Descoperă un loc de poveste din România – ținutul slovacilor din Sălaj

Navo cover cover cover

În urmă cu peste 200 de ani, bărbați blonzi cu ochi albaștri au fost aduși din ținuturi îndepărtate pe culmile înalte de la granița Sălajului cu Bihorul. La început, pentru că nu știau cine sunt și de unde vin, românii le spuneau tăuți. Abia apoi și-au dat seama și le-au spus pe nume: slovaci. Printr-o directivă a Casei Imperiale din Imperiul Hasburgic, slovacii au fost aduși în aceste locuri fiind buni tăietori de lemne. După ce au defrișat o culme de deal au primit drept răsplată pentru munca lor pământul de sub pădurea pe care o trimiteau în Imperiu, la Viena.

Salajul liber Pub

Așa s-au stabilit slovacii pe culimele cele mai înalte de la granița celor două ținuturi – Sălaj și Bihor. Astăzi, la Făgetu, în comuna Plopiș mai trăiesc încă 700 de slovaci. Și-au păstrat tradiția, religia, dar și limba, fiind destul de greu să te înțelegi cu aceștia în dulcele grai românesc.

Salajul liber Pub

Slovacii de la Făgetu și-au păstrat destul de bine tradiția, astfel că aici, când te vei pune la masă la restaurantul de la intrarea în sat vei fi servit cu un Polesneak, o plăcintă tradițională slovacă, realizată din cartofi.

Salajul liber Pub

Tot la hanul de la intrarea în sat vei găsi și două camere cu cinci paturi pentru cazare. Condițiile de relaxare sunt foarte bune, aici fiind disponibile la un preț de doar 10 euro camere cu mai multe paturi, dar și cu baie amenajată în stil tradițional, toate într-o încăpere realizată ca pe vremuri, din lemn.

Zona este atât de spectaculoasă, încât turiștii care au trecut prin zonă au spus că șoseaua care tranzitează lungul sat al slovacilor este „Transalpina Sălajului”. Șoseaua care pornește din satul Plopiș spre Făgetu oferă peisaje de poveste, iar planurile administrației locale de la Plopiș sunt puse în practică, respectiv, toate străzile laterale din satul Făgetu sunt în curs de asfaltare.

Drumul din Făgetu te poate duce, pe culmi înalte de deal, spre Șinteu sau spre Borod, alte două comunități importante de slovaci din județul Bihor.

Vizitează Sălajul – un județ cu locuri și oameni de poveste!


Citește și:

–> Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate

–> Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.