VIDEO. Mai mulți fermieri au protestat pe șantierul autostrăzii din Sălaj, după ce utilajele au distrus zeci de hectare de culturi agricole, apoi s-au făcut nevăzute

cover cover

Mai mulți localnici, în special fermieri, din satele Păușa și Poarta Sălajului, ambele din comuna Românași, s-au adunat astăzi (13 mai) în jurul amiezii pe șantierul autostrăzii pentru a protesta împotriva situației reale din teren, dar și împotriva Guvernului care încă nu a realizat exproprieri, deși a dat ordinul de începere al lucrărilor, dar nici nu a anunțat pe nimeni că pământul lor urmează să fie luat de stat.

Salajul liber Pub

Oamenii din cele două sate susțin de la bun începtu că nu se împotrivesc construcției autostrăzii și chiar se bucură că vor putea avea conexiune la autostradă din zona lor, însă sunt revoltați pe faptul că fără a fi anunțați, utilajele au intrat peste terenul lor cultivat cu cereale și a fost pur și simplu distrus. Durerea este cu atât mai mare cu cât utilajele au dispărut după două zile, lăsând în urma lor un peisaj dezolant.

Salajul liber Pub

„Nu ne deranjează că au venit utilajele peste terenul nostru fără să ne anunțe, dar măcar ne puteau spune să nu cultivăm nimic aici pentru că urmează a fi decopertată toată zona. Acum avem sute de hectare de culturi agricole ce sunt compromise din cauza acestor săpături”, spune unul dintre cei prezenți.

Oamenii susțin că utilajele au ajuns la ei în sat într-o noapte, iar fără să anunțe pe nimeni, au intrat abuziv pe terenurile care nu sunt nici măcar expropriate și au săpat la greu. De câteva săptămâni însă, șantierul a fost abandonat, iar în zonă au rămas doar gropi în care mustește apa, culturi agricole distruse și munți de pământ care arată ca un peisaj selenar.

O altă durere mare a sătenilor este faptul că toate aceste terenuri erau cultivate, iar pentru culturi trebuiau să primească subvenția din agricultură emisă de APIA – Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură. Acum, aceștia riscă să nu-și mai primească banii meritați pentru culturi, iar întreg sezonul agricol să fie compromis în totalitate.

Oamenii spun că în presă au tot citit că la Prefectura Sălaj au avut loc discuții cu primarii și alte autorități despre situația nefastă din satul lor. Mai mult, inclusiv în prezența fostului ministru al Transporturilor – Lucian Bode, prefectul Sălajului a recunoscut problemele grave de pe șantier. Totuși, acesta a dat asigurări că situația se va remedia. Până acum însă, sătenii au fost ignorați.

De remarcat și faptul că deși s-a întâlnit cu reprezentanții Prefecturii Sălaj și a companiei care lucrează la autostradă, primarul comunei, Ioan Buda nu a putut să le dea un răspuns clar sătenilor nemulțumiți despre ceea ce se întâmplă în teren.

Printre cei afectați se numără inclusiv Laurențiu Ghiuruțan, președintele Sindicatului „Cartel Alfa” Sălaj, dar și Nicolae Țap, președintele Asociației „OVIS” a crescătorilor de oi care reunește peste 700 de fermieri.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.