Povestea de succes a unui tânăr fermier din Zalău – a investit banii câștigați din TAXI și din străinătate în agricultură

Navo cover cover cover cover cover

Marius Pop (37 ani) este unul dintre tinerii sălăjeni care cred că agricultura este una dintre investițiile de viitor care pot ridica România din punct de vedere economic.

Salajul liber Pub

Tânărul fermier a reușit în doar cinci ani să ajungă un jucător important pe piața vacilor de carne, pornind de jos și cunoscând succesul prin multă muncă, ambiție și perseverență. La ora actuală, Marius Pop se poate lăuda că este un important producător de carne de vițel pentru abatoare celebre precum cel din Sibiu sau Ferma Zootehnică din Baia Mare.

Salajul liber Pub

Tânărul fermier a iubit de mult animalele, dorindu-și mereu să înființeze o fermă și să investească în agricultură. Acesta ne mărturisește că cele mai frumoase amintiri din viața sa sunt cele legate de vacanțele de vară petrecute la bunicii săi din satul Dobrin.

„Cele mai frumoase amintiri din viața mea sunt vacantele de vara petrecute la bunicii de unde am și moștenit dragostea de animale”, ne spune Marius Pop.

Tânărul zălăuan a muncit mai mult timp peste hotare, în Spania și Italia, dar a activat și în taximetrie. Banii strânși de peste hotare și din taxi i-a investit în anul 2016 în vaci de carne, rasa Angus. Astfel, în anul 2016 a cumpărat primele 10 vaci de carne din Sibiu, dar aduse din Germania. Investiția s-a ridicat atunci la aproximativ 20.000 de euro.

În prezent, pe pășunea satului Dobrin, acolo unde fermierul își ține în sezonul cald bovinele putem număra 18 vaci și 14 viței, dar și un taur de rasă, însămânțat special dintr-o rasă celebră din Canada. De remarcat că toate vacile tânărului fermier sunt înregistrate în evidențele naționale, anual venind la Dobrin specialiști din Sibiu care monitorizează efectivul de animale.

La ora actuală, Marius dă de muncă mai multor oameni din sat, ținând cont că are cioban la vaci, dar lucrează și zeci de hectare de teren agricol.

Tânărul fermier ne spune că nimic nu este ușor, dar dacă muncești, te sacrifici pentru ceea ce îți place și te dedici unei activități, atunci cu siguranță o să cunoști succesul.

De remarcat că în ultima perioadă a scăzut substanțial ajutorul statului pentru fermieri. Astfel, dacă atunci când s-a apucat de această activitate agricolă subvenția pe cap de rumegătoare era de 1.300 de euro, acesta a scăzut substanțial până la 180 de euro.

În județul Sălaj, la ora actuală efectivul de vaci este de 18.460 de bucăți, în creștere față de anul trecut când erau înregistrate doar 16.292 de vaci. Cel mai mare efectiv de rumegătoare în județul Sălaj a fost înregistrat în anul 1993 când erau înregistrate 41.992 de vaci, iar cea mai bruscă scădere a efectivului a avut loc între anii 2006 și 2007, atunci când de la 34.819 capete, numărul efectivului a scăzut într-un an până la 25.415 bucăți, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.