VIDEO. Povestea Lingurarilor, rromii din Sălaj care realizează manual linguri de lemn

Navo cover Navo cover

Majoritatea dintre noi avem câte o lingură de lemn în bucătărie. Sunt utile, practice, dar câți dintre noi știu de unde provin sau cum se realizează?

Puțini din rromii sălăjeni mai sunt lingurari. Majoritatea rromilor care trăiesc în Sălaj și care se mai ocupă de meșteșuguri vechi realizează măturoaie, sunt fierari sau lăutari.

La Fildu de Sus există însă o comunitate de lingurari. De altfel, acesta le este și numele de familie, primit datorită îndemânării lor. Astfel, la prima casă din cartierul de rromi din sat locuiește familia Lingurar.

Stâlpul familiei este Mihai Lingurar, care la cei 61 de ani ai săi mânuiește încă foarte bine uneltele cu care realizează linguri de lemn de diferite dimensiuni și cu diferite modele.

O lingură de lemn o făurește în cinci-șase minute, după cum ne spune acesta, dacă are materialul brut la îndemână. Procesul este unul mai greoi, însă sculptarea acesteia durează doar câteva minute.

Lingurar Mihai a învățat meseria de la strămoșii săi și vrea să o dea mai departe și la copii. Este cunoscut în zonă și are deja multe comenzi pentru a livra lingurile, dar mai merge și la piață sau la târg, în special la Huedin.

Făurirea lingurilor de lemn este o îndeletnicire veche a rromilor, de sute de ani, însă și aceasta este pe cale de dispariție.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.