FOTO. Descoperă satul de vacanță din Sălaj, mai puțin știut, care are de 50 de ori mai mulți turiști decât locuitori
Una dintre cele mai spectaculoase așezări rurale din județul Sălaj, în ceea ce privește turismul, este satul Măgura din comuna Poiana Blenchii. Situat la capătul județului spre Maramureș și Cluj, satul are o poveste aparte, dar și peisaje fermecătoare.
Oficial, în sat nu mai există niciun locuitor. Asta după ce, în anul 2012, în evidențele oficiale era raportat un singur sătean. Totuși, satul are de 50 de ori mai mulți turiști decât locuitori. De ce? Pentru că în așezarea situată la granița județului au ajuns foarte mulți turiști care și-au construit case de vacanță, iar în special vara satul este foarte populat.
Numărul caselor de vacanță ridicate în Măgura este de peste 50, iar la ora actuală, după cum ne spune primarul Augustin Vescan, nu mai există teren de vânzare. Asta deoarece fie a fost cumpărat de orășeni care și-au dorit să se mute într-o zonă liniștită, ferită de agitația orașului, fie moștenitorii și-au păstrat terenul și vor să-și ridice câte o cabană, casă de vacanță.
Planurile administrației locale sunt mari, iar primarul susține că urmează să introducă inclusiv apă în localitate, cât și să construiască un pod peste vale, astfel încât accesul să fie mult mai facil indiferent de anotimp.
„Oficial nu mai există niciun locuitor în satul Măgura de la noi din comună. Totuși, în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult turismul. Au apărut aproximativ 50 de case de vacanță, iar la ora actuală nu mai găsești teren de vânzare. Voi introduce acolo și apă, iar la ora actuală muncim la documentația pentru a construi un pod peste vale”, ne-a spus primarul Augustin Vestan.
Pentru a ajunge în sat trebuie să urmezi o șosea de poveste. Drumul pornește de la intrarea în satul Poiana Blenchii, printr-o intersecție la stânga, unde se află și un indicator care anunță urcarea spre localitate. Apoi, pentru a intra pe spectaculoasa șosea trebuie să străbați o vale. Este de preferat să circuli cu o mașină înaltă, dar pe timp de secetă, zona este accesibilă și pentru autoturismele cu gardă joasă. Apoi, natura își va face simțită prezența în toată splendoarea ei.
Satul Măgura este situat la peste 500 de metri altitudine, iar peisajul din vârf, acolo unde este situată localitatea este uimitor. În sat există și o biserică de lemn ce poartă hramul Sfântul Gheorghe. Biserica a fost construită în anul 1707 și a fost zugrăvită în anul 1826.
În sat se pot vedea atât ruinele vechii vetre a localității, case pustiite, cât și locuințe tradiționale, așa cum erau odată, pe vremuri, aici. De remarcat că această localitate este datată pentru prima dată în istorie în anul 1590, sub denumirea actuală, de Măgura.
Vizitează Sălajul – un județ cu locuri și oameni de poveste!
Citește și:
–> Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate
–> Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci