Povestea bisericii ascunsă în inima pustietății sălăjene (VIDEO)

Navo cover cover

Biserica de lemn din satul Măleni este cea mai izolată unitate de cult din județul Sălaj. Situată printre păduri, pe dealurile de la granița Sălajului cu Maramureșul, micuța biserică este o bijuterie arhitecturală, prea puțin cunoscută.

Salajul liber Pub

Pentru a ajunge la biserică ai nevoie de o mașină de teren, sau de mult chef pentru o drumeție pe jos. Asta deoarece pentru a putea admira micuța construcție din inima pustietății trebuie să străbați câțiva kilometri de la drumul principal din Ileanda către satul Măleni. Drumul este de pământ, dacă plouă este impracticabil, dar trece și printr-o vale.

Biserica a fost mult timp deschisă, aici având loc slujbe la care participau sătenii din Măleni. Din păcate, satul s-a depopulat, aici mai trăind la ora actuală o singură familie, care și ea vrea să se mute. Astfel, la biserică nu s-au ținut de mult timp slujbe, iar edificiul nu a mai fost reabilitat.

Noul primar al comunei Ileanda, Dănuț Pop are însă planuri mari și vrea să o introducă într-un circuit turistic al comunei.

Biserica de lemn nu a fost tot timpul aici. Construcția a fost adusă în 1930 la Măleni din satul Vima Mare, județul Maramureș. Aici biserica era cunoscută drept „cea de jos” și era folosită de greco-catolici.

Nu se poate preciza cu exactitate vârsta bisericii, însă din câte se pare a fost construită în a doua parte a secolului al XVIII-lea, undeva prin anii 1760 – 1763. Biserica lipsește din studiile dedicate edificiilor de cult din lemn, neregăsindu-se nici în lista monumentelor istorice.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.