Caz GRAV în învățământul din Sălaj. Două profesoare au abandonat o fetiță din Jibou în Portugalia, în cadrul unui proiect Erasmus

Navo cover Navo cover

O fetiță de doar 14 ani din Jibou, elevă la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” a trăit clipe de coșmar, după ce a fost abandonată tocmai de cele care trebuiau să o aibă în grijă pe Aeroportul din Lisabona. Totul s-a petrecut în cadrul unui proiect Erasmus ce a avut loc în perioada 9-14 mai în capitala Portugaliei. Cele două profesoare sunt acum cercetate de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, iar inspectorul general Vasile Bulgărean a anunțat sancțiuni dure pentru neglijență. Și Poliția Orașului Jibou s-a informat despre caz.

Salajul liber Pub

„Cazul este foarte grav și vom acționa în consecință”, ne-a declarat Vasile Bulgărean, inspectorul general al ISJ Sălaj.


Părinții unei fetițe de doar 14 ani sunt încă în stare de șoc, după ce au aflat că fetița lor a rămas singură pe aeroport în Lisabona, iar cele care trebuiau să o aibă în grijă au plecat cu avionul spre România. Totul s-a petrecut pe 14 mai, atunci când proiectul Erasmus al Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Jibou a ajuns la final, iar cei cinci participanți – trei eleve și două profesoare – trebuiau să se întoarcă acasă.

Pentru că în Portugalia unele restricții privind coronavirus nu au fost ridicate, acestea trebuiau să prezinte la îmbarcarea în avion un test COVID-19 negativ. Din nefericire, testul uneia dintre fetițe nu a mai ajuns la aeroport, și nici nu putea ajunge în timp util, astfel încât să mai prindă avionul spre România la care avea deja biletele cumpărate.

Cele două profesoare – una de desen și cealaltă de fizică – , împuternicite cu hârtie notarială de către părinți, au decis să plece din Portugalia fără fetița de doar 14 ani care nu avea testul negativ. Profesoarele s-au urcat în avion fără să se gândească la fetița rămasă în aeroport. Acestea i-au lăsat doar 40 de euro pentru a-și putea plăti testul de coronavirus și pentru a-și cumpăra de mâncare, și i-au spus să fie puternică pentru că au încredere că se va descurca și singură, după cum ne mărturisesc oficiali de la unitățile de învățământ implicate.

Nici părinții fetiței nu au fost înștiințați de decizia cadrelor didactice. Aceștia au aflat că fetița lor a rămas în aeroportul din Lisabona în momentul în care fetița a sunat acasă pentru a întreba cum se completează datele pe un formular pentru îmbarcare. În cele din urmă, într-un final, la fetiță a ajuns un cadru didactic din Portugalia care a ajutat-o pe această să se urce în următorul avion spre România.

Cazul a ajuns în atenția Inspectoratului Școlar al Județului Sălaj, care a demarat o anchetă internă și anunță sancțiuni grave asupra celor două profesoare. De cealaltă parte, în unitățile de învățământ unde predau cele două profesoare – Școala Gimnazială „Lucian Blaga” și Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Jibou este o stare de tensiune, fiind presiuni enorme atât pe părinții fetiței, cât și pe celelalte cadre didactice să păstreze secretul privind situația reală din cadrul proiectului, după cum ne mărturisește o persoană din conducerea celor două unități școlare.

Vasile Bulgărean, inspectorul școlar general al județului Sălaj ne-a transmis că știe întreg cazul, că este regretabil și că profesorii vor fi sancționați dur.

„Știm de situația de la Jibou. Am deschis o anchetă în ceea ce privește cele două profesoare. Este regretabil. Fetița a rămas pe aeroport în Lisabona,  iar cele două profesoare s-au îmbarcat în avionul spre România. Între timp au vorbit cu o profesoară din Portugalia să meargă să stea cu fetița. Dacă ma întrebați pe mine, rezovlarea era simplă, dacă sunt două profesoare și trei copii, una putea sta cu fetița în Portugalia și cealaltă să vină cu celelalte două fetițe în România. Nu au vrut această rezolvare pe motiv că nu mai voiau să plătească încă un bilet de avion în plus, ceea ce nu este normal”, ne-a declarat Vasile Bulgărean, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.

Cazul a ajuns și în atenția Inspectoratului de Poliție al Județului Sălaj, însă aceștia nu pot interveni dacă părinții fetiței nu depun plângere sau fac sesizare.

„Colegii de la Poliția Orașului Jibou cunosc cazul, dar nu pot interveni fără acordul părinților”, ne-a declarat Maria Cristea, purtătorul de cuvânt al Poliției Sălaj.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.