Patronul companiei Avril explică problemele grave care apar pe strada Corneliu Coposu din Zalău, după fiecare ploaie
După ploile din ultima perioadă, pe strada Corneliu Coposu din Zalău au apărut numeroase probleme printre care se numără deteriorarea asfaltului sau a dalelor de pe trotuar, fapt ce i-a indignat pe cei mai mulți dintre zălăuani. Majoritatea celor care locuiesc sau tranzitează zona au aruncat vina pe compania care s-a ocupat de reabilitarea arterei – Avril SRL. Din acest motiv, Ioan Savu, administratorul societății a ieșit public, pe teren, pentru a clarifica zălăuanilor, cât și locatarilor de pe stradă, starea de fapt.
Una dintre cele mai mari probleme de pe strada Corneliu Coposu din Zalău este legată de canalizarea din subteran. Pe stradă se pot vedea trei tipuri de capace de canal – unul este canalul menajer (de care se ocupă Compania de Apă), cel care captează apa din casele oamenilor, unul este canalul pluvial (aflat în administrarea Primăriei Zalău), cel care are rolul de a capta apa de ploaie, iar cel de-al treilea este canalul tehnologic, cel realizat special de constructorul Avril pentru a introduce în subteran cablurile destinate utilităților (electricitate, internet, televiziune, etc.).
O mare problemă a apărut însă în zona spălătoriei de pe strada Corneliu Coposu, cât și în zona benzinăriei Lukoil. Managerul Avril, Ioan Savu susține că principala problemă de aici, care a dus la deteriorarea trotuarului și a asfaltului este țeava de canalizare din subteran. În zonă este o țeavă de diametru mare, care apoi se îmbină cu una de dimensiuni mai reduse, iar apa refulează în exterior atunci când este debit foarte mare. Această problemă a fost înțeleasă de către reprezentanții Primăriei Zalău și va fi remediată în scurt timp de constructor.
O altă problemă, foarte gravă, semnalată de Ioan Savu, patronul Avril, este legată de casele construite în zonă în ultima perioadă. Majoritatea zălăuanilor care și-au construit case în zonă au decis ca în canalizarea menajeră să introducă și canalizarea pluvială. Concret, burlanele care captează apa de pe casele oamenilor atunci când plouă se scurg direct în canalizarae menajeră, iar debitul de apă crește considerabil. Așa se face că de la casele din zonă vine pe conducta de canalizare menajeră, atunci când plouă, o cantitate mare de apă care refulează în cele din urmă în canalizarea de pe stradă. Tot în aceeași situație se află și canalele tehnologice. Pentru că apa care vine în debit mare pe canalizarea menajeră nu mai are unde să meargă pe conductă, ajunge în canalul tehnologic, unde practic se blochează, apoi refulează și ajunge sub pavaj, distrugându-l, deoarece dalele de asfalt sunt așezate pe un strat de nisip.
Foto: canal tehnic, pentru cabluri
„Trebuie să înțeleagă zălăuanii din această zonă că este o mare problemă cu canalizarea menajeră și cu faptul că apa care este captată de burlane de pe case, în loc să ajungă în canalizarea pluvială, intră în cea menajeră, crescând foarte mare debitul atunci când sunt precipitații. Din această cauză, canalul refulează pe stradă atunci când plouă puternic și debitul de apă este mare”, susține Ioan Savu, administratorul Avril.
O altă problemă este legată de mizeria care ajunge în canal. Mulți din zălăuanii care locuiesc în cartierele de case din zonă aruncă la toaletă, în canalizarea menajeră, șervețele umede, care niciodată nu se vor descompune. Șervețelele ajung în canal și îl blochează, iar atunci când este debit mare refulează din canal afară, pe stradă. De aici, cantitățile însemnate de apă preiau șervețelele aduse de canalul menajer pe stradă și ajung în canalizarea pluvială, pe care o înfundă, în special în zona de captare a apei de la nivelul asfaltului.
Foto: canal pluvial, înfundat de șervețele umede și alte mizerii aruncate în canalul menajer
„Este o mare problemă legată de mizeria care vine pe canalizarea menajeră. Din cauza șervețelelor umede și a altor mizerii aruncate în toaletă, canalizarea se înfundă, iar atunci când plouă, mizeria ajunge la suprafață, de unde este dusă de apă în canalul pluvial pe care îl înfundă. Asta nu este vina constructorului. Noi trebuia doar să aducem canalul la aceeași înălțime cu asfaltul, nu să muncim la reabilitarea acestuia sau la alte probleme legate de canal’, ne-a transmis Ioan Savu, managerul Avril.
Astfel, problemele străzii, pe care ar trebuie să le conștientizeze fiecare dintre locatarii din zonă sunt burlanele care captează apa de ploaie și au fost introduse în canalul menajer, cât și servețelele umede și alte mizerii aruncate în canalizarea menajeră care apoi înfundă ambele canalizări din zonă.
O altă problemă apărută pe strada Corneliu Coposu este legată de stratul de asfalt. Întrebarea este, oare asfaltul de pe stradă este de slabă calitate? Ioan Savu susține că de partea de asfalt se ocupă cei de la Delcar care au dat o garanție de patru ani pentru lucrări și sunt obligați să intervină pe stradă pentru a remedia problemele.
Lucrările pe strada Corneliu Coposu din Zalău au fost contractate de asocierea Avril și Delcar, cele care au reabilitat și strada Gheorghe Doja (fostă Clujului). Pachetul de lucrări pe strada Corneliu Coposu a fost luat împreună cu strada Avram Iancu la valoarea de 12,7 milioane de lei.