Ionel Ciunt, scrisoare deschisă către Ludovic Orban: „decizia de închidere a piețelor afectează GRAV sănătatea producătorilor”

Conducerea Primăriei Zalău, prin Ionel Ciunt – primar, Fazekas Nicolae și Teodor Bălăjel – viceprimari și Călin Forț administrator public a semant și transmis către Guvernul Ludovic Orban o scrisoare deschisă prin care solicită redeschiderea piețelor!


Scrisoare deschisă către Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban
Domnule Prim-ministru,
În Municipiul Zalău sunt două piețe agroalimentare care funcționau în spațiu închis (Hala Agroalimentară Centrală și Piața Astralis) și o piață care funcționează în spațiu deschis (Piața Dumbrava Nord).
Susținerea sectorului agroalimentar este importantă atât pentru producători, cât și pentru consumatori, iar valorificarea produselor locale trebuie să fie o preocupare permanentă a administrației publice. Bazându-ne pe aceste considerente, începând din martie 2020 am implementat un set de măsuri pentru a preveni răspândirea infecției cu Coronavirus la nivelul piețelor din municipiu, în special în cele două piețe care funcționau în spațiu închis, precum:
– dezinfecția zilnică a piețelor, la finalul programului;
– dezinfecția din oră în oră a mânerelor, balustradelor, întrerupătoarelor, ușilor, precum și a suprafețelor expuse și folosite des;
– verificarea temperaturii la intrarea în piețe;
– amenajarea unor circuite de intrare-ieșire pe ușile cu deschidere automată;
– acces permis pentru maxim 20 de persoane în același timp, în vederea respectării distanței fizice.
Decizia pe care ați luat-o de a suspenda activitatea piețelor care funcționau în spații închise reprezintă o măsură nepotrivită, care afectează atât producătorii cât și consumatorii.
În Zalău, piețele au fost reorganizate în spațiul din exteriorul clădirilor, însă aceasta nu este o soluție. Vânzarea produselor alimentare în spații deschise afectează grav sănătatea producătorilor, punând în pericol și sănătatea consumatorilor din punct de vedere al siguranței alimentare.
Vă solicităm, domnule Prim-ministru, să analizați cu responsabilitate situația reală creată și să acceptați funcționarea piețelor în interiorul halelor agroalimentare. Facem precizarea că putem asigura funcționarea piețelor agroalimentare în spațiu închis, în condiții de siguranță sub aspectul sănătății publice.
Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.