REPORTAJ! Creaca, o comună într-o continuă dezvoltare. Administrația locală are numeroase proiecte importante de viitor

Navo cover cover cover

Comuna Creaca se află într-o continuă dezvoltare sub conducerea primarului Ioan Eugen Terec, a viceprimarului Anca Rus și a echipei din cadrul Primăriei.  Administrația locală de la Creaca se luptă zi de zi pentru a atrage în comună cât mai multe fonduri de investiții, atât de la administrația centrală, de la Guvernul României, cât și fonduri europene. Primăria condusă de primarul Eugen Terec funcționează pe un principiu clar – trebuie să existe lucrări finalizate și recepționate, lucrări în execuție și lucrări la care se depune sau se întocmește documentația.

Salajul liber Pub

Primarul Ioan Eugen Terec a reușit să se lupte pentru a obține finanțare pe proiecte importante pentru toate satele comunei. Unele sunt finalizate, altele sunt în execuție, iar multe trebuie să înceapă. Sunt și numeroase proiecte gândite pe termen mediu, foarte importante pentru comunitate, precum aducțiunea de gaz sau sală de sport.

Canalizare pe drumul județean 191C prin Brebi și Creaca

Un proiect important care se desfășoară la ora actuală pe teritoriul comunei este reabiltiarea Drumului Județean (DJ) 191C care leagă centrul comunal de satul Brebi și mai apoi de Zalău, zona Ortelec.

Pe acest drum – DJ 191C – se execută lucrări de refacere a părții carosabile, fiind vorba despre un proiect important al Consiliului Județean Sălaj. Pentru a nu mai sparge din nou partea carosabilă care se reabilitază în această perioadă, primarul Eugen Terec a găsit, alături de președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu și alături de reprezentanții Companiei de Apă Someș SA o soluție pentru realizarea rețelei de canalizare în satul Brebi și Creaca.

foto: lucrări la partea carosabilă și poduri pe DJ191C  

Astfel, pentru că în satul Brebi se lucrează la drumul județean, reprezentanții Companiei de Apă – Călin Neamțu, director general și Marcel Zaharia, director sucursala Zalău – au oferit Primăriei Creaca o finanțare pentru realizarea rețelei de canalizare pe segmentul unde se lucrează la partea carosabilă. Așadar, în paralel, în Brebi se lucrează la ora actuală atât la canalizare, cât și la reabilitarea părții carosabile.

foto: lucrări la rețeaua de canalizare în satul Brebi

Pentru înființarea rețelei de canalizare, respectiv pentru partea care nu străbate drumul județean aflat în lucru a fost depus și aprobat spre finanțare un proiect prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea inițială a proiectului era de 41,4 milioane de lei, dar ținând cont de finanțarea primită de la Compania de Apă Someș SA, valoarea lucrărilor se va reduce. Prin „Anghel Saligny” va fi finanțată rețeaua de canalizarea din celelalte sate care nu sunt străbătute de drumul județean aflat în lucru, cât și străzile laterale din zona prin care trece DJ191 C.

foto: Ioan Eugen Terec, primarul comunei Creaca

„La ora actuală în satul Brebi se lucrează la înființarea rețelei de canalizare. Tot ce se vede țeavă portocalie în satul Brebi este conducta pentru rețeaua de canal care se realizează aici. Prin Programul Anghel Saligny am primit finanțare și pentru înființarea de rețea de canalizare și în celelalte sate din comună. Urmează să semnăm contractul de finanțare al lucrărilor și să trecem efectiv la treabă. Așa cum știți, exceptând acel proiect din anul 2011, toate proiectele pe care le-am spus cetățenilor am reușit să le realizez și așa va fi și cu această rețea de canalizare în toate satele comunei Creaca”, ne-a declarat primarul Ioan Eugen Terec.

Lucrările la modernizarea drumului județean trebuie finalizate până la data de 31 decembrie. Tot în această perioadă, în satele Brebi, Brusturi și Jac se lucrează în continuare și la branșamentele la rețeaua publică de apă.

Se finalizează lucrările la Căminele Culturale din Brusturi și Ciglean

La ora actuală, în comuna Creaca se lucrează la reabilitarea a două cămine culturale. Este vorba de Căminul Cultural din satul Brusturi și cel din satul Ciglean.

foto: Căminul Cultural din satul Brusturi

Căminul Cultural din satul Brusturi va fi finalizat anul acesta. Lucrările au vizat reabilitarea totală a vechii clădiri. Valoarea lucrărilor este de 889.286 de lei, banii fiind obținuți prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

foto: evoluția lucrărilor la Căminul Cultural din Ciglean

Pentru că starea clădirii care găzduia Căminul Cultural din satul Ciglean era de degradare, s-a luat decizia de a se demola vechea construcție. În locul acesteia a fost ridicat un nou cămin cultural, care va fi dat în folosință în acest an. Noua clădire a fost ridicată de la zero, este una modernă și va satisface toate cerințele cetățenilor din Ciglean. Valoarea proiectului este de 1,1 milioane de lei, iar banii au fost obținuți prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Iluminat stradal modern și camere de supraveghere 

Primăria Creaca a câștigat un proiect privind modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public. Proiectul a avut o valoare de 407.387 de lei și a fost finanțat prin Programul privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.

foto: Biserica de Lemn din Prodănești, iluminată arhitectural 

Prin acest proiect care s-a finalizat au fost montate noi corpuri LED, iar acum pep fiecare stâlp din comuna Creaca există iluminat stradal. Ba mai mult, au fost iluminate arhitectural și bisericile de lemn din comună, un punct important de dezvoltare a turismului din zonă.

