VIDEO. Un apicultor din Sălaj a investit peste 70.000 de euro pentru realizarea unui centru de extracție, procesare și ambalare a mierii de albine

Navo cover cover

Investiția cunoscutului apicultor sălăjean vine în sprijinul tuturor crescătorilor de albine din Sălaj care începând din primăvară vor avea oportunitatea să-și extragă mierea din fagure, să o proceseze și să o ambaleze în condiții maxime de igienă, mult mai rapid, făbricuța din satul Jac fiind o alternativă la tradiționala extracție a mierii de albină din câmp. Mai mult, prin realizarea acestei investiții se crează și cel puțin 10 locuri de muncă, atât la procesare și ambalare, cât și mai apoi, la manipularea produsului finit.

Salajul liber Pub

Salajul liber Pub

Cosmin Meseșan practică apicultura de peste 25 de ani, apucându-se de această îndeletnicire din pasiune. A început cu două familii, apoi, în timp, a crescut de la an la an, reușind să ajungă astăzi printre cei mai importanți producători de miere de albină 100% naturală din România.

Salajul liber Pub

Originar din satul Jac, acesta nu și-a părăsit glia strămoșească, ba chiar a încercat să dezvolte și să suțină activitățile din comuna sa natală, puternic încărcată din punct de vedere istoric, cu atât mai mult, cu cât în zonă se afla odinioară granița dintre dacii liberi și Imperiul Roman. De altfel, în timp ce studia istoria, Cosmin Meseșan a descoperit că dacii au fost foarte buni apicultori, fapt ce l-a convins pe Cosmin Meseșan că trebuie să ducă mai departe această îndeletnicire strămoșească.

Cosmin Meseșan este astăzi unul dintre cei mai apreciați apicultori, reușind să se impună atât pe piața din România, cât și peste hotare, în numeroase magazine cu specific românesc din Franța sau Spania. Mai mult, apicultorul din Jac este mereu invitat de marcă la târgurile apicole care se desfășoară la București sau în alte orașe importante din România.

Pentru că și-a dorit să sprijine activ apicultorii din domeniu, Cosmin Meseșan a început să se perfecționeze, să studieze, iar cunoștințele sale să le împartă și cu ceilalți. Așa s-a format Asociația Apicultorilor Regina Dacică. Și pentru că a crezut că poți să te impui și în acest domeniu atunci când ai un produs de calitate, Cosmin Meseșan a avut curajul de a atrage fonduri europene și a moderniza ferma sălăjeană. Cu o cofinanțare de 30%, apicultorul a investit 72.000 de euro într-o făbricuță în satul Jac.

În centrul apicol de la Jac s-a montat o unitate de extracție, de procesare, dar și de ambalare a mierii de albine, care înlocuiește tradiționala extracție realizată până acum în câmp. La ora actuală, această fabrică este singura din județul Sălaj.

Primele date pe care le deține Cosmin Meseșan arată că prin această investiție, producția de miere de albine poate crește chiar și de zece ori. Astfel, dacă la ora actuală poate recolta în borcane aproximativ 500 – 600 de kilograme de miere pe lună, prin tehnologizare, producția poate ajunge și la 5 tone de miere pe lună.

Mierea care va ieși pe porțile unității din Jac va fi ambalată atât în borcane de diferite canități, cât și în plicuri, destinate utilizării în domeniul HORECA. Planurile sunt mari la Jac. Astfel că, după ce în luna aprilie se va inaugura această unitate de producție, mierea sălăjenilor va putea ajunge inclusiv în marile lanțuri de magazine. De altfel, trebuie specificat că județul Sălaj este numărul unu în România în ceea ce privește calitatea mierii pe care o oferă albinele, datorită climei și reliefului din zonă.

La ora actuală, asociația lui Cosmin Meseșan numără 100 de apicultori, însă lista este deschisă, iar toți cei care doresc pot începând din primăvara anului 2022 să meargă cu fagurele la Jac, acolo unde, în condiții de maximă igienă se va extrage, procesa și ambala mierea.

„Îi invit pe toți apicultorii care doresc să mi se alăture în acest proiect. Pot apela cu încredere la noi pentru a veni direct cu fagurele și apoi ne ocupăm noi de tot ceea ce înseamnă extracție, procesare și ambalare. Vreau pe această cale, fiind un proeict cu finanțare europeană prin AFIR să le mulțumesc celor din colectivul AFIR, dar și consultantului de la VEO Consult – Mădălina Trif, dar nu în ultimul rând, și celor de la GAL Samus Porolissum”, ne spune apicultorul Cosmin Meseșan.

 

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.