Un proiect propus de USR-istul Nicolae Olar, pus în practică de Consiliul Județean Sălaj

sos de centura cover

Consilierul județean al USR Sălaj, Nicolae Olar a propus recent modernizarea monumentului de la Gorgana, din comuna Sânmihaiu Almașului.

Salajul liber Pub

Monumentul a fost ridicat în locul unde s-a stins din viață marele înaintaș Simion Bărnuțiu. Monumentul a ajuns în paragină, iar consilierul județean al USR Sălaj, Nicolae Olar a cerut Cosniliului Județean reabiltiarea acestuia. Dinu Iancu Sălăjanu a ținut cont de solicitarea USR-istului, astfel că a ieșit public cu un comunicat în care anunță că acel monument va fi reabilitat.

Astfel, Complexul monumental de la Gorgana, comuna Sînmihaiu Almașului, va fi restaurat și pus în valoare, după ce în ultima ședință a Consiliului Județean Sălaj, consilierii au votat trecerea imobilului în domeniul public al Județului Sălaj.

Salajul liber Pub

Operă a sculptorului clujean Aurel Terec, monumentul este amplasat la poalele Dealului Gorgana, pe DN 81, între Zalău și Cluj-Napoca, în locul în care s-a stins din viață, în 28 mai 1864, marele cărturar și revoluționar pașoptist Simion Bărnuțiu.

“Una dintre preocupările Consiliului Județean Sălaj se referă la protejarea, conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural. Monumentul de la Gorgana a ajuns într-o stare avansată de degradare, inscripțiile și elementele constructive fiind vandalizate. Pentru că nu puteam asista pasiv la distrugerea acestui obiectiv dedicat ideologului revoluției pașoptiste din Transilvania, dar și din respect pentru marele nostru înaintaș, am făcut demersuri necesare pentru a-l trece în domeniul public al Județului Sălaj și, implicit, în administrarea Consiliului Județean. Pentru punerea în valoare a monumentului și valorificarea lui în scop turistic, urmează să îl reabilităm, să montăm panouri informative și să amenajăm parcarea”, precizează Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.