REPORTAJ! Sâg, o comună într-o continuă dezvoltare. Administrația locală are numeroase proiecte importante de viitor
Administrația locală din comuna Sâg, condusă de primarul social-democrat Florian Bonțe face treabă bună pentru comunitate. În comună există numeroase lucrări finalizate, în implementare, cât și proiecte noi, în diferite stadii, de la contracte semnate, până la studii de fezabilitate, proiect tehnic sau cereri de finanțare.
Primarul Florian Bonțe se bucură de sprijinul cetățenilor din comuna Sâg încă din anul 2000, fiind de 24 de ani preocupat de bunul mers al lucrurilor, de dezvoltarea comunei și de îmbunătățirea standardelor de viață. Chiar dacă este o comună mare, întinsă ca suprafață, în primele 10 comune din județ, având peste 87 de kilometri pătrați, comuna Sâg s-a bucurat de o dezvoltare uniformă, a tuturor celor cinci localități – Sâg, Fizeș, Mal, Tusa, Sârbi, cât și Cătunul Dealul Corbului, acolo unde trăiesc câteva suflete de slovaci, care erau izolați din lipsa căilor de acces. Totuși, de la venirea la conducere a primarului Florian Bonțe, și micuța comunitate de slovaci din Dealul Corbului a fost scoasă din izolare, iar drumul din Rezervația Peisagistigă Tusa – Barcău a fost modernizat total, fiind și astăzi un centru de atracție pentru turiști.
Primarul Florian Bonțe le mulțumește tuturor locuitorilor comunei Sâg pentru încrederea acordată. De altfel, aici trebuie menționat că la scrutinul din 2020, primarul comunei Sâg a obținut 48% din totalul voturilor, semn că este apreciat și respectat în comunitate, iar munca sa și a echipei din Primăria Sâg se vede.
foto: drumul spre cătunul Dealul Corbului care străbate Rezervația Peisagistică Tusa – Barcău
Alături de echipa sa, primarul Florian Bonțe a reușit să implementeze numeroase proiecte importante pentru comunitate. Trebuie spus că din totalul de 120 de kilometri de drumuri, atât cât sunt în comuna Sâg, peste 50% sunt asfaltați și reabilitați, fiind un număr impresionant raportat la lungimea totală a drumurilor.
Campusul școlar din Sâg, cea mai mare investiție în educația din Sălaj
Un proiect important al administrației conduse de primarul Florian Bonțe a fost reabilitarea unității de învățământ și ridicarea campusului școlar. Cu multe piedici, foarte multe bătăi de cap, intervenții la București și multă muncă, proiectul a putut fi dus la bun sfărșit, fiind un exemplu clar că atunci când îți propui ceva, faci totul pentru a reuși. De altfel, alte comune din Sălaj, având proiecte similare s-au împotmolit la un moment dat și lucrările s-au sistat. La Sâg povestea a continuat și primarul Florian Bonțe a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul campusului școlar, unde în ziua de astăzi peste 500 de școlari din comună beneficiază de o masă caldă, cazare și servicii moderne pentru învățământ. Valoarea totală a proiectului a fost de 17 milioane de lei. Campusul școlar de la Sâg a fost inaugurat în august 2016 și era la acea vreme, dacă nu chiar și în prezent, cea mai mare investiție în educația din Sălaj.
Campusul şcolar are o structură impresionantă, fiind compus din şase clădiri. Una dintre acestea are rolul de şcoală, cu 10 săli de clasă şi patru laboratoare de informatică, limbi străine, fizică-chimie şi biologie. Într-o altă clădire există patru ateliere, cu specific de laborator tehnologic, o altă găzduieşte cantina, cu un club la etaj, iar în două imobile se află 10 garsoniere pentru profesorii care predau în campus şi 24 de camere cu câte patru spaţii de cazare în sistem internat pentru elevi. Tot aici se află o sală de sport de dimensiune olimpică şi o centrală cu patru cazane pe lemne.
