Exemplu de AȘA DA! Cum s-a schimbat din temelii viața unei comunități de rromi din Sălaj

Navo cover cover

Comunitatea de rromi din satul Vârșolț este un exemplu pozitiv care arată că aceltia pot fi integrați. Cei peste 50 de rromi care locuiesc aici s-au educat în timp, au început să meargă la muncă, iar acum sunt unul dintre exemplele pozitive din județul Sălaj, în ceea ce privește problema integrării.

Salajul liber Pub

Rromi de aici nu mai pun de foarte mult timp probleme autorităților. Asta și pentru că autoritățile, în frunte cu primarul comunei, Breda Lajos, au avut grijă de aceștia – au fost asfaltate drumurile, iar la orice problemă ridicată de aceștia, administrația caută cele mai bune soluții.

Practic, rromi din Vârșolț au un cartier doar al lor, care poate fi zărit atunci când cobori pe Drumul Național 1H spre comună.

Când cobori Dealul Vârșolțului, în zare ți se deschide un peisaj panoramic superb, iar mai aproape de drum se pot vedea casele care compun cartierul de rromi din Vârșolț.

Localnicii de aici s-au schimbat mult în bine după ce, în urmă cu mulți ani a apărut o biserică creștină. Au început să meargă la slujbe, să asculte de clerici, iar în timp viața acestora s-a schimbat.

Acum, rromi nu mai fac probleme, ba din contră, merg la muncă peste hotare, iar pentru că sunt harnici au reușit să-și strângă bani și să-și construiască case, care mai de care mai arătoase.

Tocmai zilele acestea, mai multe familii de aici se pregăteau să plece înapoi la muncă peste hotare, după o scurtă vacanță pe care au petrecut-o alături de rude la Vârșolț.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.