Satul din Sălaj unde prețul terenurilor a EXPLODAT în pandemie: „acum prețul unui ar e cât al unui hectar în anii trecuți”

Navo cover cover cover

Prețul terenurilor din satul Făgetu, comuna Plopiș a explodat în ultimii ani datorită pandemiei, cât și a investiților importante ale adminsitrației locale în sat. Situat pe culmile Munților Plopiș, la peste 800 de metri altitudine, satul este una dintre cele mai spectaculoase așezări rurale din Sălaj. Mai mult, aceasta este populat în proporție de 90% de etnici slovaci.

Salajul liber Pub

Prețul terenului la Făgetu a crescut foarte mult în timpul pandemiei, după cum ne povestește Iano Sulan, viceprimarul comunei Plopiș, care locuiește în satul Făgetu și reprezintă comunitatea slovacă. Acesta ne-a povestit că la ora actuală un ar de teren în Făgetu a ajuns să valoreze o mie de euro. Viceprimarul ne-a explicat că nu a fost mereu așa, dar în timpul pandemiei s-a vândut foarte mult teren și gospodării la persoane care au dorit să trăiască izolați în mijlocul naturii. Prețul a crescut și datorită faptului că o foarte mare parte din sat a fost asfaltată complet, dar și pentru celelalte facilități – apa și electricitate.

Viceprimarul Iano Sulan ne spune că acum prețul unui ar de teren este cât al unui hectar în urmă cu 10-15 ani, ba chiar mai mult.

„Asfaltul, utilitățile și pandemia au crescut mult prețurile aici la noi, la Făgetu. În urmă cu 10-15 ani se cumpăra un hectar de teren cu 500 de euro, acum arul e mai scump decât hectarul atunci. La 1.000 de euro se vinde aici arul de teren la ora actuală”, ne povestește viceprimarul din Plopiș.

Totuși, o altă problemă este și faptul că, deși zona este spectaculoasă, iar terenul se rentează mult pentru activități turistice, sătenii nu vor să vândă. Iar cei care vând, o fac foarte scump.

„Nu vinde aici teren aproape nimeni, doar cei care au nevoie neapărată de bani sau copiii care sunt plecați peste hotare și bătrânii au murit. În rest, foarte greu găsești teren de vânzare, în special în zona cu asfalt, apă, electricitate”, ne spune o localnică.

Distribuie articolul
Comentarii: 0

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.