7 locuri izolate din Sălaj, foarte puțin cunoscute, unde trebuie să ajungi o dată în viață

cover cover

Județul Sălaj are numeroase locuri spectaculoase, care merită vizitate cel puțin o dată în viață. Multe din aceste locuri sunt promovate intens de toate autoritățile din domeniu, însă județul se poate lăuda și cu alte zone peisagistice sau locuri cu povești impresionante care nu sunt mediatizate sau cunoscute publicului în detaliu. Ne-am propus să vă prezentăm astăzi șapte din acele locuri spectaculoase și necunoscute ale Sălajului, care dacă ar fi promovate ar putea atrage sute sau mii de turiști.

Salajul liber Pub

1. Vălișoara, comuna Letca

Salajul liber Pub

Vălișoara este satul din comuna Letca ce merită vizitat atât iarna, atunci când în față ai un întreg peisaj alb, cât și vara, atunci când culorile se împletesc spectaculos într-un peisaj de basm.

Cunoscut pe vremuri drept „Valea Rea”, satul mai adăpostește astăzi doar 32 de suflete, conform ultimului recensământ. Asta pe hârtie. Pentru că în realitate mai sunt doar 18 săteni.

Satul este flancat la Nord-Est de o stâncă golasă, pe care dacă urci, ți se va deschide o adevărată priveliște, putând vedea dacă e senin până departe, spre Jibou, dar și Someșul.

Drumul până în Vălișoara nu e accesibil iarna decât pentru cei cu mașini de teren, însă spectacolul naturii este unul desăvârșit. Situat la peste 600 de metri altitudine, satul și-a păstrat partea arhaică, cu răstigniri pe drum și o biserică încântătoare ce te face să te simți mai aproape de Divinitate.

2.Vârful Prisnel – comuna Năpradea, spre Letca

La 700 de metri altitutinde, vârful Prisnel este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din județul Sălaj. De pe acest vârf ți se arată în față un peisaj de BASM. În față este comuna Năpradea, apoi poți vedea Jiboul, iar dacă te uiți în zare, ți se arată Maramureșul, cu a sa capitală, Baia Mare.

Pe partea opusă stau semeți și așteaptă să fie admirați Stanii Clițului. Peisajul este desăvârșit de Someș, care poate fi zărit din orice parte te-ai uita.

Pentru a ajunge sus, în vârf, sunt două modalități accesibile, însă este nevoie de o mașină de teren. Cea mai simplă cale este prin Letca, urmând drumul spre Cozla, iar apoi spre antena GSM și mai apoi tot înainte. A doua rută este dinspre Năpradea, tot înainte pe lângă stânele de oi. Această rută este puțin mai periculoasă și anevoioasă și nu este recomandată decât dacă aveți o mașină foarte înaltă.

3.Pădurea dintre Dealul Corbului și Păstrăvăria Tusa, comuna Sâg

Întreaga zonă de la Tusa spre Dealul Corbului, dar și din centrul comunal Sâg spre sat este una de vis, cu peisaje spectaculoase și cu un drum ce șerpuiește pădurea. Zona a fost mereu promovată, alături de Cascada Izvoarele Barcăului. Dar, din Dealul Corbului, dacă urmezi drumul care trece prin sat și nu te întorci înapoi în Tusa pe asfalt vei descoperi un peisaj de basm.

Practic, drumul forestiar de la ieșire din cătunul Dealul Corbului spre Păstrăvăria Tusa este unul care merge paralel cu mai multe cursuri de apă, peisajul fiidn spectaculos. Aici se mai găsesc și câteva cabane vechi, iar pasionații de off-road pot alege această rută pentru a trece în județul Bihor. De altfel, la Dealul Corbului este piatra de hotar a trei județe – Sălaj, Cluj și Bihor.

4. Dealul Cigleanului, comuna Creaca

Dacă vrei să vezi un apus spectaculos și să te bucuri de minunățiile județului Sălaj, atunci urcă pe dealul Cigleanului. Practic, de la drumul spre satul Ciglean pe traseul dinspre Prodănești, la un moment dat trebuie să virezi brusc la dreapta, iar apoi să urmezi linia stâlpilor de înaltă tensiune până în vârf, la 640 de metri.

Peisajul este unul spectaculos, iar în față vei putea admira marea majoritate a satelor comunei Creaca.

5.Măleni, comuna Ileanda

Măleni este locul din Sălaj unde uiți de civilizație. Cândva a fost sat, acum aici mai trăiesc doar patru suflete. Nu au nici măcar electricitate, iar odată ajuns aici parcă ești în altă lume.

Biserica de lemn din satul Măleni este cea mai izolată unitate de cult din județul Sălaj. Situată printre păduri, pe dealurile de la granița Sălajului cu Maramureșul, micuța biserică este o bijuterie arhitecturală, prea puțin cunoscută.

6. Marca Hută, comuna Marca

Drumul dintre Marca și Marca Hută este un traseu spectaculos, care poate fi parcurs cu ușurință vara. În restul anotimpurilor este necesară o mașină de teren bine echipată sau căruță.

Drumul străbate însă pădurea și urcă spre satul locuit de etnici slovaci. Odată ajuns la intrare în sat, peisajul este unul de basm, oferind o priveliște de ansamblu a localității.

7. Dealul Nadiș, comuna Cristolț

Satul Cristolț este străjuit de un deal ce poartă numele „Nadiș”. Vârful dealului oferă peisaje de poveste.

Creasta dealului este destul de îngustă, iar cât privești atât în stânga, cât și în dreapta, priveliștea îți taie răsuflarea, putând vedea în zilele senine inclusiv orașul Jibou.

Acest deal este și adăpostul a două familii care trăiesc izolate, undeva într-o pădure.

De altfel, aici l-am întâlnit și pe unul dintre cei mai izolați sălăjeni. Are 72 de ani și merge pe jos peste trei ore pentru a ajunge în sat de unde își cumpără cele necesare.

Susține că nu are nevoie să audă pe nimeni, pentru că singurătatea este cea mai bună alinare a sufletului său.

Întreaga poveste a acestuia o puteți citi aici – > VIDEO IMPRESIONANT. Cum trăiește unul dintre cei mai izolați români. Pustincul neștiut din Sălaj, singur, în inima pădurii

 

 

 

 

mareca huta

cristolt

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.