Experiența unui bărbat din Sălaj în Kazahstan, unde promovează afacerile românești: „aici litrul de benzină este 30 de cenți, iar factura la gaz e 15 euro”

Navo cover cover cover

Sălăjeanul Gabriel Antoniu Lavrincic, directorul economic al companiei Simex din Șimleu Silvaniei se află de aproape o lună în îndepărtatul Kazahstan, acolo unde a început să promoveze România din punct de vedere economic. Una dintre companiile la care a ajuns este Stilo Evora. Compania are capital sută la sută românesc și este pregătită să pornească motoarele colaborării dintre România și Kazahstan, oferind servicii de protecția mediului în domeniul industriei petrolului și gazelor.

Salajul liber Pub

Sălăjeanul ne povestește din Kazahstan faptul că această țară este de 11 ori mai mare ca România și mai mare decât toată Europa de Vest. Kazahstanul are rezerve uriașe de petrol și gaze, dar și aur, cărbune și uraniu. De la Gabriel Antoniu Lavrincic aflăm că 25% din carburanții consumați în România provin din țițeiul kazah. Economia Kazahstanului este cea mai mare și cu cea mai rapidă evoluție din regiunea Asiei Centrale.

„Suntem în Aktau, situat pe malul Mării Caspice, unul din cele mai bogate şi mai scumpe oraşe din Kazahstan. De aici, peste mare suntem foarte aproape de Rusia, Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan”, ne povestea în momentul relatării, sălăjeanul ajuns în Kazahstan.

Sălăjeanul a aflat că iarna, pentru o casă de peste 200 de metri pătrați, factura de gaz nu depășește 15 euro. Benzina, ne relatează acesta, este doar 30 de cenți pe litru, iar dacă faci plinul primești reducere. Motorina ajunge la 50 de cenți litrul. Gabriel Antoniu Lavrincic a vizitat câmpul de extracție petrol și gaze Karajanbas din peninsula Buzaci, situată la Marea Caspică, câmp deschis în anul 1974, de unde a aflat multe informații despre exploatarea câmpului petrolier. Zona este intens populată și circulată de cămile și gazele.

Iar referitor la cămile, sălăjeanul ne arată cum în piața din orașul Aktau se vinde lapte de cămilă, direct din stepă. Pentru 5 litri de lapte de cămilă trebuie să plătești doar 6 euro. Adică 1,2 euro, echivalentul a 6 lei românești. Practic, la fel de scump ca laptele de vacă din comerțul românesc. Diferența dintre laptele de cămilă și cel de vacă este faptul că cel de cămilă este cel mai sănătos lapte din lume, foarte apropiat din punct de vedere al compoziţiei cu laptele matern și nu provoacă alergii. Are un conţinut crescut de vitamina C. este foarte slab, sănătos şi este considerat un adevărat leac miraculos. Este bogat în vitamine şi proteine şi este tolerat chiar şi de cei cu intoleranţă la lactoză.

Sălăjeanul ne povestește cum cămila în cultura popoarelor din Asia Centrală joaca un rol important, ea nu este doar un animal, care aduce beneficii, ci şi un simbol, spune acesta.
Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.