EXCLUSIV FOTO. Cum arată Cinematograful Scala din Zalău. Lucrările sunt finalizate și urmează MAREA DESCHIDERE

Navo cover cover

Lucrările la Cinematograful Scala din Zalău sunt finalizate în proporție de 99%. La ora actuală (astăzi, 22 februarie) se lucrează intens la ultimele retușuri în interior, precum și la amenajarea zonelor de acces pentru public și la instalația electrică.

Salajul liber Pub

Alexandru Pura, șeful Direcției Patrimoniu a Primăriei Zalău ne-a oferit un tur ghidat al Cinematografului. Termenul de finalizare al lucrărilor, așa cum a promis constructorul la fața locului, este finele lunii martie, astfel că din luna aprilie, sălăjenii sunt așteptați la film în Cinema SCALA.

Lucrările de reabilitare au început la finele anului 2019. Noul cinematograf va avea o sală mare de cinema cu 247 locuri,  un planetariu digital (singurul din vestul României) și o sală mică de cinema 3D.

Proiectul de reabilitare este finanțat din fonduri guvernamentale în cadrul programului derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene prin Compania Națională de Investiții.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 15 milioane lei, inclusiv TVA, contribuția Municipiului Zalău fiind de 678 mii lei, inclusiv TVA și cuprinde: lucrări de demolare (corpul B), asigurarea utilităților, studiul de fezabilitate, lucrări  de instalații electrice, montaj sisteme audio-video, dotări cu echipament tehnologic audio-video și mobilier.

Lucrările sunt finalizate în proporție de 99%. Astfel, atât în sala mare de spectacole și film, cât și în sala mică dedicată proiecției 3D, au fost deja rulate câteva proiecții pentru a proba instalația montată în interior.

În interiorul Cinematografului au fost realizate o sală mare de cinema și spectacole cu 247 de locuri pe scaune. Sala este una modernă, cu o instalație de proiecție tip laser, mult mai performantă, după cum spune constructorul și decât cea existentă în cinematografele din orașul Cluj-Napoca de exemplu.

În sala mare, pe lângă ecranul uriaș de proiecție a fost realizată și o scenă. Întreaga sală beneficiază de un sistem audio de cea mai înaltă performanță, dar și un sistem de jocuri de lumină.

În spatele acestei săli mari se află birourile personalului. În total, la Cinematograful SCALA își vor găsi de muncă 10 persoane care se vor ocupa ca totul să fie perfect pentru vizitatori. Tot acolo au fost amenajate și vestiare moderne pentru artiștii care vor urca pe scena de spectacole.

De remarcat că întreaga instalație electrică este pe LED. La intrarea în incinta SCALA, vizitatorii au la dispoziție o sală de garderobă unde își pot lăsa hainele, dar și un grup sanitar. Totul a fost realizat astfel încât vizitatorul să nu fie nevoit să atingă nimic, de la instalația electrică până la toalete, totul fiind realizat pe sistem de senzor de mișcare.

Și sala mică, destinată exclusiv pentru proiecții 3D a fost aproape finalizată. Aceasta este una modernă, tot cu proiecție pe sistem tip laser.

În SCALA a fost realizat și un planetarium, singurul din vestul României. Și acest sistem a trecut cu bine testele realizate de reprezentanții Primăriei Zalău alături de constructor.

Astfel, după 17 ani în care a fost o ruină, Cinematograful SCALA din Zalău va prinde iar viață și culoare. Cel mai probabil, marea deschidere se va realiza în luna aprilie a acestui an.

Deocamdată se lucrează intens la ultimele retușuri în interior, cât și la exterior, unde a fost amplasat un ecran mare LED, dar urmează și alte zone pentru a promova filmele ce vor rula în interior.

De remarcat că lucrările s-au întins atât de mult pentru că la un moment dat au existat probleme între constructor și Guvernul României privind plata unori facturi de lucrări.

„Lucrările sunt aproape finalizate. Mai sunt câteva retușuri de realizat – o priză, un cablu, o schelă de mutat și așa mai departe. S-au rezolvat problemele și cu facturile către constructor. Totul merge în linie dreaptă și urmează să recepționăm și inaugurăm Cinematograful SCALA. După cum ați văzut, totul este suprinzător de bine realizat, toate instalațiile sunt pe senzori și am încercat să facem o treabă cât mai bună, astfel încât să oferim un confort maxim celor care trec pragul Cinematografului”, ne-a declarat Alexandru Pura, șeful Direcției de Patrimoniu a Primăriei Zalău, în subordinea căruia se află Cinematograful SCALA.

 

 

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.