Trebuie aici amintit faptul că se vor achiziționa și camere de supraveghere video. Numărul acestora va ajunge la peste 40, după ce în prezent există 24 de camere de supraveghere video în întreaga comună.

3,2 milioane de lei pentru Școala „Marcus Aurelius”

Primarul comunei Creaca urmează să semneze un contract de 3,2 milioane de lei pentru modernizarea Școlii Gimnaziale „Marcus Aurelius” din Creaca. Unitatea de învățământ va fi modernizată prin Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădiri publice. Finanțarea vine prin AFM – Administrația Fondului de Mediu.

foto: Școala din Jac

Trebuie amintit aici faptul că recent s-au realizat investiții importante și la Școala Gimnazială din satul Jac, unde a fost schimbat în toalitate acoperișul unității de învățământ. S-a modernizat și Școala Gimnazială din satul Lupoaia. Primăria Creaca are un program, în parteneriat cu Consiliul Județean și pentru dotarea cu mobilier a unităților de învățământ și pentru dotarea grădinițelor din Creaca și Lupoaia.

foto: Școala din Lupoaia

Tot aici trebuie amintit faptul că primarul Eugen Terec a semnat deja un contract de finanțare prin PNRR pentru modernizarea Școlii din Prodănești. Valoarea contractului este de 713.974 de lei. S-a obținut finanțare, tot prin PNRR și pentru modernizarea Școlii Primare Brebi. Valoarea contractului deja semnat este de 520.000 de lei.

S-a modernizat baza sportivă din Jac și se va ridica o sală de sport

Primăria Creaca a reușit să modernizeze și baza sportivă din Jac, astfel încât echipa de fotbal să poată evolua în Liga a IV-a. Primăria a și finanțat clubul sportiv cu o sumă importantă de bani. Pe lângă investiția de la baza sportivă, Primăria Creaca are depus un proiect și pentru construirea unei săli de sport. Cererea de finanțare a fost depusă deja spre Compania Națională de Investiții. Noua sală de sport urmează să fie construită în centrul satului Creaca, în vecinătatea Centrului de Informare Turistică.

Se construiește o capelă în Brebi

Primăria Creaca are în plan anul acesta ridicarea unei capele în localitatea Brebi, pe un teren ce l-a primit donație de la un cetățean. Capela din Brebi va fi finanțată prin fonduri de la GAL – Grupul de Acțiune Locală și din bugetul comunei.

foto: capela din satul Creaca (stânga) și satul Jac (dreapta)

Trebuie remarcat faptul că în comuna Creaca există deja capele în satele Jac și Creaca, ambele fiind ridicate prin implicarea primarului Eugen Terec.

Utilaje și poduri noi, o grijă a administrației locale

Mereu un bun gospodar are uneltele lui, pentru a nu fi nevoit să se împrumute din vecini. Așa se face că și primarul din Creaca a decis să achiziționeze cât mai multe utilaje pentru a face față tuturor lucrărilor care trebuie executate în cele 9 sate ale comunei.

foto: lamă de deszăpezit, achiziționată de Primăria Creaca

Din bugetul local al comunei, primarul a reușit să achiziționeze mai multe utilaje, printre care și remorcă, plug de zăpadă, tocător de resturi vegetale și o vidanjă.

Mai mult, Primăria Creaca a câștigat și două contracte importante de finanțare prin Programul „Anghel Saligny” pentru reabilitarea poduri și construire poduri noi. Concret, un proiect de 6,2 milioane de lei prevede reabilitarea a două poduri, unul din localitatea Brusturi și unul din localitatea Lupoaia. Un alt proiect, în valoare de 5,8 milioane de lei prevede reabilitarea unui pod din Borza, în lungime de 35 de metri și construirea unui pod nou în satul Jac, în lungime de 9,7 metri.

Primăria Creaca va fi alimentată cu energie solară

Primarul Eugen Terec a semnat la Ministerul Dezvoltării un contract de finanțare în valoare de 734.594 de lei pentru lucrări de creștere a eficienței energetice la sediul Primăriei Creaca. Astfel, acum, după ce sediul Primăriei Creaca a fost reabilitat, clădirea va fi alimentată energetic cu energie de la panouri solare.

foto: sediul Primăriei Creaca

Pe lângă Primăria Creaca, finanțare pentru reabilitare prin PNRR primește și Dispensarul Uman din Creaca. Și în acest caz a fost semnat deja contractul de finanțare, valoarea lucrărilor fiind de 713.974 de lei.

Cum va arăta Căminul Cultural din Jac

foto: proiectul Căminului Cultural Jac

Aflat într-o stare avansată de degradare, Căminul Cultural din Jac va fi schimbat în curând la față. Clădirea va fi una modernă, iar locuitorii satului se vor putea bucura de un cămin cultural realizat la cele mai înalte standarde.

Pentru reabilitarea Căminului Cultural din Jac, primarul a atras fonduri prin Compania Națională de Investiții. Proiectul este depus spre finanțare, iar valoarea acestuia este de 1,48 milioane de lei.

PUG și Gaz

Primăria Creaca este aproape de a finaliza reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG). Totodată, prin ANCPI, mai există un proiect în valoare de 75.616 lei pentru înregistrarea sistematică în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor situate în sectoarele cadastrale numrele 16 și 44 aparținând comunei Creaca.

Primăria Creaca mai are un proiect important, gândit pe termen mediu. Este vorba de aducțiunea de gaz în comună. Proiectul prevede ca în fiecare sat din comună să existe alimentare cu gaz. Acest proiect are o valoare de 36,2 milioane de lei.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.