Zeci de străini din Sudan, Etiopia și Nepal, angajați în hotelurile și restaurantele din Sălaj

Navo cover cover cover cover cover

Criza forței de muncă afectează grav angajatorii din HORECA – hoteluri, restaurante, cafenele. Astfel, zeci de muncitori din țări precum Sudan, Etiopia și Nepal, chiar și Sri Lanka sau India au ajuns de curând în județul Sălaj, unde au fost angrenați în muncă atât ca ospătari, cât și pe posturi de cameriști sau bucătari.

Salajul liber Pub

Pentru că se confruntă cu o adevărată criză a forței de muncă, angajatorii din HORECA au luat decizia radicală de a aduce astfel de angajați. Doar la Brilliant Zalău, considerat cel mai „cochet” local din județ și cel mai important lanț hotelier, urmează să ajungă în total 28 de străini, după cum ne transmit aceștia.

Salajul liber Pub

Noi l-am descoperit pe Adam, un tânăr de 30 de ani din Sudan care lucrează la o firmă din Șimleu Silvaniei ce are ca obiect de activitate prepararea de mâncare la diferite evenimente publice. Adam vine de departe, din Sudan, fiind adus la Șimleu Silvaniei de Cristian Opriș, antreprenorul care gestionează 8 afaceri locale. Adam ne povestește că îi place în România, în Sălaj și este foarte mulțumit atât cu locul de muncă, cât și cu salariul, bani pe care la el în țară îi câștigă foarte greu.

De cealaltă parte, Cristian Opriș ne spune că este foarte greu să găsească forță de muncă în domeniul său, la fel ca toți ceilalți antreprenori din acest segment.

„Adam este un băiat din Sudan de care sunt foarte mândru. E harnic, muncește alături de noi, ne înțelegem în limba engleză, dar deja prinde și cât de cât limba română. Îi place aici, iar banii din România sunt mult mai buni decât ce câștigă în Sudan”, ne spune Cristian Opriș.

La fel ca la Brilliant, și la afacerile lui Cristian Opriș urmează să mai ajungă astfel de salariați din țările îndepărtate ale Africii. Mai mult, acesta ne-a mărturisit că a pus pe picioare și o firmă de recrutat forță de muncă din aceste țări, pentru a da posibilitatea acestora să vină spre România și a-și găsi un loc de muncă.

„Am mai adus muncitori și în alte domenii, nu doar la terasă și voi mai aduce pentru a le da șansa să descopere România și munca de aici”, ne-a mai spus Cristian Opriș.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.