Sălăjenii, printre cei mai zgârciți clienți la restaurante. Topul bacșișului în România
Când vine vorba de bacșiș, sălăjenii par să fie printre cei mai zgârciți din România clienți de la restaurante și cafenele. Un top realizat de ziarul Gândul, din datele oficiale, arată că județul Sălaj se află pe penultimul loc în topul cifrei de afaceri a restaurantelor, cât și a bacșișului. Doar județul Mehedinți este sub noi.
Articolul din ziarul Gândul arată că cifra de afaceri a restaurantelor a urcat spectaculos, de la 28 de miliarde de lei, înainte de pandemie, la 40 de miliarde anul trecut – 2022. 1,7 miliarde de euro au fost încasările doar din București. În top urmează Constanța, Cluj, Timișoara și Iași, iar pe ultimele locuri se află Ialomița, Tulcea, Sălaj și Mehedinți.
Bacșișul e impozitat cu 10% și se regăsește apoi în veniturile oficiale ale angajaților.
Cât lasă românii bacșiș, la restaurant
- 8% în restaurantele mici de cartier, de unde luăm în grabă meniul zilei;
- 10-15% în localurile mari, unde mergem la ocazii speciale;
- Până la 25% în restaurantele de lux.
Deci, în medie 12%, dar cifrele nu sunt finale, pentru că peste trei săptămâni încep petrecerile de sărbători ale firmelor, iar pentru prima dată organizatorii pot trece pe factura decontată de companie și bacșișul, notează sursa citată.
Poate, sălăjenii printre cei mai săraci oameni ai țării. În restaurante nu intră decât bugetarii și liber profesioniștii.