Nușfalău, o comună din Sălaj care este mult mai bine întreținută decât numeroase orașe din România

sos de centura cover cover

Comuna Nușfalău poate fi oricând dată ca exemplu pentru mulți primari de orașe din România. Edilul-șef independent Radu Mate a reușit să transforme în 13 ani de când se află la cârma instituției întreaga comunitate. În ziua de azi, Nușfalăul se poate lăuda cu o infrastructură foarte bine pusă la punct, cu o economie care chiar funcționează și cu o administrație eficientă.

Salajul liber Pub

Comuna Nușfalău a reușit să se dezvolte în ultimii ani iar viitorul sună din ce în ce mai bine, cu atât mai mult cu cât încep lucrările la autostrada care va trece chiar prin această zonă, iar mediul de afaceri care oricum este la un nivel foarte înalt în comună, se va dezvolta și mai mult datorită acestei investiții în infrastructura națională.

Parfumuri

Parfumuri

Astfel, comuna Nușfalău se poate lăuda în prezent cu drumuri amenajate ca în marile orașe, cu un sediu administrativ bine pus la punct care are inclusiv două parcări pentru biciclete, cu instituții moderne, cu un parc imens în centrul comunal care este întreținut zi de zi, cu spații de joacă pentru copii la cele mai înalte standarde, dar și cu o administrație care și-a dat seama cât de importantă este comunicarea cu cetățenii, de aceea a implementat un sistem online prin care administrația să fie mai aproape de locuitorii comunei.

Peste 1.600 de angajați în sectorul privat – cum s-a schimbat viața economică din comună în ultimii ani

Strategia de dezvoltare a comunei s-a bazat și pe sprijinirea mediului privat din comună, astfel că la ora actuală datele statistice arată că Nușfalău este comuna din Sălaj cu cele mai multe societăți private – 188 la număr. De altfel, în localitate și-au găsit de muncă mii de angajați, iar rata șomajului a scăzut considerabil.

În anul 2008, atunci când a preluat mandatul Radu Mate, în Nușfalău aveau de muncă 550 de angajați, conform datelor Institutului Național de Statistică. În prezent, la Nușfalău muncesc 1.640 de oameni! De remarcat că rata șomajului a scăzut și ea considerabil. Astfel, dacă în 2010 erau înregistrați 269 de șomeri, cu actele la zi, în prezent sunt declarați doar 167 de șomeri.

Nușfalăul se poate mândri cu faptul că în localitate funcționează trei nume grele ale economiei atât din România, cât și din Europa! Hanna Instruments este un jucător de top în realizarea de produse analitic, în timp ce Boglar Champ face istorie cu producția de ciuperci. Tot la Nușfalău există și o fabrică a colosului Simex.

Infrastructura, cheia performanței – helioport și drumuri moderne

Pe lângă faptul că în comună există oficial un helioport, Primăria Nușfalău s-a zbătut să atragă fonduri pentru a moderniza toate străzile din comună. Și a reușit.

Primarul Radu Mate a înțeles că infrastructura rutieră are un rol decisiv în creșterea calității vieții și în dezvoltarea mediului privat astfel că a făcut eforturi considerabile pentru a amenaja întreaga comună. La ora actuală, toate drumurile sunt puse la punct, marcate poate cum nicăieri nu mai găsești în județ și asfaltate într-un procent de peste 99%.

Pe lângă infrastructură bine gândită, au fost realizate trotuare, inclusiv în prezent muncindu-se la extinderea trotuarelor din comună și în zonele unde până acum nu au fost.

Mai mult, fiind o localitate din mediul rural și pentru că sunt numeroase persoane care circulă cu bicicleta, în comună au fost amenajate parcări pentru biciclete. Culmea, locurile din aceste parcări sunt mereu ocupate, asta deoarece cetățenii se bucură că își pot lăsa bicicleta în siguranță într-o astfel de parcare.

Spațiu verde și locuri moderne de joacă pentru copii

La Nușfalău s-a construit prima capelă dintr-o comună din județul Sălaj. Și tot aici s-a realizat un parc la standarde europene. Parcul este dotat cu mobilier stradal care este foarte bine întreținut. Ba mai mult, asistații social sunt scoși la muncă aici pentru a întreține zona verde.

Și locurile de joacă pentru copii arată foarte bine. Acestea sunt prevăzute inclusiv cu pardosea cauciucată. Locurile de joacă sunt curate și bine întreținute.

Servicii online

De remarcat că Primăria Nușfalău este foarte bine digitalizată, conducerea instituției înțelegând destul de bine că internetul este viitorul. Astfel, site-ul Primăriei Nușfalău – nusfalau.ro este actualita cu ultimele informații. Accesând site-ul, cetățenii au ocazia inclusiv să-și plătească online toate dările către stat.

Bugetul pentru anul 2021 al comunei Nușfalău este de 9,5 milioane de lei, iar primarul Radu Mate are planuri mari de viitor și speră să atragă cât mai multe fonduri europene pentru a dezvolta comuna mai mult pe zi ce trece.


 

Distribuie articolul
Comentarii: 1

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

  1. Omul sfinteste locul! In cazul acesta omul e Domnul Radu! Bravo! E posibil ca Nusfalau sa devina un Ciugud al Salajului? De ce nu? Ce ar fi daca, la alta scara, normal, edilii oraselelor salajene s-ar pune pe treaba? Poate mai invata ceva !