Cea mai modernă piață agroalimentară din mediul rural
Cea mai modernă piață agroalimentară din satele Sălajului se află în comuna Sâg, tocmai la intrare în satul reședință de comună. Piața din Sâg a fost mereu recunoscută pentru faptul că ajungeau aici comercianți din toate părțile Sălajului. Pentru importanța pieței, administrația locală din Sâg a gândit un proiect extraordinar pentru modernizarea întregului spațiu. De la vânzarea produselor pe tarabe improvizate, prin noroi, atunci când era vreme urâtă și din mizerie, piața s-a transformat într-un loc modern, occidental, la standarde europene.
A fost construită o hală agroalimentară modernă, care a fost dotată cu toate cele necesare pentru comercializarea produselor, alei pietonale, parcare, zonă pentru desfacerea mărfurilor, totul la un alt nivel, curat, îngrijit, modern.
Investiţia s-a realizat cu fonduri europene, dar şi cu o contribuţie importantă din partea Primăriei Sâg. Valoarea toatală a investiţiei se ridică la aproape 1,4 milioane de lei, iar din fonduri europene s-a obţinut 50.000 de euro, în timp ce diferenţa a fost suportată de la bugetul local.
Infrastructura rutieră, o prioritate pentru administrația locală
Comuna Sâg este una întinsă, cu 120 de kilometri de drum. Din aceștia, 50 de kilometri sunt asfaltați și modernizați în totalitate. De altfel, au fost asfaltate drumurile de legătură între satele comunei, cât și alte străzi secundare. Cele care nu au văzut asfalt, au fost amenajate atât cât s-a putut, cu pietriș sau alte intervenții. Aici trebuie amintit că s-a asfaltat strada Tusanului din Sârbi, o investiție de 1,5 milioane de lei. Prin PNDL s-au asfaltat 20 de kilometri de drum comunal, fiind o investiție de 8,1 milioane de lei.
Proiect de 11,3 milioane de euro pentru reabilitarea străzilor din comună
Echipa din Primăria Sâg a scris proiecte care însumează 56,7 milioane de lei, adică peste 11,3 milioane de euro pentru reabilitarea străzilor din comună. Primul proiect are o valoare de 13,4 milioane de lei și vizează modernizarea străzilor din Sâg și Fizeș. Acest proiect se află în faza de realizare a studiului de fezabilitate. Al doilea proiect are o valoare de 43,3 milioane de lei. Acesta prevede reabilitarea numeroase străzi din comună. Proiectul se află în stadiul de studiu de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic.
Pentru că vorbim de infrastructura rutieră, în comună au fost amplasate stații de autobuz moderne, care vor avea în curând trecută și o hartă a localităților, cu principalele obiective turistice care pot fi vizitate. Acest proiect face parte din promovarea turismului din comună, o inițiativă lăudabilă a administrației locale.
Bază sportivă modernă și investiții în sport
În comuna Sâg există două echipe de fotbal înscrise în campionatele celor de la AJF Sălaj. Tot în comună își dispută meciurile de pe teren propriu și o echipă din vecini, din satul Peceiu. Comuna Sâg are două echipe – Stejarul Sâg și Barcău Tusa. Ambele formații primesc o susținere anuală de 25.000 de lei de la Primăria Sâg pentru a-și putea desfășura activitatea.
Pentru buna desfășurare a activității sportive, Primăria Sâg a investit în construirea unei baze sportivă modernă. Este vorba de baza sportivă din Tusa, care a costat 907.000 de lei și a fost realizată prin Programul de Dezvoltare a Infrastructurii și a unor Baze Sportive din Spațiul Rural.
Investiții importante în infrastructura socială
Primăria Sâg a investit constant și în modernizarea infrastructurii sociale. Astfel, cu 515.000 de lei a fost modernizat Căminul Cultural din localitatea Tusa, o investiție care datează din 2013. Prin PNRR există un proiect depus, care se află în faza de licitație. Proiectul prevede reabilitarea Căminului Cultural din satul Mal. Investiția se ridică la 2,17 milioane de lei. Tot aici trebuie amintit și de asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, puncte de reîncărcare electrice în comuna Sâg, proiect finanțat tot prin PNRR.
Există și un proiect privind modernizarea dispensarului uman din centrul comunei Sâg. Valoarea investiției este de 3,3 milioane de lei. Și pentru că ne referim la infrastructură, prin PNRR există un proiect în implementare privind dotarea cu mobilier și echipamente didactice și digitale a Școlii Profesionale Nr 1 Sâg. Valoarea proiectului este de 2,1 milioane de lei și este finanțat prin PNRR.
