Cele mai spectaculoase șosele din Sălaj pe care trebuie să le străbați o dată în viață – de la „Transalpina Sălajului” până la „Drumul Stelelor”

cover cover casador

Județul Sălaj este unul cu așezări pitorești, cu locuri și oameni de poveste, dar și cu peisaje spectaculoase. Chiar dacă județul nu este unul montan, iar altitudinea maximă se situează sub o mie de metri pe Vârful Măgura Priei, avem numeroase șosele care ascund priveliști de senzație. Noi vă prezentăm astăzi cinci astfel de șosele, mai puțin știute, dar pe care trebuie să le străbați pentru a admira un peisaj de poveste.

Salajul liber Pub

Astfel, vom face o trecere astăzi prin întreg județul, pornind de la Transalpina Sălajului și ajungând până la Drumul Stelelor sau Dealul Corbului.

1. Transalpina Sălajului

Drumul care leagă satul Plopiș de Făgetu a fost intitulat „Transalpina Sălajului” sau „Mica Transalpină”. Șoseaua a fost reabilitată în totalitate în 2015, iar drumul lung de peste 6km este practicabil în orice anotimp.

O plimbare din Plopiș spre Făgetu nu trebuie ratată deoarece frumusețea și pitorescul zonei te va încărca cu energie pozitivă. Mai mult, Făgetul este cunoscut pentru comunitatea sa de slovaci, oameni gospodari și primitori, care cu siguranță te vor servi cu o plăcintă tradițională realizată din cartofi. Și dacă tot urci până la Făgetu, poți popsi la hanul de la intrarea în sat, care deține și un restaurant cu specific ceho-slovac.

Planurile aici sunt mari, iar cei care dețin hanul vor chiar să construiască o fabreică de bere cu rețete din Cehia.

2. Drumul Stelelor

Între Cristolț și Văleni se întinde un drum de doi kilometri care în timp a primit denumirea mistică de „Drumul Stelelor”.  Povestea drumului spune că Drumul Stelelor este locul din România unde ești mai aproape de Cer, iar noaptea, în special vara, poți vedea Cerul în toată splendoarea sa.

Drumul Stelelor este și locul din România unde poți vedea numeroase stele căzătoare. În doar câteva minute poți admira zeci de astfel de stele căzătoare. Drumul nu este asfaltat, însă drumul este practicabil. Accesul se face prin Surduc spre Cristolț, iar la intrare în satul Cristoț vei vedea indicatorul care marchează începutul acestui drum.

Atât localnicii, cât și curioșii care au trecut noaptea pe Drumul Stelelor susțin că spectacolul naturii este unul desăvârșit, iar ceea ce poți vedea noaptea nu poate fi explicat în cuvinte.

3. Drumul care leagă satul Văleni de Teștioara

Mai puțin cunoscut este drumul care leagă satul Văleni de Teștioara.

Astfel, drumul care leagă comuna Surduc de comuna Cristolț oferă peisaje de poveste pentru cei care vor să-și prelungească cu câțiva kilometri traseul și să nu meargă pe drumul obișnuit prin Cristolțel, ci pe cel prin Teștioara. Astfel, de la ieșire din Teștioara până în satul Văleni peisajele sunt de poveste, iar spectacolul naturii te impresionează. Odată ajuns în Văleni, poți alege să treci și pe Drumul Stelelor spre Cristolț, sau să te cazezi la pensiunea din sat.

Mai mult, dacă tot sunteți în Văleni, îl puteți căuta și pe Ion al Vântului, cel mai izolat sălăjean, care trăiește izolat, pe o coamă a satului Văleni, lângă o pădure.

4. Dealul Corbului

Intitulat Dealul Corbului, drumul care leagă satul Tusa de cătunul populat cu slovaci din zonă oferă peisaje de poveste. De aici poți admira întreaga Vale a Barcăului, iar în zare, dacă este senin, poți vedea până în Șimleu Silvaniei și chiar mai departe.

Șoseaua este asfaltată, trece printr-o pădure, și oferă peisaje de excepție. Mai mult, dacă ajungi la Dealul Corbului, sus în satul de slovaci, poți vedea cum se produce cărbunele natural prin arderea unor movile de lemn, sau dacă ești pasionat de călătorie poți urma drumul pietruit prin pădure și o să ajungi după 5 kilometri de mers prin păduri, la Păstrăvăria Tusa.

5. Jebucu

Unul dintre cele mai accesibile trasee pentru iubitorii de natură, care vor o super plimbare cu bicicleta prin județul Sălaj sau să admire peisaje de poveste, este drumul care leagă satul Jebucu de Șaula din județul Cluj.

Traseul pornește din satul Jebucu, unde la ieșire există un monument dedicat satului. Apoi urmează o zonă stâncoasă pe partea dreaptă, iar în partea stângă peisajul este fenomenal, cu o priveliște de excepție. După câteva sute de metri, drumul intră printr-o pădure,  iar la ieșire te întâmpină o poiană impresionantă, cu arbori crescuți într-un mod foarte spectaculos. Traversezi apoi calea ferată Cluj-Napoca – Oradea, urmând drumul spre Șaula.

***Acesta este un review by salajulliber.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locurilor

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.