Povești din trecutul Sălajului – vechea mănăstire franciscană din comuna Coșeiu, un monument arhitectural impresionant din județ

sos de centura cover cover

În satul Coșeiu dăinuie și astăzi, aproape de centrul localității, vechea mănăstire franciscană minorită fondată de familia nobiliară Jakcs din localitate. Mănăstirea este astăzi biserică reformată, iar întreaga construcție poate fi admirată încă de cei pasionați de istoria județului. Istoria mănăstirii începe în anul 1422, atunci când Papa de la Roma le-a dat voie călugărilor franciscani să se stabilească în zona unde astăzi este localitatea Coşeiu.

Salajul liber Pub

Mănăstirea este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură ale Sălajului, fiind construită între 1422 și 1480.Ansamblul este un reprezentant tipic al stilului gotic târziu din epoca regelui Sigismund de Luxemburg, o perioadă de maximă înflorire a culturii și a artei.

Parfumuri

Din fostul complex monahal s-au păstrat mai multe elemente din biserică, folosită și după reformă, respectiv spațiile sale adiacente, turnul și sacristia.

Parfumuri

În cea mai bună stare s-a păstrat turnul înalt, care în mod sigur a avut și un clopot. Turnul se ridică din colțul exterior dintre navă și cor, după tradiția franciscanilor. Turnul înalt are ferestre mai înguste la etajele inferioare, și goluri mai mari la nivelul clopotelor, ferestre de sunet frumos decorate cu muluri. Fațadele turnului sunt împărțite cu brâuri, respectiv se recunosc și urmele unui jgheab cioplit în piatră, la îmbinarea cu acoperișul original al corului.

În legătură cu turnul bisericii este interesant de menționat faptul că pe parcela bisericii se mai află o clopotniță, construită din lemn în secolul XVIII.

Ordinul papal pentru construirea mănăstirii este păstrat la Roma, în Biserica Santa Maria I Magiore. Din câte susțin cercetătorii, ordinul franciscan a stat în Coșeiu până în anul 1555, atunci când toate bunurile lor au fost duse în Ungaria, și ulterior în Slovacia, unde au fost împărțite romano-catolicilor.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.