5 locuri de poveste din județul Sălaj pe care să le vezi în această primăvară

Navo cover cover cover

Vremea de afară a început să fie mult mai plăcută, numai bună pentru o ieșire în drumeții, sau pentru a vizita câte un obiectiv turistic din județul nostru și nu numai.

Salajul liber Pub

Vă prezentăm astăzi 5 locuri de poveste, care primăvară sunt spectaculoase, mai mult sau mai puțin cunoscute. Printre acestea se numără spectacolul de culoare de la Grădina Botanică din Jibou, Rezervația cu Narcise de la Făgetu, Cheile Babei, Rezervația Peisagistică Tusa – Barcău sau Grădina Zmeilor. Toate au ceva special primăvară.

1. Spectacol de culoare la Grădina Botanică din Jibou 

Grădina Botanică din Jibou atrage turiștii ca un magnet. Peste 100.000 de persoane au trecut pragul anul trecut celui mai vizitat obiectiv turistic din Sălaj, și pe bună dreptate, deoarece aici ai mereu ce face. Doar că primăvara totul e mult mai special. Din luna martie și până la început de iunie aici te poți bucura de un spectacol de culoare.

Mii de lalele colorate, sute de arbuști înfloriți, zonă de agrement, zonă cu acvarii, zonă cu animale sălbatice și un parc imens unde să te relaxezi, aceasta este pe scurt oferta spectaculosului loc din orașul de pe Someș.

2. Rezervația cu narcise sălbatice din Făgetu (comuna Plopiș)

Satul Făgetu, unul dintre cele mai întinse, nu doar din Sălaj, ci și din țară, are forma literei Y, coada fiind zona de sat spre Plopiș, iar cele două brațe ale literei fiind drumurile de hotar cu județul Bihor pe care se întinde satul, spre Șinteu și spre Șerani. Despre sat s-au scris și auzit multe, fiind așezarea rurală cu cel mai mare număr de etnici slovaci din țară, însă prea puțini sunt cei care au auzit sau vizitat rezervația cu narcise sălbatice.

Sătenii susțin că narcisele sălbatice sunt aici de când lumea, de când se știu ei în sat. În fiecare an, acestea se înmulțesc, pajiștea devenind în fiecare primăvară un covor tot mai mare plin cu narcise albe. Este cu atât mai interesant faptul că pe lângă poiana unde se găsește imensa rezervație cu mii de narcise înflorite, de câțiva ani au răsărit astfel de flori și în alte zone.

Narcisele de la Făgetu încep să înflorească la final de aprilie, datorită climei, și le poți vedea înflorite chiar și în luna iunie. Sătenii spun că acestea răsar chiar și după ce au cosit iarba, sau unde au arat. Există și o zonă cu narcise galbene, însă acestea înfloresc mult mai repede decât cele albe, chiar la început de primăvară. De rezervația cu narcise știu în mare parte doar localnicii din Făgetu și satele vecine, care vin aici în fiecare primăvară pentru a se bucura de natură, de loc, de peisaj.

3. Rezervația Peisagistică Tusa – Barcău

Cu peisaje încântătoare, drumul care leagă satul Sâg de Tusa și mai apoi spre Dealu Corbului, un cătun populat de slovaci, este o adevărată bucurie pentru orice șofer care vrea să admire peisaje încântătoare, cu o deschidere de pe vârf până spre Șimleu Silvaniei.

Drumul este practicabil în orice anotimp, mai puțin porțiunea dintre parcarea amenajată și cătunul de slovaci. Zona este pur și simplu spectaculoasă. Atât porțiunea de drum Sâg – Tusa, cât și Tusa – Dealul Corbului sunt de o frumusețe rară.

4. Grădina Zmeilor

O altă zonă turistică a Sălajului care atrage numeroși vizitatori este Grădina Zmeilor din Gâlgău Almașului. Locul este încărcat cu legende și de o frumusețe rară, fiind promovat inclusiv la nivel național.

O plimbare la Grădina Zmeilor este recomandată în orice anotimp, însă primăvara peisajul este mult mai încântător, mai ales în partea de sus, când panorama este încântătoare.

5. Cheile Babei

Șoseaua care străbate Cheile Babei este una dintre cele mai spectaculoase din județul Sălaj. Peisajul de aici îți taie pur și simplu răsuflarea, iar traseul este unul spectaculos, ușor accesibil și merită pus pe lista de călătorii prin Sălaj.

Cheile Babei încep de la ieșirea din satul Poiana Blenchii și se termină în județul Maramureș, în satul Baba. Șoseaua este una spectaculoasă, cu versanți stâncoși de o parte și de cealaltă. Aici se găsește și izvorul „Pizda Babei”, care a creat numeroase controverse de-a lungul timpului, existând inclusiv o luptă administrativ-teritorială privind amplasarea acestuia.

Cheile Babei sunt situate pe cursul mijlociu al pârâului Poiana și are o distanță de 3,2 kilometri. Partea centrală a cheilor are o înălțime de 500-600 de metri, cu pereți abrupți, stâncoși. Cheile Babei este considerată rezervație naturală. Tot în satul Poiana Blenchii pot fi văzute și alte rezervații naturale, precum Gaura Zmeului, o peșteră situată în partea stângă a intrării în chei.


Vizitează Sălajul – un județ cu locuri și oameni de poveste!


Citește și:

–> Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate

–> Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.