Se construiește o capelă în Sâg. Urmează și la Tusa
În satul Sâg se lucrează intens la construirea unei capele. Lucrările sunt în plină desfășurare și avansează de la zi la zi, astfel că investiția va fi finalizată anul acesta. Capela este finanțată din bugetul local al Primăriei Sâg, iar valoarea lucrărilor este de 1,6 milioane de lei. Urmează să se construiască o astfel de capelă și în satul Tusa, proiectul fiind deja pregătit pentru finanțare. Capela din Tusa va fi finanțată cu fonduri europene și din bugetul local, valoarea lucrărilor ridicându-se la 1,3 milioane de lei. Mai apoi, se vor realiza capele și în celelalte sate ale comunei – la Mal și Fizeș fiind deja gândite aceste investiții.
Primăria Sâg a câștigat finanțare pentru canalizare și realizarea unui puț de apă
La ora actuală este în implementare, faza de licitație, proiectul privind extinderea rețelei de canalizare menajeră și racorduri la comsumatori în satele Sâg, Fizeș Mal și Tusa. Este vorba de un proiect finanțat prin Programul „Anghel Saligny”, și are o valoare de 23,3 milioane de lei. Tot prin acest proiect s-a câștigat o finanțare de 1,6 milioane de lei pentru forarea unui puț de apă, echipare cu pompă și stație de tratare a apei care să deservească instituțiile publice din satul Sâg.
Tot privind canalizare există un proiect, în faza studiului de fezabiltiate, privind înființarea rețelei de canalizare menajeră și racorduri la consumatorii din localitatea Mal. Proiectul are o valoare de 14,7 milioane de lei.
Vine gazul!
Magistrala de gaz Huedin – Aleșd va trece prin raza teritorială a comunei Sâg, iar primarul Florian Bonțe a profitat de această oportunitate pentru a solicita finanațre pentru realizarea unei rețele inteligentă de distribuție a gazelor naturale pe teritoriul comunei Sâg. Finanțarea a fost obținută prin Programul „Anghel Saligny” și are o valoare de 87,1 milioane de lei. Aici va contruibui cu o sumă importantă și comuna Sâg.
Alte investiții importante
Pe lângă aceste investiții majore, în comună s-au realizat și alte proiecte pentru a aduce un plus valoare standardelor de viață a comunității. De exemplu, iluminatul public este pe LED, fiind un avantaj major folosirea unor astfel de corpuri de iluminat pentru că s-a redus considerabil costul la energia electrică. Tot aici trebuie amintit și faptul că în comună se află 43 de camere video care supraveghează domeniul public. Camerele de supraveghere au redus considerabil furturile și agresiunile stradale.
Gândurile primarului Florian Bonțe și întinerirea echipei din Primăria Sâg
Primarul Florian Bonțe susține că este foarte mulțumit de munca pe care a depus-o în comuna Sâg alături de echipa sa, ținând cont de suprafața mare a comunei, cât și de amplasamentul acesteia la capăt de județ. Deși atunci când a intrat în adminsitrația publică spera să mute munții, treptat a înțeles cum funcționează lucrurile și s-a adaptat din mers, căutând mereu soluții pentru a lua cele mai bune decizii și pentru a obține finanțare la cât mai multe proiecte gândite alături de oamenii din Primăria Sâg.
De altfel, primarul Florian Bonțe susține că a încercat mereu să aducă în Primăria Sâg cei mai profesioniști și competenți oameni pe fiecare domeniu în parte. Acum, primarul se bucură că are o echipă tânără în spate care este dornică de muncă și de a conlucra pentru dezvoltarea localităților.
Media de vârstă în Primăria Sâg este destul de mică, comparativ cu alte unități teritorial-administrative. Aici trebuie amintită și Paula Gui (25 ani), cea care este consiliera primarului, o tânără de perspectivă din comuna Sâg, care a decis să se întoarcă acasă, deși s-a școlit și perfecționat în Cluj-Napoca. Cu dragoste față de locurile natale, cu multă ambiție și spor de muncă, tânăra a decis să facă parte din echipa primarului Florian Bonțe pentru că își dorește să vadă cum se schimbă lucrurile în bine în comuna sa natală.