Adevărata miză a alegerilor din PSD Zalău. 3.275 de zălăuani l-au vrut pe Ciunt, dar i-au refuzat pe restul PSD-iștilor din oraș

Navo cover Navo cover

Pe data de 27 octombrie, cei 400 de social-democrați din municipiu sunt invitați să-și aleagă noul președinte al organizației PSD Zalău. În bătălia electorală la nivel de partid s-au înscris doi candidați pentru funcția de președinte, Călin Forț, cel care deține din 2020 titulatura de lider al social-democraților din Zalău și Teodor Bălăjel, viceprimarul din Zalău, consilier local din anul 2008.

Salajul liber Pub

Din capul locului trebuie spus că președintele autentic al PSD Zalău, indiferent de acte, de vot sau de alte titulaturi, este Ionel Ciunt. Președintele PSD Sălaj în exercițiu și primarul municipiului este persoana cu cea mai mare reprezentare în spațiul public, care se bucură de cea mai bună imagine dintre toți social-democrații din Sălaj.

Ionel Ciunt a obținut din partea zălăuanilor mai multe voturi decât Călin Forț și Teodor Bălăjel la un loc, diferența fiind foarte mare între voturile primarului și cele ale partidului. Așa se face că la ultimul scrutin electoral, din 2020, Ionel Ciunt a obținut 10.376 de voturi, mai mult cu 3.275 de voturi decât Teodor Bălăjel și Călin Forț la un loc, cei doi fiind candidații care au deschis lista de consilieri locali. În procente, în timp ce PSD Zalău, cu lista de consilieri a strâns 35,03% din voturi, Ionel Ciunt a adunat 50,94%. Altfel spus, au fost 3.275 de zălăuani care l-au vrut pe Ionel Ciunt în fruntea municipiului Zalău, dar au respins și refuzat lista de consilieri ai PSD pe care se regăseau Călin Forț și Teodor Bălăjel.

Revenind la subiect. Alegerile din PSD Zalău ascund, dincolo de disputa, publică sau mai puțin publică, dintre Bălăjel și Forț, o adevărată miză, nu doar politică, ci și profesională. Dincolo de titulatura de președinte al PSD Zalău, cel care va câștiga această bătălie va primi drept bonus și liniște. Multă liniște. O liniște care peste 2 ani s-ar putea materializa cel puțin într-o eventuală candidatură de primar al municipiului Zalău. Asta în condițiile în care Ionel Ciunt pare dispus să renuțe la un nou mandat, iar primul cuvânt pentru a stabili candidatul la Primăria Zalău îl are chiar președintele organizației locale. Dacă totuși Ionel Ciunt rămâne candidat, și implicit primar, atunci președintele PSD Zalău, fie el Bălăjel sau Forț are tot de câștigat, pentru că este cel care are prioritate în a primi o funcție în Primăria Zalău. Nu doar el, ci și oamenii din spatele său, biroul de conducere. Toate acestea sunt analizate în contextul în care candidatul opoziției cel mai bine clasat în sondajele actuale nu are peste 10 % din intenția de vot, astfel că s-ar putea ca peste 2 ani să avem tot un primar social-democrat.

Astfel, pe 27 octombrie, PSD-iștii nu aleg doar președintele PSD Zalău, ci aleg un posibil viitor primar al municipiului sau cel puțin, persoana care îi va reprezenta în Primăria Zalău, într-o funcție cheie. Dacă i-ar interesa cât de puțin de zălăuani, de vecini, de colegi și de prieteni, atunci fiecare PSD-ist care va vota pe 27 octombrie ar trebui să se gândească pe care dintre Teodor Bălăjel sau Călin Forț și l-ar dori la conducerea municipiului din 2024 până în 2028.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.