe de clienți, așa că a revenit în breaslă.

Zalăul e așa cum vrei tu să îl vezi. Moroșanu străbate zilnic orașul dintr-un capăt în altu și susține că orașul e fix așa cum îl percepi tu. Dacă vrei să vezi partea bună a Zalăului, atunci îți place orașul, dacă te uiți numai după gropi, mizerii și alte lucruri care te dezgustă, atunci orașul nu e atât de atractiv. E strict chestia legată de impresie și de cum vrei tu să vezi lucrurile, susține acesta.

Cum e zălăuanul care circulă cu taxi? 

Ziua se mai uită și la un leu, la 50 de bani, noaptea însă nu mai contează. Dacă stai însă la muncă opt, zece ore, se merită să faci taxi, mergi cu un salariu bun acasă. Din punct de vedere financiar, e mai bine noaptea, dar e și mult mai riscant. În medie o cursă ziua valorează între șapte și zece lei, iar cele mai des întâlnite rute sunt pe zona Perla – Dumbrava Nord.

Clienții sunt din diferite categorii sociale. Întâlnești femei ușuratice, drogați, bețivi, dar și oamenii serioși, politicieni, IT-iști, bugetari și așa mai departe. De multe ori este și psiholog. Sunt clienți care te văd pentru prima dată în viață și aleg să îți spună ție necazurile, ne povestește Moroșanu.

Cea mai scurtă cursă a lui a fost de doar 3,50 de lei, din care pornirea a fost 2,40 lei, iar cea mai lungă a fost, pe ceas, până în Târgoviște – 1.260 de lei.  

A trecut și prin diferite experiențe. În urmă cu doi ani, în Meseșenii de Jos unii clienți au dat cu pietre după mașină. În altă zi, un bărbat a deschis ușa și a fugit prin porumb, între sate, ca să nu plătească.

8 în mașină, client care consuma spirt sau oameni care adorm și cu greu îi trezești

Ai rămâne surprins să vezi cum sunt unii clienți, susține Moroșanu. Odată au venit opt să îi duc în mașină, ca să nu plătească chiar așa mult, să iasă mai puțin de unu costurile, ne povestește acesta.

Într-o altă zi, de la Gara Zalău a dus un client până în Cluj-Napoca. „A plătit exact cât a arătat ceasul – 250 de lei. Dar bărbatul era băutor de spirt. În Ciumărna am oprit să mai amestece spirt cu apă. Dar a plătit taxi să îl ducă până în Cluj. Tot felu…”, povestește amuzat taximetristul.

În altă zi, tot la Cluj a dus un client care a adormit pe mașină și nu s-a mai putut trezi decât după mult timp.

„Telefoane câte am găsit? Am și uitat numărul lor. O fază haioasă a fost când un client și-a pierdut telefonul de două ori într-o seară în mașina mea”, spune Moroșaun.

Taximetria este o meserie frumoasă, depinde doar cum o privești, mai susține taximetristul, care ne povestește că poate cea mai frumoasă experiență a fost acel moment când a participat la un protest în București împotriva pirateriei.

Și-a făcut atunci prieteni taximetriști din toată țara – Contanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Buzău, Focșani. Cu toți ține în continuare legătura.

În final, acesta ne povestește că Zalăul este un oraș liniștit. Asta o spun și colegii lui din alte părți ale țării. Totul depinde însă de noi, cum ne raportăm la lucrurile care ne înconjoară.

Distribuie articolul
Comentarii: 1

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.