Doi motocicliști din Cehia s-au stabilit într-un sătuc din Sălaj unde investesc zeci de mii de euro: nu cunosc limba română, dar iubesc România

Navo cover cover cover cover cover

Vladimir (58 ani) și Renata (50 de ani) sunt doi soți din Cehia, pasionați de călătoriile pe două roți. Amândoi sunt motocicliști care au văzut pe două roți întreaga lume. Au fost și în America, și în Canada, și în Deșertul Sahara, dar și în Asia și toată Europa.

Salajul liber Pub

În urmă cu 5 ani au ajuns tot pe două roți, într-o călătorie prin toată Europa, și în România, țara care i-a fascinat și pe care susțin că o iubesc. România e acum locul unde cei doi soți își doresc să îmbătrânească frumos, atât cât vor trăi pe acest pământ.

Salajul liber Pub

Fiind cehi, prima dată s-au așezat în Nădlac, unde se află o mare comunitate de slovaci, cele două neamuri fiind aproape înfrățite. Au investit acolo într-o fabrică de realizat pile din sticlă pentru unghii, revoluționând piața din zonă. Nu au stat mult la Nădlac, pentru că în timpul unei ture cu motorul prin România au trecut prin satul Făgetu din comuna Plopiș.

Situat pe așa-numită „Transalpina de Sălaj”, satul Făgetu este populat în proporție de 99% doar de etnici slovaci, pe meleaguri de o frumusețe deosebită.

Dragostea dintre ei și sătenii din Făgetu a fost reciprocă și din primul minut. Atunci au și decis să lase tot și să se mute la Făgetu.

„Noi i-am primit cu brațele deschise, ei au fost fascinați de aceste locuri”, ne spune unul dintre sătenii care acum lucrează la restaurantul pe care cei doi cehi l-au deschis în sat.

Și-au construit o micuță cășuță, apoi au investit într-un restaurant rustic, specific zonei de acolo. Norocul lor a fost că sătenii vorbesc limba slovacă, deoarece cei doi cehi nu cunosc limba română.

Când le trece un român pragul au nevoie de traducător, însă îi primesc cu brațele deschise pe toți cei care ajung la localul lor, stau cu ei la o bere tradițională cehă și le povestesc cum au lăsat țara lor pentru România.

„Ne place foarte mult aici, mai ales la Făgetu. Vrem să îmbătrânim frumos aici, în România. Nu e nicio problemă în această țară, decât faptul că trebuie multe hârti pentru orice. Oamenii sunt deosebiți, țara este foarte frumoasă”, ne-a spus Vladimir.

Cei doi cehi au planuri mari pentru comunitatea de slovaci din Făgetu. Deocamdată au investit într-un restaurant și în câteva camere de cazare pentru oaspeți.

Au în lucru însă un proiect pentru realizarea unei fabrici de bere cu specific ceh și a unei fabrici de brânzeturi, zona fiind recunoscută pentru gustul și calitatea laptelui.

„Vrem să investim aici într-o fabrică de bere și o lăptărie. Am adus deja tot ce trebuie și pentru cai, pentru că vom organiza o zonă cu animale. Noi în Cehia avem și cai de rasă pe care îi vom aduce aici pentru ca turiștii să se poată recreea”, ne spune Renata.

De remarcat că de trei ani de când cei doi soți s-au mutat la Făgetu, foarte mulți turiști din Cehia și Slovacia popsesc în zonă, în special cei pasionați de motoare.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.