Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 5 muzee inedite din județ

Navo cover cover cover

Sălajul are numeroase locuri cu povești fantastice care merită să fie descoperite. Sunt oameni, locuri, peisaje și povești încântătoare, care te vor face să fii mândru că avem așa ceva la noi în județ.

Salajul liber Pub

Deși este un județ mic, cu doar puțin peste două sute de mii de locuitori, Sălajul se poate lăuda cu oameni care au lăsat ceva în urma lor. Și nu doar cu oameni, ci si cu autorități care și-au dorit să facă treabă și s-au implciat activ în bunul mers al lucrurilor din localitate, în încercarea de a atrage cât mai mulți turiști.

Și pentru că vorbim de turiști, astăzi vă prezentăm cinci muzee inedite din Sălaj, pe care trebuie să le vezi o dată în viață.

 1. Muzeul de Artă Populară al Ligiei Bodea din Iaz

Situat în comuna Plopiș, localitatea Iaz, Muzeul din sat arată faptul că indiferent de vârstă, dacă îți propui ceva, poți să reușești. Muzeul de Artă Populară din Iaz a fost pus pe picioare de Ligia Bodea, o tânără adolescentă pe acea vreme, care era foarte curioasă și impresionată de tradiția populară de pe Valea Barcăului. În timp, cu sprijinul familiei, tânăra a reușit să reconstruiască o gospodărie tradițională, apoi încă una și încă una, astăzi curtea familiei fiind un adevărat muzeu în aer liber cu mii de obiecte tradiționale din zonă și cu gospodării tradiționale recondiționate.

Ospitalitatea gazdelor și farmecul locului, atât al mzueului cât și al celorlalte frumuseți naturale din zonă te vor face să te întorci la Iaz ori de câte ori ai ocazia.

2. Muzeul din Cizer

Până în urmă cu câțiva ani, în centrul satului Cizer se afla o casă tradițională spectaculoasă, dar care însă, a fost lăsată în paragină. Administrația locală a fost însă preocupată de soartea clădirii, iar în loc de o casă dărăpănată, în centrul satului se află astăzi un adevărat muzeu constând din casa veche, reabilitată și recondiționată, dar și dintr-un complex de alte gospodării, inclusiv șură sau fierărie.

Întreaga zonă este de o frumusețe rară, oamenii sunt ospitalieri și gospodari, iar o vizită la Cizer te poate încărca cu energie pozitivă.

Dacă ajungi la Cizer poți da o fugă și până pe Măgura Priei, cel mai înalt vârf de munte din județul Sălaj. Zona este extraordinară din punct de vedere al peisajelor.

3. Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin

Casa lui Maniu de la Bădăcin, comuna Pericei, a avut aproximativ aceeași soartă cu muzeul din Cizer. A stat mult, mult timp într-o stare avansată de degradare, până când un om cu suflet mare și cu iubire de țară – preotul Cristian Borz, a decis să realizeze o campanie de salvare a casaei memoriale.

Ce a urmat a fost de nedescris. Mii de persoane au donat pentru raelizarea lucrărilor de reabilitare, iar casa și curtea au fost transformate dintr-o paragină într-un muzeu spectaculos. În interior se regăsește biroul marelui înaintaș politic, dar și numeroase obiecte personale ale lui Iuliu Maniu.

Iar dacă tot ajungi la Bădăcin, poți face o oprire și în Pericei, satul cu cel mai mare monument dedicat cepei, sau poți trece dealul spre comuna Sărmășag, unde vara poți să te cazezi la căsuța din inima pădurii cu piscină și ciubăr.

4. Muzeul icoanelor din Borza

Învățătorul Traian Ience a organizat la Borza un spectaculos muzeu al icoanelor. Situat în satul Borza, comuna Creaca, muzeul găzduiește sute de icoane pictate pe sticlă, dar și obiecte tradiționale de pe întreaga zonă, în special din comună.

Și dacă tot mergeți la Borza, puteți trece dealul la Ciglean, pentru a vedea un apus de Soare spectaculos, iar la doi pași, la Jibou, puteți admira pe malul Someșului Rezervația Natura 2000, cea mai mare ca specii de floră și faună din România, după Delta Dunării.

5. Muzeul Radio Nostalgia din Brusturi

Tot în comuna Creaca, în satul Brusturi se află încă un muzeu inedit din județul Sălaj – Radio Nostalgia.

Florian Ungur, colonel în rezervă, a pus pe picioare un muzeu dedicat aparatelor radio. A fost pasionat de mic copil de undele radio și de aceste aparate, astfel că a decis să pună pe picioare un muzeu în care să le prezinte vizitatorilor istoria radioului, dar și alte curiozități despre aparatură.

Și dacă tot ajungeți la Brusturi, vizitați și Biserica de Lemn, o clădire impunătoare din centrul satului. La câțiva pași se află și localitatea Jac, cu un monument dedicat dacilor, iar în apropiere se află și Castrul Roman de la Porolissum. Și tot în zonă, puteți trece pragul Cerdacului cu Lavandă de la Brebi.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.