FOTO. Descoperă satul din Sălaj cu cel mai curat aer din Transilvania, după cum afirma doctorul Iuliu Hațieganu

Navo cover cover

În județul Sălaj există încă un sat care și-a păstrat autenticitatea. Stana este satul sălăjeană care a surprins numeroase personalități istorice și care își păstrează și în prezent autenticitatea. Casele tradiționale, bisericile încântătoare, ulițele rămase ca în urmă cu o sută de ani, dar mai ales oamenii din sat te fac să simți cu adevărat că ești „la țară”.

Salajul liber Pub

Satul Stana a fost lăudat de celebrul doctor român Iuliu Hațieganu, iar cărturarul Onisifor Ghibu s-a îndrăgostit de acest loc. De remarcat că și Florin Piersic a ajuns aici de mai multe ori și din câte se pare, chiar deține o locuință. Despre sat, Iuliu Hațieganu afirma că are un aer foarte curat, fiind o stațiune climaterică foarte îndrăgită pe vremuri, dar care a fost uitată de români.

UNDE? Stana, comuna Almașu. La 50 km de Zalău, la 65 km de Cluj-Napoca și la 125 km de Oradea

Profesorul universitar Onisifor Ghibu a ajuns la Stana după ce cunoscutul medic Iuliu Hațieganu i-a recomandat să vină aici cu unul din copiii săi pentru a se trata.

Iuliu Haţieganu îi recomandase lui Onisifor Ghibu pentru unul din fii săi, ce avea probleme de sănătate, să meargă vara „la aer”, într-o „foarte potrivită staţiune climaterică, foarte apreciată înainte de război, puţin cunoscută astăzi de români”, micuţa localitate din Sălaj.

De remarcat că în sat există și o veche cetate, amenajată, dar și o biserică declarată monument istoric, recent reabilitată.

Tot în Stana și-a desăvârșit opera și arhitectul Karoly Kos. Două opere ale acestuia au răms în satul de basm al Sălajului – una se află în centrul satului, iar cea de-a doua este cetatea despre care aminteam anterior.

În sat sunt mai multe pensiuni bine îngrijite unde te poți caza pentru a te bucura de farmecul locului.

Pentru a ajunge la Stana trebuie să străbați Valea Almașului, iar din satul Almașu urmezi drumul spre Huedin. La un moment dat virezi spre Sfăraș, apoi mai departe mergi spre Jebucu, iar de acolo urmezi un drum recent reabiltiat și asfaltat de aproximativ 2-3 kilometri până la intrarea în sat

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.