Descoperă locul din Sălaj care te duce cu gândul la celebra Meteora din Grecia

Navo cover cover cover

Una dintre perelele turismului sălăjean, mai puțin cunoscută la nivel național, este Grădina Zmeilor, un loc aparte, care te duce cu gândul la celebra Meteora a Greciei atunci când o privești de la înălțime.

Salajul liber Pub

Grădina Zmeilor trebuie explorată pas cu pas pentru a te bucura de spectacolul naturii. Locația este ușor accesibilă și poate fi vizitată în fiecare perioadă a anului.

Unde? Gâlgău Almașului, județul Sălaj, la 10 kilometri de Jibou, la 74 de kilometri de Cluj

De cum ajungi locul îți dă un sentiment de liniște și te îndeamnă, parcă, să stai mai mult ca să admiri măreția naturii. Sunt două trasee prin pădure, pe care le puteți face: primul vă oferă o priveliște panoramică asupra stâncilor, la un punct de belvedere, iar cel de-al doilea, mai spectaculos spunem noi, coboară spre giganți, pe o cărare pietruită, care apoi vă va purta pașii pe un platou cu o vedere de vis asupra zonei.

Stâncile ciudate s-au format în urma eroziunii apei și a vântului și tocmai această formă atipică a dat naștere multor legende interesante. Se spune că o fată din sat s-a îndrăgostit de un soldat, dar mama vitregă a fetei nu a fost de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o. Astfel, fata s-ar fi transformat în stană de piatră.

O altă legendă povestește că aici ar fi trăit zmei care furau fetele din sat. Într-una din zile un zmeu a furat soarele, iar un flăcău l-a provocat la luptă și a reușit să-l învingă, redând astrul cerului. Fetele eliberate i-ar fi blestemat pe zmei, care au luat forma unor stânci ciudate.

Legenda ,,fetei Cătanii’’ vorbește despre o fată care s-ar fi îndrăgostit de un soldat împotriva voinţei mamei sale, iar pentru că fata nu a vrut să renunțe la iubit, mama ar fi blestemat-o să se transforme în stană de piatră.

Oamenii locului mai numesc stâncile ”Sângele ţigănaşului frumos”, pentru că, în vechime, aici ar fi curs apă roșiatică de pe stânci, atunci când un tânăr urmărit de poliție s-ar fi împușcat cu o armă găsită în vechea mină.

Vizitează Sălajul – un județ cu locuri și oameni de poveste!


Citește și:

–> Dacă ești din Sălaj trebuie să ajungi aici o dată în viață. 8 sate uimitoare, mai puțin umblate

–> Dacă ești din Sălaj trebuie sa faci asta o dată in viața: 7 lucruri inedite pe care să le încerci

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.