VIDEO. Secretele Vârfului Prisnel, cel mai spectaculos loc din Sălaj, mai puțin cunoscut

Navo cover cover

Vârful Prisnel nu este spectaculos datorită altitudinii pe care o are, ridicându-se la doar 651 de metri pe partea Sălajului, respectiv 661 de metri în partea Maramureșului. Vârful situat la limita comunelor Năpradea și Letca este însă cel mai spectaculos loc din Sălaj, mai puțin știut, datorită peisajului care se deschide atunci când urci până pe culme, dar și a specilor de flori foarte rare care cresc aici.

Salajul liber Pub

Vârful Prisnel se încadrează teoretic în categoria dealurilor de mici dimensiuni, ajungând abia la 651 de metri, comparativ, cel mai înalt vârf din Sălaj ajungând la 997 de metri – Măgura Priei. Totuși, vârful este spectaculos datorită peisajului care se deschide în față atunci când este senin. Din vârf se paote observa întreaga zonă, până spre Jibou, iar privind în cealaltă parte, în zare, departe, se pot vedea clădirile înalte din Baia Mare!

Calea spre Prisnel nu este foarte ușoară, dar este accesibilă cu o mașină de teren bine pregătită sau pe jos. Sunt mai mult variante de a ajunge sus, dar cea mai accesibilă este din Cozla pe lângă antena GSM și apoi urmând culmea dealului sau dinspre Năpradea prin două direcții. Orice rută ai alege, peisajul este spectaculos, în fața putând zări clar Someșul și balta Someșului de la Letca.

Cel mai spectaculos moment al zilei pe Prisnel este Apusul, în special vara. Jocul de culori al soarelui și întreg peisajul este relaxant și te fac să realizezi că și în Sălaj avem locuri foarte frumoase, mai puțin explorate.

Zona Vârfului Prisnel a fost cercetată vreme de 50 de ani de profesorul de geografie Aurel Medve (71 ani). Profesor și director vreme de 33 de ani la Școala Gimnazială din Năpradea, Aurel Medve a urcat an de an pe Prisnel pentru a observa flora și fauna locului.

Profesorul rememorează faptul că pe vârf se afla în trecut o bornă, care din păcat a fost distrusă de cei care au urcat pe vârf și nu au foarte mult simț.

Un aspect mai puțin știut, pe care îl aflăm de la profesorul Aurel Medve este faptul că pe acest vârf se află și trei specii rare de flori – crinul de pădure, irisul de munte și o tufă de iris de stepă.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.