VIDEO. La doi pași de Sălaj trăiește românul declarat „monument viu” de UNESCO. Bărbatul a realizat coloana sonoră a filmului Pintea

cover cover casador

La câțiva kilometri de granița Sălajului cu Maramureșul, pe un deal din zona satului Lăpușul Românesc trăiește badea Pitiș – Nicolae Pitiș, românul care l-a introdus în tainele cântecului pe maestrul Grigore Leșe, dar care a fost și cel ce a interpretat mai multe melodii din coloana sonoră a filmului Pintea.

Salajul liber Pub

Pitiș rememorează și astăzi, la cei peste 80 de ani ai săi, cum Florin Piersic a mers în persoană să-l caute acasă pentru a colabora cu acesta și a realiza coloana sonoră a filmului Pintea.

Salajul liber Pub

Nicolae Pitiș trăiește acum, la fel ca pe vremuri, în gospodăria sa din Lăpuș. Are grijă de oi, este un fermier desăvârșit și se bucură de natura care îl înconjoară.

Bărbatul a fost declarat în 2011 monument UNESCO, tezaur artistic viu. Am ajuns și noi zilele acestea la badea Pitiș, care a fost de acord să ne încânte cu vocea sa, și chiar dacă vârsta sa înaintată și-a pus amprenta asupra vocii, totuși, badea Pitiș cântă și astăzi cu mândrie și interpretează foarte bine horele maramureșene pe care le auzim în filmul Pintea sau care l-au dus departe în muzică pe marele Grigore Leșe.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.